Un set performant de laser – unei echipe tinere de entuziaşti

2008-06-13
 

La 12 iunie curent, comunitatea ştiinţifică a marcat cea de-a 62-a aniversare de la fondarea primelor instituţii de tip academic. De această dată Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al A.Ş.M. a programat cîteva acţiunii pentru această zi. De dimineaţă mass-media a fost prezentă la Centrul naţional de studiu şi testare a materialelor din cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei, căruia ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Excelenţa sa dl Nikolaus von der Wenge, Graful Lambsdorff, i-a transmis un set de utilaj din partea Fundaţiei „Alexander von Humboldt” din Germania. E vorba de un sistem performant de laser, în valoare de 20 mii de euro, odată cu punerea în funcţiune a căruia va spori, indiscutabil,  nivelul tehnologic şi de caracterizare a materialelor electronice şi fotonice în acest centru cu impact pozitiv asupra dezvoltării ştiinţei şi a pregătirii cadrelor tinere. Deci,  sărbătoarea nu a trecut fără de un cadou preţios.

Centrul naţional de studiu şi testare a materialelor a fost creat în 2001 prin susţinerea financiară a Fundaţiei CRDF (SUA) şi Asociaţiei pentru Cercetare şi Dezvoltare din Republica Moldova (MRDA), ce reprezintă, după cum am menţionat, o infrastructură tehnologică şi de caracterizare a nanomaterialelor. Aici există astfel de unităţi de utilaj performant ca microscopul electronic cu baleaj, microscopul de forţă atomică, echipament pentru litografie şi nanostructurare a materialelor, sistem criogenic etc., tot de ceea ce este necesar pentru crearea şi studierea a noi materiale cu dimensiuni nanometrice. Apropo, un nanometru reprezintă valoarea de o milionime din milimetru. Să ne imaginăm această dimensiune…

Echipamentul performant din cadrul centrului depăşeşte valoarea de 1 mln. de euro. În toată această perioadă de timp centrul nominalizat, în care realizează cercetări o tînără echipă cu vîrsta medie de circa 30 ani,  a fost gestionat destul de eficient de prof. univ. Ion Tighineanu, actualmente membru corespondent, vicepreşedinte al A.Ş.M. Argumente în acest sens constituie numeroasele distincţii obţinute la saloanele internaţionale de inventică, tehnologii şi produse noi, prezentate la centru într-o expoziţie aparte. Ultima lucrare, întitulată Reţele ordonate de nanotuburi metal-semiconductor pentru aplicaţii fotonice a fost menţionată cu un premiu special, o splendidă cupă, la cel de al XI-lea Salon Internaţional de Proprietate Industrială de la Moscova, care s-a întrunit în luna aprilie curent.

Concomitent, la Academia de Ştiinţe a Moldovei şi-a deschis larg uşile Expoziţia ştiinţifico-tehnologică a A.Ş.M., în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele a 5 programe de stat ce finisează în anul curent. Membrii A.Ş.M. şi toţi doritorii au luat cunoştinţă, de Ziua Academiei, de aceste rezultate performante, expuse în substanţe şi materiale noi, soiuri de hibrizi de plante agricole, metode de protecţie a solurilor şi de combatere a cataclismelor naturale.
     
       Tatiana Rotaru