A avut loc ședința Biroului CSȘDT

2017-05-26

La 25 mai 2017 a avut loc ședința Biroului Consiliului Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică al AȘM, prezidată de președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca.

În cadrul ședinței, președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca a prezentat raportul privind vizita  de lucru la Universitatea Sichuan a Republicii Populare Chineze, una dintre cele mai faimoase universităţi din China.
 
Ședința a fost audiat informația privind graficul Adunărilor membrilor titulari și membrilor corespondenți ale Secțiilor de Științe pentru alegerea membrilor titulari și corespondenți.
 
Membrii Biroului au aprobat informația privind impactul intemperiilor din 20-21 aprilie 2017 curent, asupra Grădinii Botanice (Institut) a AȘM și acțiunile întreprinse de administrația instituției până la ora actuală. Subiectul a fost pe larg discutat în cadrul ședinței, cu informații de ultimă oră venind Mihai Vieru, vicepreședinte AȘM, acad. Ion Toderaș, directorul Institutului de Zoologie al AȘM, dr. Alexandru Teleuță, directorul GB. Directorul Teleuță a ținut să aducă mulțumiri conducerii AȘM pentru implicarea prompta la lichidarea consecințelor calamității provocate de ninsorile abundente din aprilie, care au afectat 80 la sută din genofondul GB, dar și tuturor institutelor de cercetare din cadrul AȘM, precum și voluntarilor care nu au fost indiferenți față de situația catastrofală în care s-a pomenit Grădina Botanică.
 
Ședința a aprobat finanţarea a patru proiecte de dezvoltare a infrastructurii de inovare în anul 2017, prezentată de AITT : 1) Organizarea si functionarea Incubatorului de inovare „Politehnica” în anul 2017, crearea și dezvoltarea infrastructurii acestuia. 2) Organizarea si functionarea Incubatorului de inovare „Inventica-USM” în anul 2017, crearea și dezvoltarea infrastructurii acestuia. 3) Organizarea si functionarea Incubatorului de inovare „InnoCenter” în anul 2017, crearea și dezvoltarea infrastructurii acestuia. 4) Organizarea si functionarea Incubatorului de inovare „IT4BA” în anul 2017, crearea și dezvoltarea infrastructurii acestuia.
 
De asemenea, în cadrul ședinței a fost aprobat Raport privind implementarea Planului de acțiuni cu privire la Acordul de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Membrii Biroului au Organigrama și Regulamentul de organizare și funcționare a IMPS Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Dragniuc”.
 
Dr. Lidia Romanciuc, directorul Centrului Proiecte Internaționale a prezentat o informație privind proiectele depuse la Apelul pentru modernizarea infrastructurii de cercetare. Pentru apelul privind modernizarea infrastructurii de cercetare anunțat în Programul de RESINFRA au fost depuse 12 propuneri din partea Institutului de Chimie, Institutului de Ecologie și Geografie, Institutul Fizică Aplicată, UTM, USM, ASEM, Institutul de Zoologie, Institutul de Energetică, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie, UnAȘM, Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecția Plantelor și Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale. Toate proiectele vor fi transmise la evaluare peste hotare, decizia se așteaptă spre sfârșitul lunii iunie.
 
Biroul CSȘDT al AȘM a examinat și aprobat și alte și alte subiecte ce vizează activitatea curentă a organizațiilor din sfera științei și inovării.         
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM