Etnologul și folcloristul Tudor Colac a marcat 70 de ani

2018-03-14
 

Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca a participat la, 13 martie 2018, la lucrările Conferinței științifice, consacrate omagierii a 70 de ani de la nașterea omului de cultură și știință Tudor Colac, doctor în etnologie, cercetător științific coordonator. Evenimentul a fost organizat de Institutul de Filologie. 

În numele conducerii AȘM, acad. Gheorghe Duca, l-a felicitat pe dl Tudor Colac, mulțumindu-ipentru activitatea dedicată artei populare. Academicianul a remarcat că enologul Colac este un folclorist deosebit, care prin muzică, poezie, a găsit tot ce dezvăluie și caracterizează poporul nostru. „Prin cercetări, publicații, promovări se poate conserva valoarea națională și eu pentru aceasta îi aduc mulțumiri”, a spus președintele Duca.
 
Pentru merite deosebite în dezvoltarea etnologiei moderne, contribuția folcloristică substanțială, dar și cu prilejul aniversării a 70-a de la naștere, președintele AȘM, i-a conferit doctorului în filologie și omului de artă populară Medalia „Dimitrie Cantemir”.
 
„Prin ceea ce face și a făcut Tudor Colac, el a unit cele două maluri, știu că pe acolo trece și sârmă ghimpată. Eu cred că trebuie să-i adresăm niște aplauze lui Tudor Colac pentru că el prin studiile sale, cuprinzând tot folclorul românesc, face uniri”, a menționat în Laudatio omagiatului acad. Mihai Cimpoi, mărturisind că a citit cu mare interes cartea „Repere etnologice”, pe care i-a oferit-o și a constatat că el este și bun specialist în materie, bun folclorist, dar scrie când trebuie și studii în stil academic, serios, fiind și un cronicar cultural, atunci când asistă pe la festivaluri.
 
În cadrul sesiunii de comunicări științifice s-au produs dr. hab. Ion Ciocanu, care a conferențiat despre reperele etnologice ale lui Tudor Colac. Dr. Mariana Cocieru a vorbit despre Tudor Colac – cercetător consacrat al culturii populare, Dr. Tatiana Botnaru a expus subiectul privind exegetul cercetării liricii basarabene, iar dr. Dumitru Apetri l-a prezentat pe Tudor Colac ca promotor al paremiologiei românești.
 
La conferință a fost prezent și prof. Adrian Ardeleanu, specialist etnomuzicolog, director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționaledin Iași, România. Domnia Sa a exprimat onoarea de a fialături de oameni de seamă, făcând aprecieri asupra nobilei munci a omagiatului,de mulți, mulți ani, ceea ce înseamnă că o viața de om, dl Colac și-a pus-o în slujba culturii. Pentru merite deosebite în munca mobilă de promovare a valorilor spirituale ale neamului, Centrul pe care îl conduce colegul ieșean i-a acordat titlul de Excelență în Cultură, doctorului Tudor Colac, personalitate distinsă cu o activitate de cercetare și valorificare a culturii tradiționale.
 
Aniversarul a fost felicitat de colectivul Institutului de Filologie, de președintele Uniunii scriitorilor din Moldova, dl Arcadie Suceveanu, Oleg Ciocoi, președinte al Consiliului Republican SVPM, pentru că, cine nu știa, dl Colac este un împătimit al acestei îndeletniciri.
 
Evenimentul omagial a inclus o expoziție de carte „Tudor Colac – septuagenarul” și lansarea cărților „Repere etnologice și „Etnologul Tudor Colac. Omagiu 70: Biobibliografie”.Manifestarea a finalizat cu două instantanee folclorice, oferite de Formația surorilor Osoianu și Ansamblul etnofolcloric „Izvoarele” din Onițcani.
 
Tudor Colac s-a născut la 10 martie 1948 în familia ţăranilor Vasile şi Varvara Colac din satul Dumeni, comuna Costiceni, județul Hotin (astăzi, raionul Suliţa Nouă, regiunea Cernăuţi, Ucraina). 

Galerie foto
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de presă al AȘM