In Memoriam Vladimir CURBET

2017-12-08
 

 (5.12. 11930 – 07.12.2017)

Conducerea Academiei de Științe a Moldove exprimă sincere condoleanțe și profundă compasiune în legătură cu trecerea la cele veșnice a Maestrului de balet Vladimir CURBET, Artist al Poporului din Republica Moldova, Artist al Poporului din URSS, Laureat al Premiului de Stat, Cavaler al „Ordinului Republicii”.

Aportul maestrului Vladimir Curbet la dezvoltarea culturii naționale și promovarea imaginii Republicii Moldova în lume este unul considerabil și apreciat de întreaga societate. A realizat cercetarea tradiției dansului popular, a descoperit particularități deosebit de valoroase pe care le-a aplicat în practică, astfel readucând în actualitate frumusețea dansului și a spiritului național.

Vladimir Curbet s-a născut la 5 decembrie 1930, la Susleni, județul Orhei. Ascensiunea în cariera profesională, dar și pe calea promovării dansului popular, maestrul Curbet și-a început-o în anii 1949-1953 în calitate de conducător artistic al formației de dansatori amatori de la Casa raională de cultură Susleni, continuând în anii 1953-1957 să dirijeze coregrafic colectivul de dansuri populare din satul Caragaş, Slobozia.

În anul 1957, Vladimir Curbet își continuă activitatea coregrafică în calitate de pedagog-repetitor, iar în 1958 - în calitate de conducător artistic şi prim-maestru de balet al Ansamblului Moldovenesc Academic de Stat de Dansuri Populare „Joc”.

Vladimir Curbet s-a afirmat în egală măsură în calitate de folclorist şi publicist: a înregistrat nenumărate melodii şi texte de cântece populare moldovenești, a publicat un şir de articole și studii referitoare la specificul, originea, istoria şi maniera de interpretare a dansului moldovenesc popular, la necesitatea păstrării şi dezvoltării creatoare a tradițiilor şi obiceiurilor populare moldovenești. Este autor al cărților antologice, adevărate enciclopedii vii: „La vatra horelor”, „Promotori ai artei populare”, „Tot cu cântecul mă mângâi”, „Aşa-i jocul pe la noi” şi „La gura unei peșteri de comori”. Artistul Poporului Vladimir Curbet a colectat mii de cântece şi melodii de jocuri populare pe care le-a lăsat moștenire posterității în cele nouă cărți ale sale.

Apogeul măiestriei și al carierei artistice maestrul Curbet o atinge în această calitate de conducător al Ansamblului „Joc”, care a dus faima țării pe toate meridianele lumii și a fost admirat la numeroase prestații artistice de pe scene, filme, înregistrări etc. Vladimir Curbet a prezentat cu ansamblul „Joc” circa 10 000 de spectacole în peste 70 de țări.

În 2013, lui Vladimir Curbet i s-a conferit cea mai înaltă distincţie a Organizaţiei Mondiale de Proprietate Intelectuală – Medalia de Aur pentru Creativitate.

A plecat în lumea celor drepți o personalitate eminentă a culturii naționale. În aceste zile triste ne aplecăm capul și ne reamintim de toate realizările Artistului Poporului și aportul acestuia la cultura națională.

Președintele Academiei de Științe a Moldovei,
academician Gheorghe DUCA