Candidati la Premiul de Stat

2008-07-08
 

Calcule cu ajutorul celulelor vii ne propun informaticienii

Viata este un calcul. Aceasta paradigma are doua fatete, exprimind, pe de o parte,  imposibilitatea existentei umane fara efectuarea perpetua a unei cantitati enorme de calcule, materializate apoi in echipamente, edificii, mijloace de comunicare, arta etc., iar, pe de alta, subliniind  o directie noua  in cercetare - cea, care la baza efectuarii calculelor pune principii si modele preluate din natura vie, biologice.  Procesul de recombinare a moleculelor ADN poate realiza un calcul - este necesar doar sa-l  poti controla.  O celula vie poate servi si ea drept o baza pentru efectuarea calculelor, trebuie doar sa cunosti si sa poti dirija procesele din interiorul ei. 

Ciclul de lucrari "Tehnologii si sisteme avansate pentru dezvoltarea Societatii Informationale", inaintat la concursul pentru Premiul de Stat de catre un grup de cercetatori de la Institutul de Matematica si Informatica al A.S.M. (dr. Artiom Alhazov, dr. Elena Boian, dr. Ludmila  Burteva, dr. Constantin Ciubotaru, dr. hab. Svetlana Cojocaru, dr. Alexandru Colesnicov, membrul cor. Constantin Gaindric, dr. Galina Magariu, dr. hab. Iurie Rogojin, cercetator Tatiana Verlan) vine cu solutii in vederea afirmarii si implementarii tezei "viata este un calcul".  In cele 158 de lucrari, majoritatea carora este publicata in edituri de prestigiu din Germania, Olanda, SUA etc., precum si prezentate la importante conferinte nationale si internationale (deci, trecand deja cu succes printr-o serie de recenzari riguroase), se insumeaza rezultatele autorilor axate pe doua directii, care pot fi numite prezentul si viitorul informaticii. 

Evolutia notiunii de informatizare (ce presupune automatizarea majoritatii activitatilor umane prin aplicarea calculatoarelor, retelelor de calculatoare, tehnologiilor informatice) spre notiunea de Societate Informationala Globala (SIG) necesita stabilirea unor noi paradigme ale societatii: automatizarea si intelectualizarea producerii, un nivel nou de educatie si instruire, formarea unor noi modalitati de lucru, participarea activa in luarea deciziilor etc.
Pentru a asigura trecerea la SIG orice societate  solicita o pregatire speciala, cit si implementarea masiva a tehnologiilor si sistemelor informatice performante. Aspectele metodologice privind impactul edificarii Societatii Informationale asupra cetateanului, unitatii economice, economiei nationale in ansamblu necesita o studiere aprofundata. Fara de o abordare sistematica a acestor aspecte realizarea acestui deziderat s-ar confrunta cu mari dificultati.

Lucrarile colectivului, inaintat la Premiul de Stat, trateaza aspectele metodologice ale dezvoltarii Societatii Informationale, elaboreaza si dezvolta tehnologii si sisteme avansate ce servesc drept suport stiintific al tranzitiei pentru astfel de domenii ca ocrotirea sanatatii, educatie, economie, cercetare, ecologie etc. Studiile vizeaza probleme actuale ale dezvoltarii societatii informationale, sisteme informatice suport pentru decizii, bazele teoretice ale sistemelor informatice, modele formale de calcul, sisteme informatice in algebra computationala, sisteme informatice in lingvistica computationala.

Problemele edificarii SIG sint permanent in atentia Consiliului Europei, una din ultimele recomandari ale caruia fiind "i2010 eGovernment Action Plan - Accelerating eGovernment in Europe for the Benefit of All - (25/04/2006)", in care se incearca sincronizarea eforturilor tarilor europene in guvernarea electronica, educatie, pastrarea si protejarea multilingvismului. 

Anume aceste aspecte diverse ale  problemelor SIG sunt examinate de catre autori. Cartea "Considerente asupra edificarii societatii informationale in Moldova" a fost prima lucrare in Moldova in care este prezentata o abordare complexa a problemei in si pentru tara noastra. In ea au fost elucidate bazele conceptuale, principiile, politicile si directiile principale in crearea SIG, inclusiv educatia, stiinta si cultura electronica.

In alte lucrari au fost examinate problemele evaluarii gradului de integrare in Societatea Informationala, propunindu-se un set de indicatori ai integrarii ce evidentiaza specificul tarii noastre. Un subiect aparte l-a constituit Internetul in mediul rural si depasirea inegalitatii digitale, formulindu-se solutii concrete in acest sens.

Un grup de autori ai acestui ciclu au participat cu doua capitole la pregatirea monografiei colective "Information technologies communication and human development: Opportunities and challenges", editata in Idea Group Inc.(SUA): unul este dedicat problemelor generale ale inegalitatii digitale si altul - aceleiasi probleme in Moldova. Aceste compartimente au fost incluse si in editia exclusiva de referinta "Information Communication Technologies: Concepts, Methodologies, Tools and Applications", editata de IGI Global (SUA) in anul 2008. Culegerea cuprinde 6 volume cu cele mai importante si exhaustive cercetari in domeniu, inclusiv rezultatele cercetatorilor nostri.

Unele propuneri, bazate pe rezultatele stiintifice ale acestui grup, au fost incluse in Strategia Nationala de edificare a societatii informationale "Moldova electronica" si in Planul de actiuni, aprobate de Guvern (Hotarirea nr. 255 din 9.03.2006).

Specialistii din cadrul Institutului de Matematica si Informatica al A.S.M. nu s-au limitat doar cu examinarea problemei si propunerii de solutii, ci au elaborat sisteme informatice concrete, venite sa contribuie in mod real la edificarea Societatii Informationale in Moldova, la includerea cetatenilor ei in lumea informatizata moderna.  Optiunea lor - orientarea sociala - i-au impus de-asi concentra eforturile asupra astfel de domenii ca stiinta, medicina, educatia. 

Vom prezenta in cele ce urmeaza doar doua din aceste sisteme informatice - suportul deciziilor in diagnosticarea ultrasonografica si aplicatiile  de limbaj natural.
 

Asistenta medicala - unul din primele subiecte de implementare a sistemelor computerizate de suport pentru decizii (SSD), prezinta in continuare un domeniu de perspectiva pentru astfel de aplicatii. Circa 9% din PIB-ul Uniunii Europene sint alocate protectiei sanatatii populatiei. Avansarea nivelului diagnosticarii si a tratamentului adecvat isi propune SSD in investigarea ultrasonografica, elaborata de autorii ciclului. Sistemul ajuta real medicul-ecografist la examinarea ultrasonografica, interpretarea imaginilor obtinute si diagnosticarea corecta a starii sanatatii pacientului. 

De ce a fost aleasa anume ultrasonografia din spectrul imagistic (unde intra, spre exemplu,  tomografia si rezonanta magnetica) ca orientare sociala? Ea este mai putin costisitoare, deci accesibila pentru populatia cu un nivel de viata scazut al tarii noastre.  Mai mult decit atit, gratie acestui sistem poate fi imbunatatita calitatea imaginilor capturate, deci, si a performantei aparatelor nu prea sofisticate din dotatia majoritatii unitatilor medicale din Moldova.

Una din cerintele stringente ale dezvoltarii sociale la etapa de tranzitie spre SIG il constituie accesul fara obstacole la tehnologiile informatice si la informatii -moment decisiv pentru dezvoltarea democratica a societatii. Pentru a asigura tuturor membrilor comunitatii acces adecvat la resursele Internet, la tehnologiile de extragere si de cautare a informatiei, la recunoasterea vorbirii, sonorizarea textului, traducerea automata s.a. este necesara dezvoltarea ingineriei lingvistice, care ofera resurse tehnologice pentru procesarea limbajului natural si asigura accesul universal la Internet. Lipsa acestor resurse la nivel national frineaza integrarea deplina a tarii in circuitul global computational.

Atit timp, cit comunicarea  om-calculator este realizata in limbajul calculatorului, si nu in cel uman, omul ramane sclavul  computerului. "Dezrobirea" lui, schimbarea de roluri,  este o problema de tehnologizare a limbajului. De aceea aportul colectivului la dezvoltarea tehnologiei procesarii limbajului natural constituie un compartiment substantial al ciclului de lucrari.  S-au creat resurse lingvistice reutilizabile pentru limbaj natural ce includ  circa 1 mln. de cuvinte.  Aceasta colectie a servit drept baza pentru o serie de aplicatii: dictionare electronice, corector ortografic, sistem de invatare asistata a morfologiei etc. Majoritatea acestor lucrari sunt plasate pe Internet pentru  acces public gratuit. 

Dezvoltarea vertiginoasa a cerintelor fata de tehnologiile informatice se confrunta de epuizarea posibilitatilor calculatoarelor traditionale. In acest sens se efectueaza cercetari pentru a gasi posibilitati de majorare a performantelor calculatoarelor, aplicind solutii noi, netraditionale. Incepind cu anul 1994 s-a conturat domeniul calculelor biologice, in cadrul caruia autorii ciclului s-au manifestat in doua directii: cercetarea modelelor formale de calcul si elaborarea algoritmilor de solutionare a problemelor dificile din punct de vedere computational.
Savantii de la Institutul de Matematica si Informatica al A.S.M. s-au implicat activ in acest domeniu nou, aducindu-si contributia la elaborarea calculatoarelor viitorului. Orice model principial nou inainte de a fi implementat parcurge un proces de cercetare multilaterala.  Analizind si elaborind diferite modele formale, autorii incearca sa stabileasca, care din ele pot asigura universalitatea calculelor, cum pot fi solutionate in baza acestor modele diverse probleme, pentru care resursele calculatoarelor actuale devin insuficiente. 

Academicianul rus N. Moiseev spunea: "Viitorul apartine nu atit popoarelor care au un nivel inalt de bunastare, cit celor ce vor fi apti sa genereze idei noi in domeniul tehnologiilor avansate si in relatiile lor cu Natura." Prin rezultatele prezentate in ciclul de lucrari  "Tehnologii si sisteme avansate pentru dezvoltarea Societatii Informationale" candidatii la Premiul de Stat au demonstrat ca si poporul nostru poate pasi cu siguranta in viitor.

Mitrofan CIOBANU,
academician 

http://www.moldova-suverana.md/