Au fost şi vinuri, au fost şi idei

2008-06-19

Moldova-Institut Leipzig din Germania, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Aqa logistic&consulting în colaborare cu Institutul  de Cercetări Viticole, Freyburg/Unstrut au organizat la 16 iunie curent în sala de conferinţe a Bibliotecii Ştiinţifice Centrale a A.Ş.M. Simpozionul: vinuri şi idei. Denumirea nu este tradiţională pentru manifestări de acest fel şi presupune un dialog constructiv al unor specialişti dintr-un domeniu, dar care se află în diferite ţări. Aşa că întîlnirile moldo-germane 2008 ce au  abordat Ţara viticolă Moldova sub trei aspecte Atracţii – Şanse – Perspective ar putea să se încununeze pentru tînărul nostru stat cu nişte dividende, dar poate şi cu rezultate importante pentru dezvoltarea economiei  ţării.

În alocuţiunea sa acad. Boris Gaina, secretarul ştiinţific general al A.Ş.M., a specificat că manifestarea se înscrie în topul evenimentelor din ultima vreme a realizărilor ştiinţifice, economice şi culturale privind cooperarea dintre Republica Moldova şi Germania. Pentru Moldova, al cărei vector politic este integrarea în familia statelor Uniunii Europene, acest dialog va permite să evidenţiem problemele ce trebuie soluţionate în vederea atingerii acestui deziderat al poporului. Germania a fost şi rămîne  cel mai important partener economic, ştiinţific, cultural şi politic. Aspiraţiile noastre sunt strîns legate de ţara, care constituie locomotiva principală a progresului tehnico-ştiinţific din întreaga comunitate europeană şi din lume.

În continuare acad. Boris Gaina a analizat evoluţia relaţiilor moldo-germane, care trebuie axate pe dinamizarea în continuare a dezvoltării complexului vitivinicol, luînd drept bază recunoscutele realizări ale viticulturii şi vinificaţiei din Germania. În acest sens s-a referit la exportul de vinuri, spumante şi distilate din struguri, amplasat pe piaţa diversificată a Germaniei cu mari perspective. De exemplu, lucrările savanţilor selecţioneri germani alcătuiesc fundamentul creării soiurilor noi din selecţia intraspecifică, cum este noua varietate „Hibernak” şi altele care ne permit să obţinem în condiţiile Republicii Moldova sucuri şi vinuri ecologice (biologice) nonpoluate. Savanţii moldoveni propun viticultorilor germani  varietăţile noastre de viţă de vie ce se caracterizează prin rezistenţă sporită la factori biotici şi abiotici ai mediului (boli, vătămători, temperaturi joase de iarnă, temperaturi caniculare şi secete de vară): soiuri de masă, pentru sucuri şi vinuri.

Este semnificativ şi faptul că viticultura ambelor state, a Germaniei şi a Moldovei, se află la frontiera de Nord a acestei culturi în Europa. În acest sens, în opinia participanţilor la acest dialog ştiinţific, e necesar de a ne uni eforturile în cercetare pentru a asigura o mai înaltă eficacitate a activităţii în acest important domeniu economic.
Alte aspecte ale colaborării moldo-germane au reflectat în comunicările lor prof. dr. Klaus Bochman, preşedintele Moldova-Institut Leipzig, dl Iurie Carp, directorul general al Agenţiei Agroindustriale Moldova Vin, dr. hab. Constantin Dadu, directorul Institutului Naţional pentru Viticultură şi Vinificaţie, dr. hab. Gheorghe Arpentin, preşedintele Uniunii Oenologilor din Moldova, Axel Serberth, director al Centrului vinicol din oraşul Bensheim, landul Hessen, dr. Klaus Epperlein, Universitatea Anhalt, directorul Institutului de Cercetări Viticole din landul Sachsen-Anhalt şi alţii. Important este ca aceste discuţii despre vinuri şi noile idei să impulsioneze dinamica realizărilor ştiinţifice bilaterale din domeniile vitivinicol, cultural, turistic şi economic.

                                                   Serviciul de presă al A.Ş.M.