La Academia de Științe a fost sărbătorită regina științelor, disciplina care încurajează gândirea critică și independența

2017-11-16
 

La Academia de Științe a Moldovei și-a ținut lucrările, la 16 noiembrie curent, cea de-a XV-a ediție a Conferinței științifice „Filosofia și Perspectiva Umană”, consacrată Zilei Mondiale a Filosofiei. Evenimentul a fost organizat de Institutul de Istorie al AŞM, Sectorul Filozofie, în parteneriat cu Catedra Filosofie, Istorie și Metodologia Cercetării a UnAȘM, Asociația pentru Filozofie din Republica Moldova. La manifestare au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor organizatoare, precum și Institutului de Cercetări Juridice și Politice al AȘM, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, colegi de la instituții de profil din Bălți, Comrat, Suceava (România), doctoranzi, masteranzi.

Lucrările conferinței au fost inaugurate de către dr. hab., conf. cercet. Ana Pascaru, șefa Sectorului Filosofie din cadrul Institutului de Istorie al AȘM, inițiatoarea și sufletul manifestării științifice. „Prin evenimentul de astăzi noi, toți cei prezenți ne conectăm la ceea ce înseamnă unitate în diversitate, încercăm să legăm valorile ce țin de regiunea din care facem parte cu cele care sunt în vecinătatea noastră apropiată, dar și în cea îndepărtată”, a menționat în cuvântul său de debut cercetătoarea. Ana Pascaru a precizat, totodată, că aceasta este o manifestare care a devenit între timp și o platformă de dezbateri. Și dacă pe parcursul anului filosofii discută mai multe aspecte ale domeniului, acum au venit să vadă și cu ce s-au ales către finele acestui an, cu ce vine fiecare cercetător, ce probleme se mai conturează, la ce urmează să atragă prioritar atenția etc. Pentru spațiul Republicii Moldova, specifică șefa sectorului, filosofia ar însemna să ne cunoaștem rădăcinile, să știm că aceste rădăcini persistă în toate activitățile noastre, iar atunci când avem dreptul de a decide sau a formula niște ipoteze, să fim foarte conștienți că nu suntem nu numai producători, dar și consumători de ceea ce producem. Filosofia este și știință și neștiință, spune cercetătoarea. Prin filosofia științei se pune în valoare tot ceea ce oferă filosofia, ajută celelalte domenii ale științei să se dezvolte și să se mențină. Întrebată care e cel mai sacru gând filosofic pentru un admirator al acestei științe, dr.hab. Ana Pascaru a remarcat că acesta ar fi să se mențină întotdeauna focul înțelepciunii aprins și de a se dori să se instruiască nu doar prin cărți, dar și prin ceea ce face, de aici și cultura filosofică. „Sper că această întâlnire de astăzi, a 15-a la număr, va aduce contribuții la fundamentarea platformei, în baza cărora noi realizăm aceste discuții pe parcursul întregului an, iar la final să venim cu rezultatele pe care le-am obținut”, a conchis dr. hab. Pascaru.
 
La deschiderea lucrărilor conferinței a participat coordonatorul Secției științe umanistice și arte a AȘM, dr. hab., prof. Victor Țvircun, care a venit cu un cuvânt de salut către participanți din partea conducerii AȘM. Profesorul a ținut să remarce că nu este pentru prima dată când participă la asemenea evenimente științifice, unde sunt puse în discuții diferite subiecte ce țin de problemele filosofice și filosofia actuală. Este greu de numit un domeniu al științei și nu doar al științei, dar și al vieții, unde nu sunt folosite noțiuni filosofice, unde problemele filosofice nu se discută, este de părere dr. hab. Țvircun. „Mă bucură faptul că pe parcursul acestor ani problema filosofiei și cercetării devine mai actuală. În afară de aceasta, diversitatea problemelor pe care le abordați devine tot mai amplă și interesantă. Astăzi, vin și tinerii la aceste evenimente, alături de maeștri în filosofie, unde participă la dezbateri și cercetări în probleme filosofice. Se extinde arealul geografic la conferința respectivă”, a punctat profesorul, apreciind insistența dr. hab. Ana Pascaru, de a duce ca o locomotivă aceste 15 sesiuni științifice, unde se întrunesc cei mai pasionați de problemele filosofice și dezbat aspecte filosofice cele mai actuale din domeniu.
 
„Este o bucurie deosebită și o onoare în egală măsură să particip la inaugurarea acestei importante sesiuni științifice, consacrate Zilei Mondiale a Filosofiei, să vă adresez, în numele administrației Institutului de Istorie, sincere felicitări cu prilejul acestei importante date”, a menționat în cuvântul său dr. hab., Nicolae Enciu, vicedirector Institutul de Istorie al AȘM. Dl Enciu a evidențiat două idei care i-au părut importante a le evoca în contextul actualei sesiuni. Una din aceste idei este că filosofia constituie disciplina care încurajează gândirea critică și independența, deci filosofiei i s-a recunoscut un statut extrem de important în lumea contemporană și în fiecare țară aparte. A doua idee este că Ziua Mondială a Filosofiei nu urmărește atât promovarea diverselor domenii filosofice și acest lucru este foarte important pentru diversele întruniri, conferințe științifice, pentru punerea la gândire diferitelor școli științifice. Dr.hab. Enciu și-a exprimat totodată,  speranța și certitudinea că lucrările conferinței vor fi reușite și își vor atinge obiectivele, iar filosofii vor reuși să identifice metode de a face ca filosofia să fie înțeleasă și acceptată.

În numele conducerii UnAȘM, în calitate de co-organizator al acestei conferințe, participanții au fost salutați la cea de-a XV-a ediție, ușor jubiliară, de prorectorul instituției, dr. Tatiana Potâng. „Admir perseverența cu care colegii mei de la catedră vorbesc de ceva vreme cu foarte multă insistență, păstrează și promovează editarea culegerii de articole a acestei conferințe. În acest sens, noi răspundem cu deschiderea acestei perseverențe și de fiecare dată UnAȘM își asumă cu toată deschiderea asigurarea logistică și tipografică a acestei conferințe”, a subliniat prorectorul UnAȘM. Astfel, prorectorul a felicitat participanții la întrunire, le-a dorit succes în comunicările pe care le vor expune, așteptând cu nerăbdare rezultatele ediției curente a conferinței pentru a putea integra materialele în următoarea culegere.
 
Sincere felicitări cu ocazia Zilei Mondiale a Filosofiei a adresat și dr.hab. Victor Mocanu, director Centru, ICJP, președinte al Asociației Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova. „Este o onoare pentru noi să participăm la această conferință, deoarece membrii Asociației Sociologilor au fost tot timpul alături de colegii de la filosofie, am desfășurat evenimente împreună, dar și o serie de alte activități”, a menționat dl Mocanu, adresându-se către colegii istorici de a publica împreună materiale cercetărilor efectuate în regiune.  
 
Câteva idei despre necesitatea filosofiei politice în spațiul Republicii Moldova și despre rolul acesteia în viața cotidiană au fost împărtășite de către dr.hab., Victor Juc, vicedirectorul Institutului Cercetări Jurdice și Politice al AȘM. Conștientizând faptul că oamenilor, în condițiile actuale, nu le prea stă gândul la filosofie, politologul consideră, totuși, că aceștia trebuie să înțeleagă că în spațiul în care trăiesc se află nu doar un început material, dar și unul spiritual, or, filosofia poate să contribuie la cunoașterea lumii, la descriere, explicare și înțelegere. Un alt aspect important al rolului filosofiei, evocat de dl Juc este că aceasta ține și de valori. Dacă există un scop acesta devine și o valoare. „Iată cu acest scop trebuie să punem filosofia care este o știință, în serviciul practic, serviciul realității și cred eu că sunt posibilități de a folosi filosofia pentru cunoaștere, explicarea fenomenelor și realităților actuale”, a menționat dr.hab. Juc, remarcând totodată că în condițiile unui pluralism, când adevărul s-a relativizat foarte bine este cam dificil să reușești să îmbini lumea dezbinată.
 
Conferința și-a continuat lucrările în cadrul a două module. Primul Modul – Filosofia și lumea contemporană – a fost moderat de dr. hab., prof. univ., Gheorghe Bobână, Institutul de Istorie al AȘM, UnAȘM, care a felicitat colegii cu ocazia acestei date remarcabile a filosofiei. Domnia Sa s-a arătat bucuros, totodată, să vadă sala plină, constituită din reprezentanți ai diverselor instituții, la această sărbătoare care a devenit deja o tradiție și se marchează și în alte entități. În cadrul modului respectiv, dr. hab., Ana Pascaru, șef Sector de Filosofie, Institutul de Istorie AȘM a expus subiectul privind reintegrarea fundamentelor cunoașterii în societate, iar dr. hab., prof. univ., Gheorghe Bobână a vorbit despre modelul ontologic în filosofia lui Constantin Noică. Dr. conf.. cerc. Lidia Traianowschi, Institutul de Istorie al AȘM, UnAȘM, a conferențiat la tema privind problema impactului transformărilor globale asupra tradițiilor.            

Dr. lector univ., Niadi-Corina Cernica, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a venit cu cele mai bune gânduri ca de fiecare dată, de altfel, și cu cel mai mare interes la ce se prezintă și se spune aici de Ziua Mondială a Filosofiei. Colega suceveană a prezentat importanța metodelor, practicilor și procedurilor în gândirea contemporană (filosofia științei, gândirea politică, deontologiaprofesională).„Filosofia soluționează nu atât probleme stringente, cât cadrul general în care se pot rezolva problemele stringente care sunt practice, filosofia nu poate să dea decât un cadru etic, general al acestor probleme”, a specificat dr. Niadi-Corina Cernica. Un filosof, susține cercetătoarea, nu trebuie să-și păstreze tăcerea, trebuie să prezinte și punctele de vedere., iar cea mai eficientă cale de promovare a filosofiei este prezența la această manifestare a studenților, doctoranzilor, toți cei tineri, interesați, toți cei care doresc să asculte și mediteze la tot ceea ce se spune.
 
Ideea respectivă a fost reiterată de către dr. hab. Valeriu Capcelea, Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălți, care a relatat despre importanța eticii pentru sistemul de învățământ superior din Republica Moldova. „Cele mai eficiente căi de a promova filosofia sunt cele care țin de propagare, dar aceasta se face prin lucrări, manuale care vor fi citite, nu doar de către studenți, dar și de către cei de la instituțiile superioare de învățământ”, a spus profesorul. Domnia sa susține că prin intermediul lucrărilor pe care le-a editat încearcă să propage filosofia pe la diferite instituții pe înțelesul tuturor.                                   

Ziua Mondială a Filosofiei este marcată anual a treia zi de joi a lunii noiembrie.

Galerie foto
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM