Compozitorul-academician Eugen Doga a cântat, la Vrancea Eroica -2019, într-un spectacol simfonic extraordinar

2019-08-08


 Eugen Doga: „Nu este atât de importantă valoarea mea ca artist, dar sunt mândru că m-au ales și m-au invitat să vin aici, la Mărășești, la manifestările de comemorare a eroilor”.
Eu cred că aceasta pentru mine a fost nu doar o călătorie turistică, dar a fost, de fapt, o participare la crearea, în concepția mea, a altei lumi, pe care nu o cunoșteam și care m-a dotat cu noi energii despre care nici nu bănuiam, care pot să mă umple pe mine cu energia asta”.

Compozitorul-academician Eugen Doga a participat, la 6 august 2019, la un spectacol simfonic extraordinar, la Mausoleul Eroilor Mărășești, realizat în cadrul manifestărilor de comemorare (3-6 august) a eroilor care au luptat, în vara anului 1917, în cele mai dramatice bătălii din Primul Război Mondial. Evenimentul a avut drept generic „Vrancea Eroica-2019”, ediția curentă marcând 102 ani de la marea bătălie care a decis soarta Primului Război Mondial. Manifestările au fost organizate de Consiliul Judeţean Vrancea împreună cu Muzeul Vrancei. Potrivit organizatorilor, prezența compozitorului la manifestările de la Mărășești are legătură cu demersurile Consiliului Județean Vrancea de a clasa mausoleele vrâncene în patrimoniul UNESCO. Maestrul Eugen Doga a cântat pe scenă împreună cu Paula Seling și Orchestra Metropolitană București, condusă de Daniel Jinga.
 
Oamenii, în număr de peste 5000, au venit la Vrancea pentru a aduce recunoștință eternă eroilor martiri, Mausoleul din Mărășești, fiind locul unde se întâlnesc an de an pentru a cinsti memoria eroilor neamului, dar și pentru a transmite contemporanilor importanța și semnificația grijii pentru moștenirea lor. De menționat că manifestări similare de comemorare au avut loc, în perioada 3-6 august, și la Mărăști, Soveja, în Piața Unirii din Focșani.
 
Evenimentul a fost onorat de prezența Președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, viceprim-ministrului Mihai Fifor, președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, pe lista invitaților fiind reprezentanți al Administrației Prezidențiale, parlamentari, președinți de Consilii Județene, primari, ambasadori, atașați militari ai ambasadelor, reprezentanți ai Patriarhiei Române, comandanți ai unor unități militare românești de elită, personalități ale vieții publice, renumiți artiști, sportivi, jurnaliști.
 
După ceremonialul militar și religios, evenimentul a continuat cu spectacolul de comemorare, susținut de Gheorghe Zamfir, Paula Seling, Cristofor Aldea Teodorovici, Laura Bretan, Mihail Bucă, acompaniați de Orchestra Metropolitană București, dirijată de maestrul Daniel Jinga și Corul bizantin „Tronos” al Patriarhiei Române.
 
Invitatul special al spectacolului, compozitorul Eugen Doga, a cântat împreună cu Paula Seling, celebrul vals „Gingașa și tandra mea fiară”, Eugen Doga fiind prezentat ca singurul român, creația căruia (Valsul) a fost recunoscută de UNESCO printre primele patru capodopere muzicale a Secolului XX. Celebra compoziție din filmul cu același titlu este supranumită și cel mai frumos vals al iubirii al secolului XX, iar ritmul și armonia îndrăgitului vals a fascinat de-a dreptul publicul spectator prin interpretarea, în premieră, a acestei variante a piesei.
 
Prezența maestrului Doga la manifestările de la Mărășești are legătură cu demersurile Consiliului Județean Vrancea de a clasa mausoleele vrâncene în patrimoniul UNESCO, au spus organizatorii evenimentului. În context, Ștefan Doniga, pianist, concertist și impresar artistic, responsabil de partea de organizare a evenimentului Vrancea Eroică, care l-a cunoscut pe celebrul artist anul trecut, la Chișinău, a menționat că ideea prezenței maestrului Doga a venit aproape firesc în contextul acestei serii de evenimente. „Este normal să ne dorim să unim toată această zonă spirituală a Moldovei, a Vrancei și maestrul Eugen Doga este un simbol al culturii moldovenești. Era firesc să vină alături de noi, ca simbol al culturii moldovenești și culturii românești”. Mai mult, renumitul pianist, Doniga a specificat că prezența maestrului Doga, ca invitat special, în această serie de evenimente și de mari nume ale culturii românești, înseamnă întregirea spațiului cultural românesc așa cum și-au dorit și înaintașii noștri, așa cum și-au dorit cei care au luptat pe aceste meleaguri și care sunt celebrați, onorați aici, la Mausoleu Mărășești.  
      
Maestrul Doga a mărturisit că a primit cu mare bucurie propunerea de a cânta cu Paula Seling, o voce importantă și extrem de apreciată a muzicii românești actuale. A primit-o cu mare bucurie, dar și cu mare entuziasm și apreciere, maestrul având doar cuvinte frumoase și foarte frumoase în adresa interpretei. „Iată o bucurie de a avea împreună artiști faimoși, artiști minunați care să ne bucure și care să onoreze intențiile cu care sunt organizate aceste evenimente și ne bucurăm că această premieră are loc aici, în acest context minunat și emoționant pentru noi toți”, a mai spus co-organizatorul evenimentului, Ștefan Doniga.   
        
În contextul evenimentului, prezența artistului la manifestările de comemorare a eroilor a avut și o părticică aparte de trăire personală și asta pentru că Domnia Sa consideră a fi posibil că acolo, în luptele dramatice de la Mărășești, să-și fi pierdut viața și bunelul său, Nichifor Vizer, știind că în anul 1915 a fost luat în armata rusă care, în 1916 lupta cot la cot cu armata română. „Deși de atâtea ori mergeam spre București, trecând pe aici, vedeam doar vârful Mausoleului Mărășești, habar nu aveam ce prezintă acest Mausoleu. Aici, de fapt, a fost cea mai mare și cea mai importantă luptă care a decis soarta României, care era să fie sau să nu fie, sau să dispară de pe harta lumii și anume atunci când a rămas un mic contingent de luptători, de a pune capăt acestei bătălii care a durat câțiva ani”, a spus maestrul Doga, precizând că Mărășești este câmpul stropit de sânge și încărcat de osemintele celor care au luptat pentru pământul sfânt, pământul părinților, moșilor și strămoșilor. „Aceasta are altă calificare, forță, avânt care nu poate să-l aibă sute de tunuri, momentul fiind unul de cotitura până la 1918 care a adus la crearea acestei mari țări, la realizarea acestui mare vis, la România Mare.
 
Întrebat cum apreciază participarea sa în acest spectacol special, maestrul Doga a spus: „Nu este atât de importantă valoarea mea ca artist, dar sunt mândru că m-au ales și m-au invitat să vin aici, la Mărășești, la manifestările de comemorare a eroilor”. Artistul a rămas impresionat de primirea caldă și prietenoasă, mirat să vadă și să simtă că este apreciat nu doar de cei care l-au invitat care s-au consolidat într-o echipă extraordinară de organizare, dar și de mulți alți oamenii care, pur și simplu, se apropiau de el, acolo unde stătea, ca să vorbească cu el. Maestrul a avut deosebita plăcere să vorbească cu prefectul județului Vrancea, cu reprezentanți ai Consiliului Județean, ai direcției cultura Vrancea, dar s-a bucurat să cunoască și mulți alți oameni, care și-au dorit sa-l vadă și chiar să facă poze cu el. „Nu suntem noi chiar atât de enigmatici pentru ei, ne cunosc. Rămâne doar să folosim aceste legături, aceste cunoștințe pentru a ne dezvolta, fiindcă multe lucruri bune și utile au apărut în cadrul acestor întâlniri care au condus la noi proiecte. Acest proiect a fost realizat foarte bine și consider că a fost un bun început pentru realizarea cu succes și a altor proiecte care să contribuie la dezvoltarea și promovarea creației, care pentru mine este pe prim-plan, ca ceea ce scriu să fie scos în fața publicului. În primul rând, în spațiul acesta moldovenesc, românesc, în afară de aceste proiecte, de această lume pe care am văzut-o prima dată, mi-a insuflat un sentiment de mândrie că poporul acesta are această demnitate, iar faptul că au venit oficiali de rang înalt la acest eveniment, denotă faptul că acesta nu este unul regional, ci un eveniment național, pentru că a adunat împreună personalități consacrate din toată România”, a punctat Eugen Doga.
 
Cât privește premiera interpretării celebrului Vals împreună cu Paula Seling, compozitorul a afirmat: „M-am bucurat, sigur că da. Deși eu sunt împotriva a ceea ce am gândit eu, aceasta este o piesă orchestrală și are o dramaturgie foarte bine conturată, dar poate fi și așa. Eu nu sunt categoric împotrivă, faceți ce vreți, dar nu stricați bucata. Paula, cu prezența ei și varianta ei de interpretare a arătat că poate fi foarte bine”, a mai spus maestrul Doga. Compozitorul a apreciat talentul artistei care poate prezenta sau atinge toate genurile muzicale - și operă, și romanță, și cântec popular, la un nivel extraordinar, lucru mai rar întâlnit la un interpret.
 
La finele spectacolului, artistului i-au strâns mâna Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, deputați, alți oficiali.  
 
„Eu cred că aceasta pentru mine a fost nu doar o călătorie turistică, dar a fost, de fapt, o participare la crearea, în concepția mea, a altei lumi, pe care nu o cunoșteam și care m-a dotat cu noi energii despre care nici nu bănuiam, care pot să mă umple pe mine cu energia asta. Acolo, la Mărășești, m-am simțit nu doar ca participant sau ca o părticică de consumător a acestei mari energii, istorii care s-a creat cândva, eu am trăit-o acum ca istoria care mă privește pe mine personal, care este istoria neamului nostru, din păcate, dezbinat și este o istorie care se referă poate că la mine personal. Mulțumesc tuturor celor care mi-au asigurat această prezență spirituală, unde am găsit această consonanță a bucuriei și gândurilor, este foarte important de a avea platoul acela pe care te simți bine și trăiești ceea ce simți”, a mai spus maestrul Eugen Doga.
 
Pe parcursul întregii seri s-a vorbit despre frumos, despre bine, despre demnitate și memorie. Aceste virtuți au fost transmise atât de marii artiști care au cântat cu consacrare, cât și de prezența numeroasă a unui public de elită. Dincolo de toate, s-ar putea spune că e necesar a organiza infinit mai multe întâlniri similare pentru a vocaliza aceste deziderate, pentru a trăi frumos, demn și în pace. E foarte bine, e foarte frumos să știm și să ne cunoaștem rădăcinile. E bine pentru noi, dar mai ales e bine pentru a ne învăța copii cum să-și construiască un viitor demn și temeinic. Iar acesta poate fi construit doar cunoscându-ne și respectându-ne trecutul.
 
Prezența artiștilor din Chișinău, inclusiv, a compozitorului Eugen Doga,  în cadrul manifestărilor de amploare din România face parte dinte-un proiect mai amplu intitulat „Identitate Culturala - patrimoniu european”, prin care a fost inițiată promovarea artiștilor noștri, implicând TVR, patronat de Ambasadoarea Iuliana Gorea Costin, actualmente în calitate de Consilier pentru politica externa în Guvernul României. 
 
Între acțiunile, patronate de Doamna Ambasador Iuliana Gorea Costin, cu participarea artiștilor de la Chișinău pot fi enumerate cele de la Academia Romană de Ziua Culturii Romane, celor de la ICR București, Aula Mare Cantacuzino al Muzeului George Enescu, Teatru Național „Ion Luca Caragiale”, Sala Palatului, Ateneul Român, Piața George Enescu din București, dar și cele din Cernăuți, Ucraina, Viena, Austria, Bruxelles (Belgia), Ankara (Turcia) ș.a.
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM,
 Mausoleul Mărășești,
Focșani, România,
 6 august 2019