Eveniment ştiinţific de amploare la Chişinău

2008-09-10
 

Între 18-21 septembrie, la Chişinău, se va întruni Conferinţa Internaţională cu genericul „Politici în domeniul ştiinţei şi educaţiei”  cu participarea miniştrilor educaţiei şi ştiinţei şi a preşedinţilor Academiilor de Ştiinţe din statele Europei Centrale şi de Sud-Est, din Caucaz, Balcani, CSI  şi Ţările Baltice. La acest eveniment şi-au confirmat participarea 81 de savanţi din aceste regiuni şi din 9 organizaţii internaţionale, 100 – din Republica Moldova şi circa 20 de reprezentanţi ai ambasadelor, acreditate la Chişinău, în total circa 200 de persoane – exact atît de cîte locuri dispune Sala Azurie a A.Ş.M. Această manifestare de amploare se anunţă din start a fi în fruntea topului celor mai importante activităţi ale A.Ş.M. în anul 2008.

Pentru comparaţie: evenimentul anului 2007 a constituit Conferinţa Academiilor de Ştiinţe din Europa de Est şi de Sud-Est cu genericul „Ştiinţa globală şi politicile naţionale: rolul academiilor”, convocată la 4-5 mai, sub auspiciile A.Ş.M., la Chişinău, la care şi-au şi-au dat mîna 50 de savanţi din 23 de state din regiune şi 120 din ţara noastră. Deci, numărul de participanţi străini a crescut considerabil la conferinţa din acest an (81), ceea ce ne mărturiseşte despre recunoaşterea şi aprecierea meritelor A.Ş.M. în domeniul reformei sferei cercetării şi inovării, demarată acum patru ani.

Scopul trasat de organizatorii conferinţei – A.Ş.M., Ministerul Educaţiei şi Tineretului al R.M., Oficiul UNESCO din Moscova, Fondul American de Cercetări Civile şi Dezvoltare (CRDF), Asociaţia pentru Cercetare din Republica Moldova (MRDA), Oficiul pentru Cercetări Globale, Iniţiativa Central Europeană, Editura germană Springer, Editura americană Wiley-Blackwell, sub auspiciile Preşedinţiei Republicii Moldova la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) – vizează un schimb de idei şi practici de succes în domeniul interacţiunii între cercetare şi educaţie dat fiind faptul că cunoştinţele produse de către ştiinţă sunt utilizate în educaţie, iar aceasta din urmă are un impact determinant asupra calităţii pregătirii cadrelor ştiinţifice. 

Conferinţa Internaţională cu genericul „Politici în domeniul ştiinţei şi educaţiei”  îşi va desfăşura lucrările în cadrul a 4 secţiuni pe următoarele teme: Consolidarea impactului internaţional al programelor naţionale de cercetare şi educaţie; Consolidarea cercetării în învăţământul superior; Dezvoltarea unei economii bazate pe cunoaştere; Stoparea şi inversarea “exodului creierelor”-  subiecte de mare actualitate pentru noi şi statele din regiune cu particularităţi similare.

Ceremonia de deschidere a conferinţei internaţionale va avea loc vineri, la 19 septembrie, începînd cu ora 9.00, în Sala Azurie a A.Ş.M. Moderatori ai acestei festivităţi, normal, sunt gazdele: acad. Gheorghe DUCA, preşedintele A.Ş.M., şi dna Larisa ŞAVGA, ministru al educaţiei şi tineretului. Conform programului de lucru cuvint de salut vor rosti dl Vladimir VORONIN, Preşedintele Republicii Moldova; Zoran STANČIČ, şef adjunct al Directoratului General pentru Cercetare din cadrul Comisiei Europene; Engelbert RUOSS, directorul Oficiului UNESCO din Veneţia (BRESCE); Pietro Ercole AGO, secretarul general al Iniţiativei Central Europene; Eric NOVOTNY, prim-vicepreşedintele Fondului American de Cercetări Civile şi Dezvoltare (CRDF); Dendev BADARCH, directorul Oficiului UNESCO din Moscova.
 În cadrul acestei manifestări la 19 septembrie, între 9.45 – 10.15, în Sala Azurie a A.Ş.M., va avea loc o conferinţă de presă, la care sunt invitaţi reprezentanţii mass-media din ţară şi străinătate. În aceeaşi zi, începînd cu ora 15.30, va fi omagiat academicianul Momir DJUROVIC, preşedintele Academiei de Ştiinţe şi Arte din Muntenegru, cu prilejul înmînării însemnelor de Membru de Onoare al A.Ş.M., potrivit deciziei adoptate de Adunarea generală a membrilor A.Ş.M. din 12 iunie 2008. A doua zi, la 20 septembrie, începînd cu ora 11.00, va avea loc Semnarea Acordului de cooperare tehnico-ştiinţifică dintre Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Academia de Ştiinţe a Cehiei.

Conferinţa Internaţională cu tema „Politici în domeniul ştiinţei şi educaţiei” va finaliza cu formularea de către participanţi a unor concluzii şi recomandări pentru instituţiile de cercetare şi educaţie din zonele reprezentate la acest for ştiinţific.

       Tatiana Rotaru,
      purtător de cuvînt al A.Ş.M.