La ce lucrează astăzi…

2008-10-02
 


Prof. univ. Tudor Lupaşcu, directorul Institutului de Chimie al AŞM: "Testăm preparatul Enoxil, elaborat de noi”

De patru ani de zile, Institutul de Chimie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, condus de dr. hab. Tudor Lupaşcu, laureat al Premiului de Stat, lucrează la valorificarea produselor secundare provenite din industria vinicolă, în cadrul proiectului „Preparate noi din seminţe de struguri pentru medicină şi agricultură”. „În comun cu specialişti de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu” şi Institutul de Microbiologie, Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor şi Institutul de Microbiologie, am efectuat cercetări, în condiţii de laborator şi de câmp, vizând acţiunea antimicotică şi antibacteriană a unui preparat nou, pe care l-am numit Enoxil”, ne-a spus Tudor Lupaşcu.


Nicolae Roibu

Totodată, în cadrul aceluiaşi proiect, la Institutul de Chimie a fost elaborat un procedeu nou de solubilizare a enotaninelor. De asemenea, au fost efectuate cercetări vizând toxicitatea acută şi cea cronică ale preparatului. Cercetările au demonstrat că noul preparat - Enoxil - nu este toxic şi are proprietăţi antifungice şi antibacteriene foarte pronunţate. În prezent, preparatul este testat clinic la Institutul de Traumatologie, la Dispensarul dermato-venerologic şi la Clinica stomatologică universitară. El va fi utilizat pentru tratarea pacienţilor care suferă de boli provocate de fungi şi bacterii. La rândul ei, întreprinderea „Farmaco” s-a angajat să producă o serie de preparate medicamentoase, pe baza substanţei active Enoxil, pentru cercetări clinice. „Este un mare succes pentru noi. Institutul nostru n-a mai obţinut asemenea rezultate de mai bine de trei decenii”, afirmă Tudor Lupaşcu.

În acelaşi timp, Enoxil s-a dovedit a fi un produs antifungic eficient pentru combaterea bolilor provocate de putregaiul de rădăcină la soia şi la sfecla de zahăr. Cercetările au fost efectuate pe câmpurile Institutului „Selecţia” din Bălţi.

Actualmente, Institutul de Chimie al AŞM lucrează la noi tehnologii de potabilizare a apelor subterane. „În cadrul acestui proiect, am reuşit să fertilizăm catalizatori pe bază de cărbune activ, care permit purificarea apelor subterane de hidrogen sulfurat. Pe viitor, ne propunem să perfecţionăm şi tehnologiile de potabilizare a apelor de suprafaţă din Nistru şi Prut, pentru aprovizionarea populaţiei cu apă de calitate”, ne-a mai spus directorul Institutului de Chimie al AŞM. Proiectul va fi realizat în cadrul programului de stat „Managementul apelor în R. Moldova”, condus de acad. Gheorghe Duca.


http://www.timpul.md/