„Inventatorul tehnologiilor verzi”, prof. Victor Covaliov, a câştigat Premiul Guvernului RM „Inventator remarcabil” - 2017

2017-11-20
 
S-a încheiat ediția a XV-a a Expoziţiei Internaţionale Specializate INFOINVENT. Ediția curentă a fost una de succes pentru reprezentanții comunității științifice din țara noastră. Inovatorii moldoveni au triumfat și în acest an la Gala de decernare a premiilor, care a avut loc la 17 noiembrie 2017, la Centrul Internaţional de Expoziţii „Moldexpo”.
 
Cea mai importantă distincție - Premiul Guvernului Republicii Moldova „Inventator remarcabil”, acordată în cadrul Expoziției INFOINVENT i-a revenit inventatorului Victor Covaliov, doctor în chimie, profesor universitar, pentru ciclu de invenții în domeniul ecologiei.
 
Amintim în context că prof. Victor Covaliov, supranumit şi „inventatorul tehnologiilor verzi şi gardian al purităţii”, a câştigat în 2015 Premiul National Energy Globe, Republica Moldova, pentru proiectul „Producerea Biogazului din biomasa deşeurilor agroindustriale”. Proiectul câştigător a fost într-o competiţie acerbă, la care au participat 1500 de proiecte din 170 de tari, la 5 categorii - Pământ, Foc, Apa, Aer şi Tinereţe. Premiul i-a fost oferit câștigătorului de Ambasada Austriei la Bucureşti, aceasta constituind cea mai prestigioasa distincţie naţionala care se acorda anual companiilor, persoanelor care inovează şi dezvolta soluţii sustenabile în domeniul lor de activitate. Iată că și anul 2017 a venit cu un succes fulminant pentru neobositul „gardian al purității”, Victor Covaliov.
 
De remarcat și faptul că Premiul Guvernului Republicii Moldova, pentru cel mai dotat inventator al anului 2015 a fost câștigat tot de un chimist, Tudor Lupaşcu, doctor habilitat, profesor cercetător, director al Institutului de Chimie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. 
 
De asemenea, în cadrul expoziției au fost înmânate distincțiile Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) pentru cei mai activi inventatori și instituții inovative.
 
Astfel, Trofeul OMPI în domeniul proprietății intelectuale pentru Întreprinderi i-a revenit Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a plantelor al AȘM.
 
De Premiul mare al AGEPI „Invenția anului” s-a învrednicit echipa de inventatori Bostan V., Dulgheru V., Bostan I., Dumitrescu C., Ciobanu R., Ciobanu O. pentru „Sisteme de orientare a panourilor fotovoltaice” .
 
Premiul AGEPI „Cea mai bună invenţie creată de o femeie inventator”, la nivel național, a fost câștigat de dr.hab. Galinei Lupașcu, pentru lucrarea „Controlul genetic al caracterelor de rezistență și productivitate la grâul comun.”
 
Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a plantelor al AȘM s-a ales și cu premiul în domeniul cercetare-dezvoltare și învățământ superior - Trofeul AGEPI pentru inovare și creativitate. 
 
Premiul „Cel mai de succes soi de plantă” a revenit grupului de inventatori Alexei Palancean, Elisaveta Onica, Ion Roșca pentru „Catină alba, soiul catrin”.
 
 
La Gala de decernare a premiilor a fost prezent prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, vicepreședintele juriului internațional al expoziției. Academicianul a menționat că Expoziția Internațională Specializată INFOINVENT a finalizat cu succes, comisiile de experți au lucrat la capacitate maximă și au apreciat la justa valoare ceea ce au demonstrat cercetătorii noștri, ceea ce au creat ei pe parcursul ultimilor ani. „Și aceste rezultate ne inspiră o încredere în faptul că noi prosperăm, că avem talente și potențial pentru a zidi aici, acasă, și sper eu că invențiile apreciate vor fi implementate în practică”, a remarcat vicepreședintele juriului Tighineanu, precizând că deja mai multe din aceste invenții sunt implementate sau în curs de implementare. Prim-vicepreședintele AȘM a felicitat, în numele conducerii AȘM, câștigătorii pentru succesele obținute și le-a dorit să se bucure și de alte aprecieri pentru rezultatele obținute în cercetare. Academicianul a înmânat învingătorilor și blocul Medalii de Argint.
 
Potrivit organizatorilor, la cea de-a XV-a ediţie, au participat aproape 100 de instituții și întreprinderi, tineri creatori și inventatori din Republica Moldova, România, Portugalia, Croația, Cehia, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Maroc, Indonezia etc.
 
La ediția curentă au fost expuse aproape 400 de lucrări care au fost apreciate de Comisia de experți și Juriul Internațional al expoziției cu următoarele distincții: medalii de aur – 129, medalii de argint – 72 și medalii de bronz – 55.
 
Expoziția Internațională Specializată INFOINVENT este organizată în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei, Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic (AITT) și CIE „Moldexpo” și cu susținerea Oficiului European de Brevete (OEB).
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM