Primul Președinte al RM, Mircea Snegur, a făcut un dar prețios Academiei de Științe – Encyclopedia Britannica

2019-09-06
 
Mircea Snegur: „Eu sunt de partea științei și așa am fost întotdeauna. 
Am susținut Academia și o voi susține în continuare”
 
O surpriză frumoasă pentru Academia de Științe a Moldovei a venit, în dimineața zilei de astăzi, 6 septembrie 2019, de la Primul Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, Doctor Honoris Causa al AȘM. Excelența Sa a făcut un dar generos înaltului for științific, donând impresionanta Colecție „Encyclopedia Britannica”. 
 
Prețioasa colecție a fost transmisă președintelui AȘM, acad. Ion Tighineanu, în prezența membrilor Prezidiului AȘM, a reprezentanților Aparatului Administrativ al AȘM. De îndată ce a fost donată, Colecția, constituită din 33 de volume și-a ocupat un loc de prestigiu pe rafturile noii săli de lectură a Academiei de Științe, inaugurate de Ziua Limbii Române.  
 
Președintele Mircea Snegur a menționat că decizia ca Encyclopedia Britannica să ajungă la Academie a avut loc sub deviza dar din dar. „La timpul respectiv mi-a fost oferită și mie în dar de către Fundația Soros-Moldova și atunci când eu mi-am încheiat activitatea în calitate de președinte am mai păstrat-o un timp. Mă ocupam și eu de știință în mod activ și mai apelam, cu ajutorul nepotului, fiicei, nu mă pricep în engleză. Dar am hotărât, în mod cert, că e cel mai bine ca această capodoperă să aparțină Academiei de Științe a Moldovei”, a menționat Președintele Mircea Snegur, argumentând că la Academie sunt oameni care, într-adevăr, o vor răsfoi, în speranța că Encyclopedia va oferi tuturor celor dedicați studiului, precum și celor dornici de o cât mai bună informare, un nou instrument de lucru. Excelența Sa a mărturisit că valoroasa Colecție a pregătit-o cu un an în urmă, dar tocmai atunci a fost luată Biblioteca Academiei. Atunci a decis că trebuie să mai aștepte un pic. „Am ajuns la concluzia, și îmi pare foarte bine, că am reușit această ispravă și doresc ca ea să fie utilizată de către savanți cât mai mult și să vă fie de folos”, a spus Primul Președinte, Mircea Snegur.
 
La rândul său, președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a exprimat cuvinte de gratitudine Excelenței Sale Mircea Snegur pentru această surpriză matinală, pentru această premieră și pentru acest dar inedit. „Excelență, noi Vă mulțumim mult pentru această donație, eu aș spune, fără preț, ceva de unicat. Pentru prima oară, la finele anului 1959, profesorul american Richard Feynman (unul dintre savanții care au prezis nanotehnologiile și potențialul lor) , într-o lecție publică a spus „Am putea noi Encyclopedia Britannica să o înscriem pe un vârf de ac?”. Iată au venit timpurile când deja se poate, este și în formatul online”, a relevat președintele AȘM, asigurând că Encyclopedia Britannica, fiind aici, în Academia de Științe a Moldovei, în sala de lectură, va fi utilizată de către cercetători, de către tineri, de către toți cei dornici de a cunoaște, grație bogăției de informații care se conține în ea. „Vă mulțumim pentru susținerea Dumneavoastră, ați fost și sunteți un susținător permanent al științei, al Academiei de Științe a Moldovei, iar aceasta susținere înseamnă foarte mult pentru noi, fiindcă o țară în secolul al XXI-lea, nu poate să supraviețuiască și cu atât mai mult să-și dezvolte un viitor prosper fără cercetarea științifică. Domnule Președinte, Vă dorim multă, multă sănătate, sperăm să ne vedem și cu alte ocazii frumoase la Academie, unde Vă așteptăm cu drag și considerație”, a mai spus acad. Tighineanu. 
 
Encyclopedia Britannica este o lucrare de referinţă indispensabilă şi uşor de consultat care acoperă multe arii de cunoaştere: istorie, geografie, ştiinţe, religie, sport, tehnologie, arte, şi răspunde rapid şi precis dorinţei generale de informare. Encyclopedia Britannica este cea mai veche enciclopedie generală scrisă în limba engleză. Considerată de mulți ca fiind prima autoritate în domeniu, articolele sale sunt de regulă considerate corecte, de încredere și bine scrise. Prima ediție a fost publicata la 1768 la Edinburgh, în Scotia.
 
Actul de donație a fost precedat de o întrevedere a Excelenței Sale, Mircea Snegur, cu președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu. În cadrul întâlnirii, părțile au discutat o serie de probleme ce țin de activitatea actuală a Academiei de Științe și perspectivele care se conturează. 
 
Excelența Sa s-a arătat interesat de mersul reformei în știință, despre starea de spirit a cercetătorilor, precum și despre posibilitățile reale de revenire a institutelor de cercetare sub egida Academiei de Științe. „Nu trebuie să sufere știința. Trebuie să se înțeleagă că fără consultările științifice nu putem face niciun pas important. Academia a fost de multe ori pusă sub presiune. Eu cred că, dacă sunt minți raționale la minister, vor înțelege că instituțiile trebuie întoarse, poate cel puțin, cele cu cercetare fundamentală”, a declarat Președintele Snegur, aducând exemplul Institutului „Porumbeni” care avea o faimă nu doar în republică, nu doar în fosta Uniune Sovietică, dar și în lume, precum și Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor care, în opinia Domniei Sale, este un institut model, pe care-l vizita an de an și rămânea impresionat de rezultatele elaborărilor de acolo. „Eu sunt de partea științei și așa am fost întotdeauna. Am susținut Academia și o voi susține în continuare”, a mai spus Excelența Sa, amintindu-și de regretatul președinte al AȘM, acad. Andrei Andrieș care mereu apela la susținere. „Și noi ne implicam permanent. Consider că am jucat un rol foarte important în menținerea Academiei”, a conchis Președintele Mircea Snegur.
„Eu sunt ferm convins că, coordonarea cercetării științifice trebuie, totuși, să fie realizată de înșiși savanții, de persoane cu experiență în domeniu, cercetarea științifică are multe aspecte specifice și trebuie să o facă persoanele cu pregătirea respectivă, care au experiența, care au viziuni, talent”, a spus la rândul său președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, exprimând certitudinea că abordarea ar fi corectă, dacă cele mai importante documente ar fi elaborate de echipe naționale, cu participarea experților din diferite instituții cu experiență în sistem. În context, președintele Tighineanu a adus exemplul Academiei Române care rămâne a fi un model și un exemplu de urmat și pentru Republica Moldova. „Pentru noi Academia Română este chiar un exemplu în sens că are o autoritate și nu doar în România. Savanții răspund de cercetarea fundamentală, iar Academia este un simbol al spiritualității, un forum al consacrării”, a punctat acad. Tighineanu. „Actualmente  știința este multidisciplinară și Secțiile de Științe ale AȘM ar putea fi utilizate cu succes în calitate de platforme pentru coordonarea cercetărilor științifice la nivel național”, a conchis președintele AȘM, mulțumindu-i Excelenței Sale încă o dată pentru vizita onorantă și pentru donația prețioasă, făcându-i și invitația pentru Ziua Științei.
 
Președintele Mircea Snegur a promis să revină cât de curând la Academia de Științe și cu alte donații.
 
Eugenia Tofan, 
Serviciul de Presă al AȘM