Sa luptam impreuna impotriva cancerului

2008-06-25
 


 Saptamina  "Anticancer"

Omenirea a pasit intr-un nou secol si chiar intr-un alt mileniu (III), dar a mostenit, sau, mai bine zis, a luat cu sine si multe probleme, cum ar fi problema maladiilor oncologice. Statistica nu este deloc imbucuratoare, desi sint indici care s-au stabilizat, iar altii chiar au scazut.
Care sunt cauzele unei atare situatii?
Spre regret, progresul tehnico-stiintific, dezvoltarea vertiginoasa a stiintei, implementarea noilor tehnologii, pe linga avantajele mari pentru omenire, mai are si dezavantaje, cum ar fi poluarea mediului extern si intern, radiatia ionizanta, poluantii chimici, stresul psihic - sint doar citiva factori, care au dus la cresterea morbiditatii prin cancer.
Notiunea de "cancer" este un arhaism lingvistic (a fost introdus inca de marele Hipocrate), dar fiind inradacinat adinc, a ramas pina in zilele noastre. Cancerul nu inseamna o maladie concreta, el intrunind peste 100 de maladii cu diverse localizari si manifestari clinice tumorale.
Am mentionat in repetate rinduri ca nu poate fi stabilita o cauza unica de aparitie a cancerului. Intotdeauna exista citiva factori cancerigeni care actioneaza lent, in doze mici, aproape pe neobservate, si numai atunci, cind acestia se asociaza cu un mod de viata nefavorabil, cu viciile (fumatul, consumul abuziv de alcool), cu scaderea imunitatii organismului, cu o predispunere genetica, are loc declansarea procesului tumoral.
Este important ca oamenii sa stie, ca un cancer nu apare brusc, intr-o noapte, intr-o luna si de multe ori nici chiar intr-un an. Cancerul este ultima veriga a unui lant de schimbari si procese patologice ce au avut loc intr-un tesut sau organ pe parcursul unei perioade indelungate de timp. Daca s-ar putea stabili cu exactitate acel moment, cind procesele cronice se transforma in cancere, acestea ar putea fi vindecate in marea lor majoritate. Savantii din toata lumea fac cercetari serioase in aceasta directie si drept dovada serveste descoperirea unor substante - markeri, care indica existenta unui cancer chiar atunci cind inca lipsesc semnele clinice evidente.
Deoarece acest articol este consacrat publicului larg, vreau sa le propun cititorilor o scurta informatie referitor la ceea ce ar putea face fiecare dintre ei pentru a reduce riscul de a se imbolnavi de cancer.
Mereu auzim vorbindu-se despre faptul ca, sanatatea este cea mai de valoare avere a omului, dar putini sint acei, care stiu si vor sau fac ceva ca sa si-o pastreze.
In primul rind sa vorbim despre alimentatie. Oncologia moderna dispune de dovezi incontestabile in ce priveste rolul alimentatiei in aparitia cancerelor aparatului digestiv (cancer gastric, de esofag, ficat, colon, rect) si chiar cel mamar.
Drept exemplu poate servi incidenta inalta a cancerului esofagian si gastric in tarile unde populatie consuma ceaiuri si mincaruri prea fierbinti (Rusia, Brazilia, Kazahstan, Japonia, China s.a.), bauturi spirtoase tari (votca, tuica, tekila, sake), dar si carne inghetata, mult peste cu osisoare mici. De asemenea s-a constatat un indice inalt de cancer gastric la populatia rurala din Austria, Ungaria, Romania (Ardeal) in urma consumului abuziv de afumaturi, mezeluri, carne grasa de porc, tuica cu un consum redus de fructe si legume.
Pina nu demult SUA ocupa un loc de frunte in incidenta cancerului gastric, dar o simpla reducere a consumului de grasimi, cresterea consumului de lactate, zarzavaturi, fructe, conservarea prin inghetare si vidare a produselor alimentare a dus la scaderea cu 30% a morbiditatii prin cancer gastric.
Toti oamenii deja stiu despre rolul nitratilor in aparitia mai multor boli, inclusiv si a cancerului. Dar cum sa ne protejam de acest factor negativi?
Una dinter masuri ar fi consumul in cantitati mari a vitaminei "C", care blocheaza in organism procesul de transformare a nitratilor in nitriti. O mare cantitate de nitriti nimereste in organism cu alimentele conservate cu ajutorul conservantilor, stabilizatorilor etc., iata de ce este de dorit conservarea prin inghetare sau pastrarea alimentelor la frig.
Cancerul apare mai frecvent la oamenii obezi, o scadere in greutate ar fi o masura de profilaxie pentru mai multe afectiuni, inclusiv si pentru cancer.
In ultimii ani a crescut consumul bauturilor racoritoare cu indulcitori artificiali, care reduc consumul de zahar si cantitatea de calorii, dar nu trebuie sa se faca abuz, fiindca indulcitorii artificiali sint implicati direct in cancerul vezicii urinare.
Tin sa prezint un sumar de recomandari referitor la alimentatia corecta:
-    consumasi alimente variate;
-    mentineti o greutate corporala optima;
-    limitati consumul grasimilor la 30%;
-    reduceti consumul de glucide la 55%;
-    consumati produse ce contin fibre vegetale (fructe, legume, varza);
-    evitati consumul exagerat de zahar si sare;
-    consumati alimente proaspete, mai putin prajite;
-    consumati moderat alcool, sau renuntati la el.
Referitor la consumul de alcool, trebuie sa mentionam, ca acesta nu s-a dovedit a fi cancerigen prin el insusi, dar unii produsi de fermentatie pot contine nitrozoamine cu efecte cancerigene. Alcoolul de asemenea poate servi si ca solvent pentru unele substante cancerogene, favorizind transformarea la nivelul ficatului a unor substante in forme cancerigene.
Forte mult se scrie si se vorbeste despre dauna fumatului, care este implicat ca unui dintre factorii etiologici in cancerul bronho-pulmonar (85-90%), gastric, laringian, al buzei inferioare, al vezicii urinare s.a.
Tigara aprinsa poate fi comparata cu o mica uzina chimica. Fumul apare la 300oC, iar in virful tigarii temperatura atinge 800-900 oC. La temperatura de 860 oC din nicotina se formeaza un gudron cu activitate cancerigena pronuntata. S-a constatat, ca fiecare tigara fumata scade 7 min din viata. Trebuie de mentionat, ca in urma fumatului au de suferit nu numai fumatorii, ci si acei care inhaleaza pasiv fumul din incaperea unde se fumeaza, inclusiv copiii.
Dar, necatind la eforturile depuse de catre medici in campania antitabagica, numarul fumatorilor in tara noastra este destul de inalt: cca. 1mln 950 barbati. Dar cel mai ingrijorator este faptul, ca a crescut numarul fumatorilor in rindurile celor tineri, chiar minorilor (la virsta de 14-18 ani fumeaza 27% baieti si respectiv 18% fete).
Cea mai buna masura de combatere a fumatului este exemplul personal al parintilor, profesorilor, medicilor.
Institutul Oncologic din Republica Moldova participa la "Programul International "Anti-Tabago"" elaborat si implementat de UICC (Organizatia Internationala de Combatere a Cancerului). As vrea sa-i indemn pe toti cei care fumeaza sa incerce sa se lase de fumat, sau cel putin, sa reduca numarul de tigari fumate pe zi.
Riscul fumatului este dublat de riscul consumului de alcool. Marii fumatori, care au facut si abuz de alcool au avut un risc de cancerizare de 10-15 ori mai mare, decit cei care nu au baut.Alcoolul ca substanta nu este cancerigen, dar are un efect de "sensibilizare a terenului", facilitind astfel aparitia cancerului. In acest sens sint deosebit de periculoase bauturile tari, ca: votca, tuica, coniacul, tekila s.a., in cantitati mari.
Combaterea alcoolismului este o problema foarte dificila, pentru ca aproape toti oamenii de pe glob (cu exceptia unor secte religioase) consuma alcool sub diverse forme si cu diferite ocazii. Inca din timpurile antice oamenii serveau bauturi alcoolice, sigur mult mai slabe decit acum si intotdeauna s-a intuit si s-a vorbit despre dauna consumului abuziv.
Nici o masura radicala de interzicere a consumului de alcool nu a dus decit daune, iata de ce in ultimul timp s-a decis sa se lucreze mai mult in directia educarii populatiei, in special a tineretului, in directia implementarii unui mod de viata sanatos si a culturii pacientilor. Ar fi de dorit sa se consume bauturi mai slabe, de buna calitate, in cantitati nu prea mari, pentru tineret ar fi recomandate bauturi non-alcoolice sau vinuri de calitate diluate cu apa carbogazoasa. In combaterea alcoolismului trebuie sa se includa familia, scoala, biserica.
Si acum citeva rinduri despre rolul stresului in dezvoltarea cancerului. Nu este corect sa vorbim despre rolul negativ al "stress"-ului, pentru ca, de fapt, aceasta notiune inseamna cu totul altceva.
Pragul de rezistenta la stressuri difera de la om la om si depinde de tipul psihologic si caracterial al persoanei concrete. S-a ajuns la concluzia, ca oamenii cu o sensibilitate psihica exagerata, oamenii depresivi, instabili, anxiosi, nelinistiti sint afectati de cancer de cateva ori mai frecvent decat cei echilibrati, optimisti si cu un grad inalt de adaptivitate.
Fiecare dintre noi trebuie sa memoreze maxima geniala lansata de Haus Selye, fondatorul Institutului de stress din Monreal (Canada), "nu este important ce se intimpla, ci este important cum reactionam la ceea ce se intimpla".
Organizatia Mondiala a Sanatatii a inregistrat o crestere considerabila (de 25 de ori) a numarului de bolnavi cu neuroze la virsta de 40 de ani si mai putin.
In zilele noastre, in conditiile unei crize socio-economice adinci, unui ritm de viata extrem de furtunos si epuizant a crescut considerabil numarul factorilor nocivi, ca violenta si terorismul de strada, somajul, traficul rutier supraincarcat, imigratia, cataclismele naturale, filmele de groaza, pensionarea, stressul "dublei cariere" al femeilor si multe altele, toate ducind la zdruncinarea si epuizarea rezervelor organismului, iar acestea la rindul lor, duc la slabirea imunitatii si declansarea cancerului, forma si localizarea caruia va depinde de fondul genetic, de "veriga slaba" a organismului.
O profilaxie a cancerului prin combaterea stresului este o sarcina extrem de grea, pentru ca ea trebuie sa se desfasoare in doua directii: generala si individuala.
In profilaxia generala se includ masuri sociale, cum ar fi combaterea saraciei, a somajului, restabilirea "sigurantei zilei de miine", respectarea drepturilor omului si a demnitatii lui, asigurarea batrinetei etc. Iar aceste masuri tin de organismele statale si guvernamentale, sint mai greu de realizat si dureaza mult in timp.
Este de datoria fiecarui om sa faca eforturi, pentru a-si mentine echilibrul, capacitatea de rezistenta la stresuri in mod individual.
Savantii psihologi au elaborat un cod individual de comportament pentru a face fata cit de cit unor stresuri. Va prezint citeva puncte din acest cod comportamental:
1.    Fiecare om trebuie sa-si delimiteze scopurile mici si mari dupa importanta si sa-si aleaga corect termenii de realizare a acestor scopuri (o saptamina, o luna, un an etc.), in alt caz el risca sa fie deprimat, frustrat prin nerealizarea sarcinilor;
2.    Trebuie sa ne planificam eficient timpul;
3.    Cel putin o data pe saptamina trebuie sa facem ceva din placere (hobby);
4.    In fiecare zi trebuie sa ne rezervam clipe de ragaz si liniste de o durata individuala;
5.    E de dorit sa se mentina un echilibru sanatos intre munca, odihna, familie;
6.    La prinz se recomanda un somn cit de scurt posibil (20-30 min);
7.    Cel putin 1-2 ori pe saptamina trebuie sa dormim cite 7-8 ore noaptea;
8.    Fiecare om trebuie sa ofere si sa primeasca cu regularitate afectiune, dragoste, caldura sufleteasca;
9.    Este bine sa avem un prieten, caruia am putea sa-i deschidem sufletul;
10.  Un remediu efectiv impotriva stresului este umorul;
11.  Din copilarie trebuie sa cultivam sportul, pentru ca exercitiile fizice ajuta mult la deblocarea starilor de stres;
12.  E de dorit ca aspiratiile si dorintele sa fie corect raportate la posibilitatile si aptitudinile fiecarui pentru a evita starile de nemultumire si frustrare.
Lista ar mai putea fi continuata, dar am ales cele mai importante si accesibile cai de conduita.
In incheiere vreau sa mentionez ca desi cancerul ca maladie si-a capatat o reputatie proasta, astazi el nu mai este un diagnostic fatal. Exista forme, care dau o vindecare de aproape 100% cu conditia ca se depisteaza la timp, la stadii cit mai initiale.
Pentru ca nimeni nu poate sti momentul exact de aparitie a unui cancer, nici cu cea mai mica aproximatie, ar fi bine ca fiecare om sa aiba grija de sanatatea sa si o data pe an sa faca cele mai elementare investigatii, cum ar fi:
1.    analizele generale si biochimice;
2.    radiografia pulmonara;
3.    ecografia a organelor interne;
4.    mamografia;
5.    testul Pappa-Nicolau pentru femei;
6.    markerii pentru cancer de prostata la barbatii trecuti de 50 de ani s.a.
Pacientii cu boli cronice, de lunga durata, trebuie sa fie atenti la schimbarile in evolutia bolii si la semne ingrijoratoare, cum ar fi singerari, schimbarea la culoare a nevilor, schimbarea vocii, aparitia unor ganglioni limfatici modificati, sa se adreseze specialistului oncolog.

 Gheorghe Tibirna, medic oncolog

http://www.moldova-suverana.md/