De Ziua lui Eminescu, prof. Gheorghe Baciu a lansat două volume, aducând un omagiu Luceafărului poeziei noastre

2019-01-17
 

De Ziua lui Eminescu și Ziua Națională a Culturii, profesorul universitar Gheorghe Baciu, un nume de referință în domeniul medicinii legale, autor a circa 650 de publicaţii ştiinţifice, Laureat al Premiului Naţional al Republicii Moldova (2017), a venit cu noi apariții editoriale, spre bucuria publicului cititor, consumatorilor de cultură, dar și spre mândria discipolilor profesorului. După ce anul trecut lansează volumul „Personalităţi notorii ale neamului nostru”, astăzi profesorul Baciu ne uimește cu alte două volume - „Mihai Eminescu: realități și erori” și „Zece nume marcante ale neamului” care au venit ca un omagiu Luceafărului poeziei noastre, pe care eruditul profesor, temerar om de știință și cultură a dorit să le lanseze anume în ziua 15 ianuarie, iar gazda evenimentului s-a oferit să fie de data aceasta Institutul Național al Justiției, directorul căruia este unul din discipolii săi.

La evenimentul de lansare au fost prezenți directorul Institutului Național al Justiției, dr.hab. Diana Scobioală, președintele interimar al AȘM, acad. Ion Tighineanu, vicepreședintele AȘM, m.c. Viorel Prisăcari, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, reprezentanți ai sistemului de drept, mediului academic, medici și personalități ale vieții culturale, buni prieteni ai autorului, în mare parte, discipolii profesorului Gheorghe Baciu.
 
Evenimentul de lansare a fost moderat dr. Vitalie Răileanu, critic şi istoric literar, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, instituție care a găzduit nu o dată lansările de carte ale profesorului. „Profesorul Gheorghe Baciu a încercat și a reușit să întroneze între noi, între faptul că timpul niciodată nu poate să redreseze gândul. De ce acest „Zece nume” zece nume de oameni ai timpului, nume marcante ale neamului, probabil că de la zece urmează și celelalte formule deosebite ale timpului prezent. Orice carte de la sine deja vine și reflectă un moment pe care îl avem noi în interior”, a menționat moderatorul, subliniind că profesorul Baciu, prin Mihai Eminescu, de fapt, returnează intuiția aceasta pe care trebuie să o avem noi permanent, returnează asupra faptului că neamul nostru vine și impune nume deosebite. Citirea, cartea în fond este o reflecție continuă a gândului, a neamului, punctează criticul literar.  „Din aceste considerente am putea spune că prof. Baciu mereu insistă asupra faptului că dacă revenim, dacă reușim, dacă putem să venim cu gândul asupra personalităților, atunci suntem un neam care și, în cele din urmă, formulăm pagina incontestabilă a istoriei noastre. Nu știu de unde însă intuiția și buna pornire a gândurilor pe care a avut-o autorul, atunci când pune în pagină aceste nume deosebite, aceste personalități, reușește fără îndoială să reabiliteze o altă pagină albă a istoriei neamului nostru. Gheorghe Baciu o face într-un fel aparte, deoarece cărțile dumnealui ne fac să gândim asupra momentului pe care le avem noi”, a remarcat dr. Vitalie Răileanu.
 
„Domnul academician, profesor, Gheorghe Baciu ne bucură adesea și ne bucură cu volume care prezintă un interes pentru societate. Ținem minte volumul „140 de personalități notorii ale neamului”, astăzi suntem prezenți la lansarea altor două volume, „Mihai Eminescu: realități și erori” și „Zece nume marcante ale neamului” și, în context, vreau să menționez că marele poet Mihai Eminescu a cântat frumoasa, dulcea limba română în versuri, în versuri care, cred eu, vor dăinui în timp sute și mii de ani”, a menționat în luarea sa de cuvânt președintele interimar al AȘM, acad. Ion Tighineanu. Academicianul a specificat că dl profesor Baciu, fiind expert în medicina legală, a reușit să reflecte anumite aspecte, importante în opinia sa, legate de viața geniului poeziei noastre, expuse în maniera în care cititorul să înțeleagă în profunzime cine a fost Mihai Eminescu. Cu referire la cel de-al doilea volum, savantul a remarcat că aceasta este o carte care descrie soarta mai multor personalități notorii de la noi. „Eu cred că noi, citind aceste scrieri, facem cunoștință cu multe aspecte ale istoriei noastre, aș spune, istoriei care reflectă evenimente, reflectă destine de multe ori distruse, destine despre care nu deținem multe informații. Citind acest volum, m-am convins că pământul nostru, meleagul nostru este foarte bogat în personalități”, a subliniat președintele interimar al AȘM, referindu-se în special la biografia familiei Capița. Piotr Capița a devenit laureat al Premiului Nobel în fizică, fiind un fizician de cea mai înaltă prestație, activa la Moscova, bunicii avându-și rădăcinile de pe meleagurile noastre, a mai precizat savantul. Acad. Tighineanu l-a felicitat pe autor pentru aceste două apariții editoriale, menționând că acestea sunt prețioase, pentru că sunt scrise pe înțelesul tuturor, important fiind și faptul ca noi trebuie să ne cunoaștem înaintașii, să ne cunoaștem istoria, „fiindcă aceasta ne va facilita să înțelegem mai bine de unde venim, cine suntem și poate în rezultat să găsim acea cale, poate unica, spre un viitor mai bun, pe care cu siguranță, noi toți îl merităm”.    
      
Autorul a fost felicitat și de președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, care a remarcat că prof. Gheorghe Baciu, care în ultima perioadă dezvoltă o activitate prolifică, este un om cu mai multe energii și în domeniul lui și în alte domenii. „Ceea ce face dl profesor este foarte prețios, trebuie de susținut, dar bineînțeles, atunci când afirmăm ceva, mai ales când este vorba despre istoriografia literară, spusele noastre trebuie să fie cu probe temeinice”, a spus președintele US, dorindu-i profesorului multă energie și creație în continuare, să-l țină Dumnezeu în forma cea bună în care l-a instalat de multă vreme, să dea noi lucrări, pentru că produce lucrări foarte interesante.    

În cadrul evenimentului de lansare au mai luat cuvântul dr.hab., prof. Anatol Petrencu, istoric, prorector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testimițeanu”, Emil Ceban, dr. hab. în drept, prof universitar, Igor Dolea, ex-judecător al Curții Constituționale, m.c. Viorel Prisăcari, vicepreședinte al AȘM, Liviu Belâi, scriitor și ziarist, Andrei Pădure, șeful Catedrei Medicină Legală a USMF „N.Testimițanu”, Ion Mereuță, doctor hab. în științe medicale, Aurelian Bătrânac, doctor în științe medicale, Grigore Moga, șef adjunct al Direcției generale urmărire penală din cadrul Inspectoratului General al Poliției ș.a.
 
Protagonistul a mulțumit la finele evenimentului celor care s-au oferit să ia cuvântul, care i-au apreciat munca și au expus și anumite sugestii, a mulțumit tuturor celor care au venit la lansarea volumelor sale și, nu în ultimul rând, gazdei, care i-a organizat un eveniment-sărbătoare de Ziua geniului poeziei românești care s-a constituit într-o sărbătoare, Ziua Națională a Culturii.

Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM