Institutul de Chimie marchează 60 de ani de la fondare

2019-10-10


Institutul de Chimie marchează 60 de ani de la fondare. Cu prilejul aniversării, în perioada 9-11 octombrie 2019, Institutul de Chimie, în parteneriat cu Societatea de Chimie din RM, MECC și AȘM, au organizat Conferința Internațională „Realizări și perspective ale chimiei contemporane”.

Potrivit organizatorilor, evenimentul a întrunit peste 200 de cercetători-chimiști din cca. 20 de țări ale lumii, inclusiv, Japonia, Marea Britanie, Germania, Franța, România, Grecia, Federația Rusă, Spania, Italia, Belarus, Belgia, Georgia, Ucraina, R.P. Chineză, Polonia, Azerbaidjan, Republica Moldova etc., care vor prezenta cele mai recente rezultate din toate domeniile chimiei contemporane.
 
Inaugurarea lucrărilor conferinței a avut loc la 10 octombrie 2019, în Sala de conferințe a Bibliotecii Științifice Centrale (Institut) „A. Lupan”, la care a participat conducerea Academiei de Științe, directori de institute de cercetare, reprezentanți ai MECC, comunității științifice, mediului universitar. 
 
Participanții la for au fost salutați de directorul Institutului de Chimie, dr.hab. Aculina Arîcu, care le-a mulțumit tuturor pentru că au onorat cu prezența un eveniment important atât prin tematica prezentărilor, cât și prin marcarea unei frumoase aniversări a Institutului de Chimie. „Institutul nostru de chimie nu este numeros, dar a devenit și rămâne a fi cel mai principal centru de cercetări în domeniul chimiei din R. Moldova. Noi facem cercetări în diferite domenii în ceea ce privește chimia contemporană – chimia anorganică și bioanorganică, analitică, ecologică, fizică etc.”, a punctat directorul Arâcu. În discursul său, directorul a trecut în revistă activitatea Institutului, activitatea școlilor științifice, cum au fost fondate și dezvoltate, cine au fost fondatorii acestora, succesele înregistrate. Cu recunoștință și căldură directorul a salutat prezența decanilor de vârstă a Institutului de Chimie, a veteranilor, cei care au stat la baza constituirii Institutului, cei care au depus o muncă asiduă în cadrul institutului, cei care au pus baza primelor colaborări cu diverse instituții și centre de cercetare din țară și de peste hotare, aducându-le un pios omagiu. De asemenea, directorul a mulțumit tuturor partenerilor cu care au o colaborare bună și frumoasă care ajută cercetătorii moldoveni să facă cercetare și să participe la diferite programe și proiecte europene și internaționale, invocând intențiile în identificare a noi parteneriate și extinderea colaborărilor. „Sperăm că această conferință va contribui la stabilirea unor noi relații de colaborare și semnarea unor noi acorduri de colaborare”, a declarat directorul IC Aculina Arîcu, exprimând încă o data cuvinte de gratitudine și apreciere celor prezenți, dar și celor care i-au susținut în organizarea și desfășurarea cu succes a lucrărilor conferinței.
 
Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a adresat un mesaj de felicitare cu prilejul aniversării a 60-a a Institutului de Chimie, unul din cele mai puternice institute de cercetare din RM, exprimând felicitări și participanților cu ocazia deschiderii lucrărilor Conferinței, eveniment foarte important pentru specialiștii domeniului, dar și pentru comunitatea științifică. „Aș vrea să menționez că 60 de ani este o vârstă când noi deja putem face anumite concluzii despre realizări, vizibilitate, succesul institutului. De asemenea, astăzi noi ar trebui să facem referință și la cei care au fondat, au creat institutul cu 60 de ani în urmă, cei care au creat primele școli științifice - academicienii Ablov, Lazurievski, Lealicov, mai târziu și academicienii Gărbălău, Vlad, Turtă, alte mari personalități. Mulți din ei deja nu mai sunt printre noi, dar ei au reușit să promoveze chimia ca știința la scară națională și internațională și să promoveze o excelentă imagine a RM”, a remarcat președintele AȘM. De asemenea acad. Tighineanu a menționat faptul că Institutul de Chimie are un potențial uman foarte puternic, institutul având actualmente patru membri ai Academiei - Isaac Bersuker, Gheorghe Duca, Tudor Lupașcu, Ion Geru. A nu neglija și faptul că Institutul, avand 40 de doctori și 10 doctori habilitați, are succes în a atrage suportul financiar prin programele europene. Institutul promovează o revista științifică de chimie – Chemistry Journal of Moldova, care este inclusă în bazele de date internaționale. În același context, președintele Tighineanu a evidențiat că Institutul de Chimie este un bun exemplu pentru alte institute, iar conferința respectivă va contribui la identificarea a noi subiecte științifice, noi idei care vor fi utilizate, aplicate la pregătirea propunerilor de noi proiecte naționale și europene. „Suntem convinși că institutul va continua cercetarea științifică la un nivel înalt, în pofida dificultăților, în pofida suportului financiar modest”, menționând că aceste zile sunt speciale și datorită faptului că au fost anunțați Laureații premiului Nobel în chimie pentru elaborarea bateriilor pe bază de ioni de litiu. În aceeași ordine de idei, președintele AȘM a remarcat că și președintele Comitetului organizatoric al acestei conferințe, acad. Tudor Lupașcu, a fost decorat cu cea mai înaltă distincție a țării - Ordinul Republicii. 
 
Președintele AȘM a folosit această oportunitate pentru a acorda Diploma „Meritul Academic” a AŞM Institutului de Chimie, pentru rezultate științifice deosebite în domeniul chimiei, crearea și dezvoltarea școlilor științifice cu o vastă recunoaștere internațională, activitate prodigioasă în pregătirea cadrelor de înaltă calificare și cu prilejul a 60 de ani de la fondarea institutului. De asemenea, președintele Tighineanu a acordat distincții academice și unor colaboratori ai Institutului, pentru rezultate valoroase în realizarea cercetărilor științifice și invențiile de valoare pentru știință și practică, pregătirea cadrelor de înaltă calificare, dar și cu prilejul aniversării: Medalia „Nicolae Milescu Spătarul” pentru Vasile RUSU, Diplome pentru doctor habilitat în chimie, conferenţiar cercetător, Ion GERU, m. cor. al AŞM, dr. hab., prof. univ.; Veaceslav KULCIŢKI, doctor habilitat în chimie, conferenţiar cercetător, cercetător ştiinţific principal al laboratorului Chimia Compușilor Naturali şi Biologic Activi; Ion BULHAC, doctor habilitat în chimie, conferenţiar cercetător; Mihail CIOBANU, doctor habilitat în chimie, conferenţiar cercetător; Ion DRAGALIN, doctor în chimie, conferenţiar cercetător; Alexei MAFTULEAC, doctor în chimie, conferenţiar cercetător; Oleg RADUL, cercetător ştiinţific; Eugenia STÎNGACI, doctor în chimie, conferenţiar cercetător; Vera ZUBAREVA, doctor în chimie, conferenţiar cercetător; Caleria CUCICOVA, doctor în chimie, conferenţiar cercetător.
 
Un mesaj de felicitare a transmis în numele Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și dnei ministru  Liliana Nicolaescu-Onofrei, secretarul de stat Elena Belei. Secretarul de stat a menționat că Institutul de Chimie este un institut cu cele mai înalte performanțe care are la activ colaborări, rezultate punctate palpabile, nu doar scrise, citate și utilizate, un institut care poartă de grijă înaintașilor și îi cinstește, un institut care antrenează, în măsură posibilităților, tineri în cercetare, oferindu-le posibilități de manifestare. Totodată, oficialul a ținut să accentueze că cercetarea, urmare a unor intemperii, a nimerit într-o situație în care toată lumea operează mai mult cu fobii și zvonuri ce se va întâmpla mâine. „Știu că va face minuni comunicarea constructivă, trebuie să punctez că am o comunicare foarte constructivă cu dl acad. Ion Tighineanu, astfel încât să reușim să surmontăm tot ceea ce este barieră veritabilă și tot ce este barieră improvizată în dezvoltarea cercetării”, a reliefat demnitarul, reconfirmând ideea de a chema la calm într-un anume sens spiritele care bântuie prin lumea academică din RM. „Nimeni nu are de gând să distrugă ceva, grija guvernanților indiferent de culoarea politică este să-i pună în valoare și să-i finanțeze la nivelul cuvenit pe cei care merită”, a rezumat secretarul de stat.
 
În numele Societății de Chimie din RM, un mesaj a adresat și acad. Gheorghe Duca. Academicianul a felicitat Institutul de Chimie cu ocazia marcării a 60 de ani de la fondarea sa, menționând rezultatele științifice înregistrate de Institut pe parcursul a șase decenii de activitate, recunoscute la nivel național și internațional. În contextul aniversării, acad. Duca a subliniat că și Societatea de Chimie din RM a decis să acorde Diplome și Medalii unor foști directori, cercetători, pentru merite deosebite și rezultate obținute în domeniul chimiei.
 
Evenimentul și-a continuat lucrările cu prezentarea comunicărilor științifice în plen, în expunerea mai multor savanți notorii, precum acad., prof. Gheorghe Duca (Republica Moldova), acad., prof. Vladimir Agabekov (Belarus), prof. Janusz Lipkowski (Polonia), acad., prof. Vladimir Khripach (Belarus), prof. Athina Geronikaki (Grecia), prof. Sebastien Floquet (Franța), prof. Grigore Timco (Marea Britanie), prof. Alexandr Garabadzhiu (Federația Rusă), mem. cor., prof. Ion Geru (Republica Moldova), prof. Sergey Travin (Federația Rusă), prof. Ionel Mangalagiu (România), prof. Christoph Janiak (Germania), prof. Jean-Pascal Sutter (Franța), prof. Sergey Mikhalovsky (Marea Britanie), prof. Yue-Wei Guo (R.P. China), prof. Joaquin Silvestre-Albero (Spania), prof. Stefano Ubaldini (Italia), prof. Liviu Chibotaru (Belgia).
 
 Eugenia Tofan, 
Serviciul de Presă al AȘM