A plecat în eternitate Stephen Hawking, un redutabil fizician al contemporaneității

2018-03-15
 
In dimineața zilei de 14 martie curent, la vârsta de 76 de ani, s-a stins din viață celebrul fizician-teoretician englez Stephen Hawking, profesor la Universitatea Cambridge, unul dintre cei mai mari cosmologi ai contemporaneității, explorator al originii și evoluției universului din momentul "marii explozii". A dezvăluit fenomene enigmatice ce se produc în interiorul găurilor negre din univers, a prezis “slăbirea” și dispariția lor în timp datorită radiației numite Hawking. A fost un mare popularizator al științei, editând o serie de cărți pentru publicul larg devenite besteller: “Scurtă istorie a timpului” (1988), „Visul lui Einstein” (1993), „Universul într-o coajă de nucă” (2001) etc.
 
Fiind afectat de o maladie cunoscută sub numele de scleroză laterală amiotrofică, Stephen Hawking a fost imobilizat timp de câteva decenii într-un scaun cu rotile. Mai mult, din cauza pierderii vocii, a fost constrâns să comunice cu ajutorul unui computer și al unui sintetizator vocal, concepute special pentru el. În pofida acestor constrângeri, savantul a demonstrat o voință de fier, o dragoste și un devotament uluitor pentru cercetarea științifică, continuându-și activitatea și înregistrând succese remarcabile în elucidarea tainelor universului.
 
In cadrul unui congres european, dedicat tehnologiilor de ultimă oră, Hawking a menționat că „Dezvoltarea inteligenței artificiale poate fi cel mai bun lucru sau cel mai rău care s-a întâmplat omenirii”, opinând că civilizația trebuie să țină sub control dezvoltarea tehnologiilor moderne pentru a evita posibile consecințe negative în viitor.
 
Fizicianul Stephen Hawking va rămâne în memoria contemporanilor ca un exemplu de dăruire de sine întru propășirea științei.
 
Academician Ion Tighineanu,
prim-vicepreședinte al AȘM