Savanți din mai multe țări au marcat centenarul nașterii acad. Alexei Spassky, unul din fondatorii Academiei de Științe a Moldovei

2017-10-13
 

Peste 150 de participanți din opt țări ale lumii - Italia, Rusia, România, Ucraina, Belarus, Israel, Serbia, Republica Moldova – s-au reunit, la 13 octombrie 2017, pentru a discuta cele mai actuale probleme ale zoologiei și parazitologiei, în cadrul Simpozionul internațional, consacrat aniversării a 100 de ani de la nașterea academicianului Alexei Spassky, unul din fondatorii Academiei de Științe a Moldovei. Forul științific internațional a fost organizat de Institutul de Zoologie al AȘM și găzduit de Biblioteca Științifică Centrală „A. Lupan” a AȘM.

La eveniment au participat savanți cu renume mondial, precum prof. Andriescu Ionel, prof. Miron Junior, prof. Cozma Vasile, Darabuș Gheorghe (România), acad. Movsesian Seghei, m.c. Engașhev Serghei (Federația Rusă), dr., prof.  Kornyshin Vadim (Ucraina), prof. Sasanelli Nicola (Italia) ș.a. Comunitatea științifică din țara noastră a fost reprezentată de savanți de notorietate  din domeniu sau din domeniile cu tangență, cum ar fi academicienii Ion Toderaș, Valeriu Rudic, Aurelian Gulea, Gheorghe Șișcanu, Victor Lacustă, Tudor Lupașcu, m.c. Ion Dediu, m.c. Nicolae Balaur, m. c. Elena Zubcov,  m.c. Constantin Gaindric, dr.hab. Dumitru Erhan, reprezentanți ai Secției științe naturale și exacte, directori de institute și vicedirectori, cercetători.
 
Lucrările forului au fost inaugurate de către directorul Institutului de Zoologie, acad. Ion Toderaș. Directorul a salutat onorata asistență prezentă la simpozion, care este organizat în ajunul hramului orașului Chișinău, iar pentru institut, hramul este anume acest simpozion internațional care reunește atâtea nume sonore de savanți în domeniu, atâta lume bună și colegi dragi de la mai multe institute, universități și centre de cercetare din mai multe țări, cu care institutul de Zoologie are frumoase relații de colaborare pe parcursul mai multor ani. Acad. Toderaș a exprimat mândria și onoarea de a consacra acest eveniment internațional centenarului nașterii academicianului Alexei Spassky, unul din cei 11 fondatori ai Academiei de Științe A Moldovei, un nume de savant care a lăsat urme adânci nu doar în istoria Institutului de Zoologie, dar și Academiei. Savantul a fost surprins plăcut să știe că la acest eveniment sunt prezenți cercetători, oameni de știință, care au activat cândva cot la cot cu acad. Spassky și care vor susține în plen și în cadrul secțiilor comunicări științifice pe cele mai actuale probleme din domeniul parazitologiei și zoologiei. Dorind succes lucrărilor simpozionului, directorul Toderaș a ținut să mulțumească tuturor celor care au dat curs invitației de a marca împreună, într-un cadru academic, centenarul nașterii unui mare savant, dar Bibliotecii Științifice Centrale (Institut) care a editat, cu ocazia aniversării reputatului savant, lucrarea „Academician Alexei Spassky. Biobliografie”, conducerii CNAA și, nu în ultimul rând, colegilor de la Institutul de Zoologie care s-au implicat cu determinare în organizarea acestui eveniment, care răspund necondiționat la orice chemare, țin la imaginea și istoria institutului, conștientizând că fără a avea o istorie nu poți avea nici prezent, nici viitor. Cu titlu special, acad. Toderaș, a adresat mulțumiri Ambasadei Federației Rusiei în Republica Moldova care a contribuit la organizarea forului științific internațional.
 
Cu un cuvânt de salut către participanți a fost prezent acad. Aurelian Gulea, academician- coordonator al Secției de Științe Naturale și Exacte.Academicianul a remarcat organizarea la nivel înalt a evenimentului, care este mai curând o sărbătoare, iar sărbătoarea s-a simțit chiar prin cuvântul de deschidere al acad. Toderaș, care stă la timona unuia din institutele model ale Academiei, iar motivul pentru care poți vorbi în asemenea termeni reprezintă partea cea mai importantă a instituției – cadrele, oamenii de știință care formează acest institut, care își dedică viața cotidiană acestui nobil domeniu. „Eu sunt optimist și consider că institutul dumneavoastră, care este de importanță națională, va găsi suportul necesar de finanțare și va avea posibilitatea să-și câștige existența și să-și reconfirme prestigiul prin concursul de proiecte naționale și internaționale. Întotdeauna am venit cu o deosebită plăcere în colectivul dumneavoastră și sper că acele rezultate pe care astăzi le raportați, să devină realități atât naționale, cât și internaționale”, a subliniat acad. Gulea.
 
La deschiderea lucrărilor forului a fost și reprezentantul Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, Mihail Davâdov. În numele Ambasadei, diplomatul a salutat prezența savanților care s-au reunit pentru a da valoare unei marii moșteniri științifice, lăsate de marele savant Alexei Spassky. „Pentru noi, Alexei Spassky nu este doar un trecut important al științei zoologice, cercetările și descoperirile sale făcute în cadrul AȘM și astăzi sunt actuale pentru dezvoltarea agriculturii nu doar a Republicii Moldova, dar și a multor alte țări”, a punctat oficialul. Reprezentatul misiunii diplomatice ruse a transmis disponibilitatea Ambasadei de a susține desfășurarea acestui simpozion care este dedicat centenarului acestui savant, exprimând convingerea că un for științific atât de reprezentativ va avea și un impact favorabil în procesele de integrare a Republicii Moldova, Rusiei și altor țări, fiind și o platformă benefică de conjugare a eforturilor comune a savanților în soluționarea problemelor actuale din domeniu, dar și altor probleme cu care se confruntă omenirea. Le-a dorit participanților comunicări interesante, discuții rodnice și succese în realizarea noilor proiecte.                      

Directorul Ion Toderaș i-a înmânat diplomatului rus Diploma de recunoștință a institutului,  pentru contribuții substanțiale în organizarea acestui for științific. De altfel, în același cadru festiv, pentru merite deosebite și colaborare științifică prodigioasă cu instituțiile, reprezentanții cărora au fost prezenți la simpozion, dar și cu ocazia centenarului nașterii acad. Spassky, directorul Toderaș a înmânat diplome de recunoștințășiprof. Vadim Kornyshin, acad. Mofsisean Serghei, m.c. Engashev Sergei, acad. Cozma Vasile, acad. Darabus Gheorghe, prof. Miron Juniorul, prof. Vasilievici Fiodor.
 
Pentru organizarea acestui extraordinar eveniment și gazda a beneficiat de aprecieri și felicitări din partea oaspeților. Acad. Cozma Vasile a venit cu felicitări din partea Universității de Științe Agricole și Medicina Veterinara, Cluj, Facultatea de Medicină Veterinară, Departamentul de Parazitologie. Acad. Darabus Gheorghe, președintele Senatului Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara, a avut misiunea de a transmite o Diplomă de excelență Institutului de Zoologie, din partea Universității, în semn de înaltă prețuire a contribuțiilor aduse la progresul cunoașterii și la dezvoltarea relațiilor cu instituția universitară. Cu același prilej aniversar, prof. Miron Juniorul a transmis o Diplomă de excelență Institutului de Zoologie din partea Universității Agronomice din Iași.
 
După acest moment festiv și schimb de aprecieri, simpozionul și-a continuat lucrările cu sesiunea de comunicări în plen. Pentru o primă comunicare onoarea i-a revenit dr.hab. prof. Dumitru Erhan, cercetător științific la Institutul de Zoologie al AȘM, sufletul și motorul acestei ediții, așa cum l-au numit colegii. Cercetătorul a evocat personalitatea complexă a marelui savant și mentor Alexei Spassky, a prezentat date biografice privind originea academicianului, când a venit pentru prima dată în Republica Moldova, care a fost contribuția sa în dezvoltarea științei parazitologice din țara noastră și nu numai, rolul omului de știință ca fiind unul din fondatorii AȘM etc. Prof. Erhan a relevat și impactul benefic al organizării acestui simpozion, care contribuie la un schimb eficient de informații dintre specialiști, utilitatea acestuia fiind și continuarea colaborărilor cu instituții de cercetare de peste hotare, cu scopul de a identifica și realiza noi proiecte în domeniul biologiei, mai exact, în domeniu parazitologiei.           
 
Despre activitatea și rolul acad. Spassky în dezvoltarea științei a vorbit și unul din discipolii savantului, dr. Gheorghe Cojocaru și acad. Movsesian Serghei de la Centrul Parazitologic al Institutului de Ecologie și Evoluție „A. Severțov”, Academiei de Științe din Rusia.          

Agenda simpozionului a inclus și sesiuni pe secții şi de postere care s-au desfășurat pe parcursul zilei. În cadrul evenimentului au fost abordate probleme actuale de importanţă prioritară atât în domeniul cercetărilor fundamentale, cât şi aplicative. Ariile tematice la care s-au referit participanții au vizat subiecte, precum: Fauna, sistematica și filogenia paraziților la animale, plante și om; Ecologia paraziților și coevoluția în sistemul parazit-gazdă; Prevenirea și combaterea zoonozelor parazitare; Diversitatea comunităţilor de animale terestre şi acvatice; Impactul speciilor invazive asupra faunei autohtone și asupra economiei naționale; Legitățile formării și funcționării populațiilor și comunităților de animale; Starea și tendințele evoluției resurselor forestiere în contextul schimbărilor climatice; Impactul schimbărilor climatice și modificărilor antropice asupra comunităților animalelor vertebrate și nevertebrate; Artropodele - vectori ai agenților patogeni transmisibili; Controlul biologic al dăunătorilor.

Galerie foto
  
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM