(UNIMEDIA) Cum să obții finanțarea UE pentru cercetare și inovare în Moldova?

2019-10-09

Orice idee inovativă în afaceri poate fi susținută de Uniunea Europeană. Moldova este eligibilă de a participa în cadrul programului UE Horizon 2020 pentru cercetare și invoare. Vedeți mai jos 7 lucruri pe care trebuie să le știe oricine care are o idee inovativă și vrea să obțină finanțare.

1. Am o idee de afaceri inovativă: pot primi un grant de la UE?

Da, poți. Republica Moldova are acces deplin la programul Uniunii Europene Horizon 2020 pentru cercetare și inovare, ceea ce înseamnă că poți aplica pentru granturi în domeniul inovării exact la fel ca și companiile din UE. Susținerea este grupată în cadrul programului pilot de accelerare al Consiliului European pntru inovare (EIC), care susține inovatorii, antreprenorii, companiile mici și oamenii de știință cu idei geniale și ambiția de a se dezvolta pe plan internațional. Poți aplica atât ca o ÎMM individuală sau împreună cu parteneri: prima etapă de finanțare pentru proiectele începătoare (granturi în valoare de 50,000 Euro) a luat sfârșit la 5 septembrie 2019, însă proiectele de afaceri mai mature care vor să-și aducă produsul pe piață mai pot aplica pentru susținere cu granturi între 500,000 și 2,5 milioane Euro și acces la credite de până la 15 milioane Euro. Programul mai oferă coaching și mentorat companiilor care primesc finanțare. Într-adevăr, afacerile inovative pot întâmpina dificultăți la obținerea finanțării: produsele lor pot fi complexe, tehnologiile netestate, iar piețele lor s-ar putea nici să nu existe la moment. Pentru a face față acestei provocări, H2020 Acces la finanțarea de risc ajută companiile și start-up-urile să obțină acces mai ușor la împrumuturi.

2. Cum pot aplica?

Dacă ai o idee genială sau o inovare, dar nu ești sigur ce schemă de finanțare este potrivită pentru tine, accesează pagina de finanțare a EIC și verifică EIC wizard – un asistent de finanțare interactiv foarte bun – care te ajută să identifici cea mai bună soluție pentru compania ta.

Pentru a aplica, va trebui să îți înregistrezi compania în sistem și să îndeplinești un formular oferind descrierea ideii.

Reține, programul este adresat ÎMM-urilor cu idei de business revoluționare bazate pe dezvoltarea unei tehnologii inovative. Propunerea ta va fi evaluată în baza a trei criterii principale:

  • Excelență: cum inovația ta cu risc ridicat/potențial ridicat este cea mai bună în domeniul dat.
  • Impact: cum va crea inovația ta o cerere substanțială (inclusiv dorința de a plăti) pentru produs, serviciu sau model.
  • Implementarea: cum va fi gestionat produsul inovativ și ce resurse de echipă sunt disponibile pentru aceasta.

Dacă cauți un împrumut pentru a finanța inovația, trebuie să verifici pagina H2020 Acces la finanțarea de risc. Pentru a localiza băncile, creditorii sau fondurile ce oferă finanțare de risc susținute de UE, accesează http://access2finance.eu, selectează Moldova pe hartă și vizualizează băncile moldovenești care oferă împrumuturi pentru cercetare și inovare susținute de UE. Dacă ai nevoie de ajutor, accesează portalul național Horizon 2020 și punctele de contact relevante H2020 din Moldova. Mai urmărește și zilele informative și consultațiile ce subliniază oportunitățile disponibile, precum și susținerea care este oferită la pregătirea propunerilor.

3. Sună interesant, dar aceste formulare nu sunt niciodată ușor de îndeplinit!

Cu siguranță. Trebuie să îndeplinești cu seriozitate formularul și să răspunzi la fiecare întrebare detaliat. Să nu crezi că poți copia un text existent în formular – evaluatorii vor cerceta detaliat răspunsurile tale la fiecare întrebare.

Unele persoane cred că descrierea proiectului trebuie să fie cât se poate de academică, dar aceasta nu este adevărat – evaluatorii NU doresc să citească un pasaj științific, ei vor să-ți vinzi produsul în așa fel ca să fie pe înțelesul unui simplu cititor. Imaginează-ți că faci o prezentare pentru investitori, deci trebuie să ai efectul de „WOW” și reține, nu este de ajuns ca produsul să fie inovativ, trebuie să mai poți demonstra valoarea comercială a acestuia.
Propunerea ta trebuie să spună o istorie coerentă, trebuie să fie scrisă în așa fel ca să fie ușor de citit, fără repetiții și fără „umpluturi” de spațiu (numărul maxim de pagini este maxim – nu o cerință). Reține că evaluatorul este o persoană umană și cel mai bine va fi ca propunerea să fie ușor înțeleasă.

Unele persoane vor fi dezamăgite de faptul că totul trebuie prezentat în limba engleză. Dar trebuie să tratezi aceasta ca o oportunitate: scrie prezentarea în limba română și roagă un traducător profesionist să o traducă . Vei putea cu ușurință să răspunzi la întrebări în limba română, însă formularul final va fi în limba engleză. Și vei avea în final o propunere în limba engleză pentru investitori, ceea ce va fi de folos pentru alte programe sau investitori.Dacă îndeplinești formularul de inovare pentru ÎMM, citește neapărat ghidul pas cu pas la modelul propunerii pentru Instrumentul ÎMM , care conține sfaturi și informații valoroase despre depunerea propunerii. Acest sfat se bazează pe feedbackul din partea evaluatorilor și a punctelor de contact naționale Horizon 2020 care se ocupă zilnic de procesarea formularelor ÎMM.

4. Există companii din Moldova care au beneficiat deja de granturi?

Companiile din Moldova nu utilizează cel mai bine oportunitățile de finanțare disponibile: nu din cauză că sunt mai puțin inovative, dar deoarece ele nu reușesc să aplice pentru finanțare. Drept rezultat, nici o companie moldovenească încă nu a primit un grant în cadrul EIC.

Însă companiile din alte state ale Parteneriatului Estic au parcurs acest drum: „Instrumentul Horizon 2020 pentru ÎMM este într-adevăr foarte interesant pentru noi, deoarece doar completând câteva formulare noi am putut atinge rezultate bune și am reușit să aducem afacerea noastră la un nivel mai înalt,” spune Khachik Sahakyan, co-fondatorul Armenian start-up Grovf – compania sa a aplicat și a câștigat un grant de 50,000 Euro. Dmytro Kovalchuk a avut o experiență similară în Ucraina: cu ajutorul consultanților profesioniști, el a depus o cerere câștigătoare pentru compania sa hi-tech în doar două săptămâni. „Cooperarea cu Horizon 2020 mi-a lăsat o impresie bună. Deja aveam în cap o idee de lucru, deci știam răspunsurile la toate întrebările pe care mi le-au pus, ceea ce a decis soarta banilor,” spune el. Cu câteva luni mai târziu, un grant de 50,000 Euro a ajuns pe contul companiei.

Sunt multe companii inovative în Moldova și există și oportunități de finanțare – o companie moldovenească are atât dreptul, cât și șansa de a câștiga un grant UE la fel ca o companie din Estonia, Germania sau Spania: trebuie doar să aplice.

5. Există oportunități de finanțare pentru persoanele fizice?

Dacă ești un cercetător care încearcă să avanseze în carieră lucrând peste hotare, poți aplica pentru o bursă individuală în baza H2020 Marie Skłodowska-Curie Actions.

Pentru a aplica, ai nevoie de un PhD sau cel puțin patru ani de experiență de cercetare. Este finanțată cercetarea în toate disciplinele – de la fizică la lingvistică, de la științe medicale la modele matematice. Granturile până la doi ani acoperă cheltuielile de trai, călătorie și costurile de familie, iar UE mai contribuie la costurile tale de instruire, relaționare și de cercetare, precum și la costurile indirecte și de management ale proiectului (a se vedea ghidul pentru solicitanți pentru mai multe detalii). Grantul este oferit organizației gazdă, de obicei unei universități, centru de cercetare sau o companie din Europa. MSCA are și Schimb de personal de cercetare și inovare (RISE), care finanțează schimburi pe termen scurt de personal între organizații academice, industriale și comerciale în lumea întreagă. Cercetătorii de orice naționalitate și nivel de carieră – de la pregătirea de doctorat până la cercetători cu experiență – pot participa în calitate de membri ai echipei lucrând în poziții manageriale, tehnice sau administrative. Consiliul European de Cercetare (ERC) mai oferă finanțare pentru cercetătorii de top de orice naționalitate pentru a desfășura cercetări în Europa. Cu un Grant de început ERC Starting Grant, cercetătorii la început de carieră pot obține până la 1,5 milioane Euro pentru o cercetare de cinci ani. Granturi și mai atractive sunt disponibile pentru cercetătorii mai experimentați.Astfel, finanțarea europeană în cercetare are scopul să susțină parteneriatele internaționale să avanseze în inovații. Dacă ești academician, cel mai probabil traseul către finanțarea UE este prin colaborare. Horizon 2020 finanțează proiecte de cercetare în toate domeniile – de la spațiu la științe umaniste, de la TIC la agricultură, de la biotehnologie la energie...

6. Ce șanse au oamenii de știință și cercetătorii din Moldova să primească granturi?

Moldova beneficiază de Horizon 2020 în aceeași măsură ca și Statele Membre ale UE, ceea ce înseamnă că oamenii de știință din Moldova au exact aceleași șanse de finanțare ca și colegii lor din UE. Până la sfârșitul anului 2018, 35 de cercetători individuali din Moldova au primit finanțare la ultima etapă a Marie Skłodowska-Curie Actions (2014-2020), de când Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline în Horizon 2020 în iulie 2016.

Însă Horizon 2020 nu ține doar de oportunități individuale. Majoritatea proiectelor au precondiția de a lucra cu cel puțin trei alte instituții sau întreprinderi din diferite țări. Deci Horizon 2020 deschide ușa spre o colaborare mai bună dintre oamenii de știință din Moldova și colegii lor internaționali, precum și partenerii de afaceri din UE și din toată lumea. Până în prezent, 30 de organizații din Moldova au primit finanțare în valoare de peste 5 milioane Euro.

Unul din beneficiari este Universitatea Tehnică din Moldova, care coordonează proiectul NanoMedTwin, un proiect major al Horizon 2020 pentru dezvoltarea nanotehnologiei biomedicale cu parteneri din Germania, Suedia, Regatul Unit, Belgia și Israel. Unul din domeniile cheie ale proiectului este instruirea unei noi generații de cercetători. Drept rezultat, studenții din Moldova pot participa la cursuri care sunt predate nu doar de profesori din Moldova, dar și de profesori din Germania, Regatul Unit și Suedia, iar tinerii cercetători din Moldova merg la stagii și programe de schimb în instituțiile partenere de peste hotare. Citiți articolul.Alte proiecte la care participă Moldova includ cercetarea marină în Marea Neagră, inovațiile în domeniul tuberculozei și consolidarea cooperării internaționale privind schimbările climatice. A se vedea profilul de țară pentru Republica Moldova al Horizon 2020 și lista proiectelor H2020 cu implicarea partenerilor moldoveni.

7. Unde mai pot căuta finanțare pentru a susține start-up-ul meu?

Horizon 2020 este dedicat finanțării pentru cercetare și inovații, dar mai sunt și multiple alte oportunități UE disponibile pentru Moldova:

Dacă reprezinți o afacere: poți aplica la un spectru de finanțare și oportunități de susținere în cadrul inițiativei EU4Business. Antreprenorii moldoveni mai au acces la programul COSME al UE, care include granturi pentru dezvoltarea ÎMM-urilor și fonduri pentru Rețeaua de întreprinderi din Europa, care ajută ÎMM-urile din Moldova să găsească parteneri de afaceri și tehnologie în Europa și dincolo de aceasta. Dacă începi o afacere, poți beneficia de programul Erasmus pentru tinerii antreprenori, care oferă noilor antreprenori sau celor care aspiră să devină antreprenori șansa de a învăța de la antreprenorii experimentați să conducă afaceri mici în alte state participante.

Dacă ești un academician sau student: Erasmus+ oferă o multitudine de oportunități de cercetare și schimb în toate domeniile și pentru toate nivelele. Accesează Oficiul Național Erasmus+ în Moldova pentru mai multe detalii, Erasmus+ e-cards pentru oportunitățile oferite tinerilor finanțate în cadrul acestui program.

Dacă reprezinți domeniul culturii sau mass media: Moldova participă în proiecte în domeniul culturii și mass media în cadrul programului UE Creative Europe. Pentru a fi la curent cu toate noutățile, evenimentele și oportunitățile privind susținerea UE pentru cercetare și inovații, salvează pagina EU4Innovation.

 

Sursa: unimedia.info