Reprezentanții mediul academic a participat la dezbaterile publice asupra inițiativei de schimbare a sistemului electoral

2017-05-26
 
Reprezentanții mediului academic au participat, la 25 mai 2017, la o nouă rundă de dezbateri publice asupra inițiativei de schimbare a sistemului electoral în Republica Moldova, convocată la sediul Parlamentului Republicii Moldova.
 
La dezbateri au participat deputați, reprezentanți ai autorităților publice, ai partidelor politice parlamentare și extraparlamentare, Comisiei Electorale Centrale, Consiliului Coordonator al Audiovizualului, reprezentanți ai societății civile, mediului academic, ai minorităților etnice, experți în drept constituțional și politologie. Aceasta a fost ce de-a patra rundă de dezbateri și s-a axat pe inițiativa comasată a proiectelor de introducere a sistemului uninominal și mixt de vot. Întrunirea a fost moderată de Președintele Parlamentului Andrian Candu. Președintele Comisiei juridice, Raisa Apolschi, a prezentat particularitățile inițiativei create prin comasarea proiectului de lege. 
 
Din partea Academiei de Științe, pe marginea inițiativei lansate s-a pronunțat dr.hab., prof. Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice al AȘM. Profesorul Juc  a reamintit că la 17 martie curent, la Academia de Științe a Moldovei s-a desfășurat o masă rotundă, unde au fost discutate problemele sistemelor electorale, la care participanții s-au pronunțat în favoarea tipului mixt de sistem, în condițiile în care cel majoritar uninominal actualmente ar fi „prea mult pentru Republica Moldova”. Unii colegi au susținut, însă, tipul majoritar, venind cu mai multe argumente pro. Expertul Victor Juc, de asemenea, a pus în lumină unele priorități, indicând totodată, asupra unor carențe, una dintre care vizează perioada postelectorală și anume, dificultățile posibileîn formarea majorității parlamentare și, implicit, a coaliției guvernamentale care să implementeze un program doctrinar.
 
Referitor la textul proiectului comun de lege din 5 mai 2017, dr. hab. Victor Juc a menționat  dificultățile sau  mai curând, imposibilitățile formării circumscripțiilor uninominale pe teritoriul provizoriu, aflat sub controlul autorităților tiraspolene, propunând organizarea de circumscripții care să includă localități de pe ambele maluri ale Nistrului, fie chiar și a unei singuri circumscripții uninominale care să cuprindă localitățile aflate sub jurisdicția autorităților constituționale, iar restul concetățenilor din stânga Nistrului, să voteze exclusiv pe listele de partide, în circumscripția națională. „În asemenea situații, pentru această categorie de cetățeni nu se vor aplica prevederile articolului 4 (2) „fiecare alegător votează cu două buletine, unul pentru circumscripția națională, celălalt pentru circumscripția uninominală...”, însă situația deosebită reclamă acțiuni deosebite.
 
La finalele intervenției vicedirectorul, Victor Juc, a făcut și alte recomandări, una din acestea vizând introducerea articolului 95.5 Alegeri în turul doi, deoarece este inadmisibilă prevederea articolului 91 (2) privind „stabilirea învingătorului prin tragere la sorți, în situația în care mai mulți candidați au acumulat un număr egal de voturi”, catalogând-o ca fiind neadecvată obiectivului urmărit – transformarea maximal posibilă a voinței alegătorilor în mandate de deputat.
 
Autorii proiectului vor examina propunerile formulate de participanții la dezbateri și vor identifica soluții.
 
Deputații au aprobat, la 5 mai curent, în I lectură, inițiativele de introducere a sistemului uninominal și mixt de vot. Potrivit procedurii legislative, cele două inițiative au fost comasate și vor fi examinate și dezbătute în ședință plenară pentru lectura finală, după avizul  Comisiei de la Veneția.

Galerie foto
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM