Un început promiţător de colaborare cu Banca Mondială

2008-06-11
 

La 10 iunie curent a avut loc o întîlnire între reprezentanţii comunităţii ştiinţifice din ţară şi dna Melanie Marlett, directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru Moldova. În cadrul acestui dialog acad. Gh. Duca, preşedintele A.Ş.M., a accentuat necesitatea cooperării instituţiilor de cercetare din ţara noastră cu Banca Mondială, existînd în acest sens o experienţă bună de colaborare cu alte organizaţii şi fonduri internaţionale de susţinere a ştiinţei. Ca argument dumnealui a făcut o trecere în revistă a unor proiecte internaţionale de succes în domeniul ştiinţei, inovării şi al transferului tehnologic, la care participă savanţii moldoveni.

Dna Melanie Marlett, la rîndul ei, a informat auditoriul cu privire la scopurile şi obiectivele pe care şi le propune în activitatea ei echipa de ţară a Băncii Mondiale în Republica Moldova. De asemenea, s-a referit şi unele proiecte de importanţă majoră pentru ţara noastră, finanţate de Banca Mondială în comun cu alţi donatori, care vizează: gestionarea finanţelor publice; alimentarea cu apă şi salubrizare; educaţia de calitate în localităţile rurale; investiţii şi servicii rurale; energetica – diverse aspecte etc. Îndemnînd comunitatea ştiinţifică de a participa la proiectele, finanţate de către Banca Mondială, reprezentanta ei a propus de a identifica şi a analiza aceste posibilităţi în vederea demarării unei cooperări eficiente şi de durată.

În cadrul discursului „Relaţiile ştiinţifice internaţionale ale A.Ş.M.” membrul corespondent I. Tighineanu, vicepreşedinte al A.Ş.M. a reliefat rolul pozitiv al participării oamenilor de ştiinţă la programele internaţionale de granturi în vederea consolidării şi dezvoltării potenţialului ştiinţific autohton. De exemplu, la proiectele finanţate de Fundaţia americană CRDF şi gestionate de MRDA au participat circa 2000 de cercetători, cu un volum general de finanţare de circa 6,5 milioane dolari SUA. Vorbitorul a accentuat, de asemenea, noutatea privind expedierea recentă a unei scrisori de intenţii din partea Guvernului R.M. către Comisia Europeană în vederea asocierii ţării noastre la Programul Cadru 7, ceea ce va avansa procesul de integrare în spaţiul european de cercetare.

Dr. V. Afanasiev, directorul Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic a A.Ş.M., în discursul său s-a referit la „Promovarea transferului tehnologic şi dezvoltarea infrastructurii inovaţionale în Republica Moldova”, accentuînd succesele înregistrate în crearea bazei legislative privind asigurarea implementării în practică a realizărilor ştiinţifice; fondarea incubatorului inovaţional şi a parcului tehnologic, vizate direct să contribuie pas cu pas la intensificarea creşterii economice a ţării.

Prezentă la acest eveniment cu discursul „Clusterul educaţional al A.Ş.M.”, dr. L. Perciuleac, directoarea Liceului academic a ţinut să informeze asistenţa despre necesitatea şi condiţiile de creare a unui liceu academic republican, menit să dezvolte calităţile deosebite ale copiilor şi să contribuie la educarea şi pregătirea schimbului de mîine de savanţi.

Recent cercetătorii din cadrul Institutului de Geologie şi Seismologie al A.Ş.M. au finisat un proiect finanţat de Programul NATO Ştiinţa pentru Pace şi Securitate, rezultatele căruia au avut un impact ştiinţific considerabil în avansarea cercetărilor din domeniu. În acest context dr. A. Zaicenco a prezentat rezultatele proiectului vizat „Armonizarea hazardurilor seismice şi reducerea riscurilor în ţările sub influenţa focarului de cutremur de la Vrancea”.

Vizita dnei Melanie Marlett, directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru Moldova, a finalizat cu vizitarea Muzeului A.Ş.M.

Marina Calmîc, consultant,
Direcţia integrare europeană
şi cooperare internaţională a A.Ş.M.