„Avem tineri, creieri, viitor, care trebuie motivat, susținut, încurajat să stea aici, acasă, și să ne ajute să creștem într-o societatea sănătoasă”

2019-01-17
 

Secretarul științific general al AȘM, dr,hab. Aurelia Hanganu a participat, la 16 ianuarie 2019, la Gala Premiilor municipal pentru tineret în domeniile științei, tehnicii, literaturii, artelor și activism civic, ediția 2018, care s-a desfășurat la Biblioteca municipală „Bogdan Petriceicu Hașdeu”. Dna Aurelia Hanganu a făcut parte din Comisia de evaluare a dosarelor, fiind secretarul Comisiei. Din Comisia de evaluare au mai făcut parte dr. Maria Cocu (Institutul de Chimie), dr.hab. Veaceslav Ursachii, Academia de Științe a Moldovei, Ion Roșca (Gradina Botanică (Institut), dr.hab. Mihai Târșu (Institutul de Energetică).

Înainte de înmânarea premiilor, Secretarul științific general a adresat un cuvânt de felicitare laureaților premiilor ediției curente, în care a subliniat că ceea ce se întâmplă astăzi demonstrează că țara Republica Moldova încă mai are o șansă, prin acești tineri care au atâta entuziasm în a-și face activitatea de zi cu zi și în a face lucrul pe care-l iubesc şi pentru care depun foarte mult efort. „Începând de la un viorist care exersează ore întregi pe parcursul zilei și ajungând la un nanotehnologist care stă ore în șir în laborator să vadă cum se mișcă particula și ce se întâmplă cu ea sau pornind de la un specialist în medicină care se gândește ce să facă în cazul de intoxicație a copiilor din Republica Moldova, deci, avem tineri, creieri, viitor, care trebuie motivat, susținut, încurajat și trebuie „cocolit” ca să stea aici, acasă, și să ne ajute pe noi să creștem într-o societatea sănătoasă”, a menționat reprezentantul Academiei de Științe, felicitând, în primul rând, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport pentru organizarea acestui eveniment, dorind de a menține acest concurs an de an, pentru a susține financiar, inclusiv, prin această recunoaștere publică, pe acești tineri extraordinari și excepționali care au devenit cunoscuți astăzi prin munca și efortul lor. Totodată, Secretarul științific general a încurajat difuzarea informației, să știe cât mai multă lume că există asemenea domenii, că există o asemenea apreciere și că există posibilitatea ca să crești, ca să arăți că poți ceva și să demonstrezi că există un capital intelectual deosebit aici, la noi în țară.          
 
Laureați ai Premiului municipal pentru tineret în domeniile literaturii, artei, științei, tehnicii și activism civic, ediția 2018, cu acordarea diplomei de Laureat, medaliei și premiului bănesc în valoare de 10 000 lei, la secțiunea științe au devenit:          
Rusnac Roman, doctorand, Chimie coordinativă, Ciclul de lucrări în domeniul chimiei și chimiei medicinal, USM;
Iordachescu Veaceslav, Științe ale Educației, Ghid de proiectare didactică pentru clasa a IX-a, Ghid de proiectare didactică pentru clasa a VII-a, USM;
Nadejda Efremova, Alina Beșliu, Bionanotehnologie, Ciclu de lucrări Evaluarea impactului nanoparticulelor oxizilor de metale cu aplicarea levurilor, Institutul de Microbiologie și Biotehnologie;
Ludmila Moisei, doctor în istorie Istorie (Etnologie), Monografia „Ornamentul – fenomen artistico-estetic”, Institutul Patrimoniului Cultural;
Tatiana Manceva, științe (medicina), Prevenirea intoxicațiilor acute cu produse chimice la copii din Republica Moldova, Asociația Națională pentru Sănătatea Publică;
Daniel Verejanu, științe, Filologie, Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație, „Lucian Blaga – puterea creatoare ca putere absolută”    
Diplome-menţiuni, medalie şi premiul bănesc în valoare de 2000 de lei, la secțiunea științe, au fost acordate următorilor învingători: Rusnac Roman, Grigoraş Nicolae, Furtună Vadim, Spatari Dumitriţa.
 
„Acest premiu pentru noi este o încurajare pentru a continua cercetările în microbiologie și a face noi descoperiri, precum și pentru a implementa nanotehnologiile în diverse domenii. Noi ne ocupăm cu testarea nanoparticolelor pentru a le putea implementa. Mulțumim pentru acest premiu șefului de laborator, conducătorului științific, Usatîi Agafia și dnei Lilia Cepoi și colaboratorilor Laboratorului Ficobiotehnologie pentru sprijin”, a spus Beșliu Alina, Laureat al Premiului pentru tineret bionanotehnologie.       
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM