Condoleanțe

2017-04-28
Îndurerată familie, întristată asistenţă,
 
Aripa morţii s-a rotit din nou în jurul cetei mici a academicienilor botanişti din Republica Moldova şi a atins, în ziua de 26 aprilie 2017, pe unul dintre cei mai buni, pe fratele nostru mai mare, Academician Alexandru Ciubotaru, chemându-l spre plaiurile veşniciei.
Este greu să ne împăcăm cu acest gând şi nu putem uita, mai cu seamă, bucuria, entuziasmul şi vioiciunea cu care ne-a întâmpinat când, acum 2 luni, l-am sărbătorit, în mijlocul colegilor academicieni, la împlinirea vârstei de 85 de ani şi 60 de ani de activitate ştiinţifică fructuoasă.
Despărţirea de bunul nostru coleg şi prieten, Academician Alexandru Ciubotaru, ni se impune brutal şi necruţător, greu de înţeles şi de acceptat de noi cei care de-a lungul mai multor ani l-am cunoscut, l-am preţuit, am colaborat spre folosul ştiinţei pe care a slujit-o cu credinţă şi devotament. Întreaga viaţă a marelui dispărut a fost o torţă vie care a luminat strălucitor calea şi mintea discipolilor şi colaboratorilor săi. Personalitate marcantă a biologiei vegetale din Republica Moldova, şi nu numai, academicianul Alexandru Ciubotaru este fondatorul şcolii de citoembriologie din Republica Moldova, ctitorul Grădinii Botanice din Chişinău, pe care le-a slujit cu credinţă, devotament şi competenţă fără egal timp de patru decenii, autorul şi organizatorul unui mare număr de proiecte dendrologice, educatorul şi formatorul atâtor specialişti în spiritul pasiunii pentru muncă, pentru natură, pentru descoperirea adevărului ştiinţific despre forma, structura, funcţia şi importanţa plantelor.  Din 1990 a fost o prezență activă și în România, la Grădinile Botanice din Iași și București, participând la reuniuni științifice, în comisii de doctorat, la excursii botanice în diverse zone ale țării.
 
Opera ştiinţifică a Academicianului Alexandru Ciubotaru este impresionantă: peste 700 de studii şi articole originale, sinteze, rapoarte, referate, medalioane, recenzii, broşuri şi recomandări metodice, brevete de invenţii, lucrări de istoria botanicii şi 20 de monografii ştiinţifice şi didactice, ca singur autor sau în colaborare, ca redactor al unor volume de biologie vegetală. Înzestrat cu o voinţă, o putere de muncă, o inteligenţă şi o imaginaţie pe care natura şi bunul Dumnezeu nu le pot da oricui, Academician Alexandru Ciubotaru a fost şi rămâne o mare personalitate a botanicii, a citoembriologiei vegetale în mod deosebit. Cărturar şi pedagog de aleasă ţinută intelectuală, magistru neîntrecut în arta vorbirii şi a scrierii, Academician Alexandru Ciubotaru se află astăzi în galeria marilor oameni de ştiinţă, truditor neobosit pe ogorul cunoaşterii vieţii vegetale sub toate aspectele ei.
 
Moartea Academicianului Alexandru Ciubotaru este o crudă şi nedreaptă lovitură a sorţii: cu toată revolta pe care o simţim acum împotriva destinului, trebuie să ne plecam capul pentru că asupra vieţii şi a morţii nu avem nici o putere.
Să zicem odată cu poetul:
Din sfinţi de-am fi coborâtori
Cu-o moarte toţi suntem datori.”
Falnicul stejar s-a prăbuşit gemând de durere dar parcă împăcat cu soarta: el şi-a trăit viaţa şi a lăsat în urmă mlădiţe mai tinere şi viguroase. Prin plecarea Dumneavoastră, iubite coleg şi prieten, Academia din Republica Moldova pierde un profesor de mare prestigiu, un mare fito-embriolog, pierde un remarcabil om de ştiinţă, elevii şi colaboratorii Dumneavoastră pierd un sincer îndrumător, un dascăl de înaltă ţinută academică, model de dăruire totală pe altarul ştiinţei.
 
De astăzi intraţi în împărăţia neagră a morţii. Nimic nu vă mai poate bucura şi nimic nu vă va mai îndurera. Soarele care dă lumină şi căldură nu vă va mai ajunge cu razele lui. Florile primaverii, pe care le-aţi îndrăgit şi studiat cu atâta râvnă, nu vor mai înflori pentru Dumneavoastră.
Urechile Dumneavoastră nu vor mai auzi foşnetul pădurii şi murmurul apelor din câmpiile pe care le-aţi colindat. Ochii Dumneavoastră nu vor mai vedea nici lumina soarelui, nici verdele plantelor nici variatele culori ale pomilor înfloriţi astăzi. Suntem convinşi că omul nu moare încă pământeşte cât timp trăiesc cei care l-au văzut, întâlnit şi auzit. Abia atunci când se duc toţi care l-au cunoscut se întinde asupra fiinţei lui trupeşti noaptea cea mai adâncă a morţii rămânând, în schimb, prezentă opera vieţii sale la care lucra cu atâta sârg în ultima vreme. Fie ca generaţiile care vin să-i păstreze şi să-i cinstească memoria cu aceeaşi curăţenie şi dăruire cu care inegalabilul Academician Alexandru Ciubotaru le-a cultivat şi înveşnicit în opera lăsată moştenire.
 
În aceste momente de profund doliu, cu inimile cernite exprimăm familiei greu încercate întreaga noastră compasiune împărtăşind durerea ce-o încearcă.
 
Adio pentru totdeauna Domnule Academician, să vă fie veşnic ţărâna uşoară ! Dumnezeu să vă ierte!
 
 
Academician Constantin TOMA
Membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova
Universitatea „Al. I. Cuza” – Iaşi
Biolog dr. Angela TONIUC
Universitatea „Al. I. Cuza” – Iaşi