Moldova-Letonia: legături ştiinţifice şi istorico-literare

2008-11-17

Eveniment


Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică al A.Ş.M. şi Biblioteca Republicană Tehnico-Ştiinţifică din cadrul ei organizează marţi, la 18 noiembrie curent, începînd cu ora 10.00, expoziţia cu genericul „Moldova-Letonia: legături ştiinţifice şi istorico-culturale”. La manifestare sunt invitaţi oameni de ştiinţă, directorii bibliotecilor, reprezentanţi ai Biroului Relaţii Interetnice, a unor ambasade acreditate la Chişinău, a diasporei Letoniei în Republica Moldova (la etapa de constituire). Expoziţia se va desfăşura în incinta Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică al A.Ş.M., pe adresa: str. Ion Creangă, 45, et. 3.
Cu alte detalii referitor la cooperarea dintre două instituţii ştiinţifice - Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică al A.Ş.M. şi Biblioteca Academică Letonă veţi lua cunoştinţă din informaţia ce urmează.
 
Acum 90 de ani Republica Letonia şi-a declarat independenţa. Ţara noastră, Republica Moldova, şi-a dezvoltat relaţiile de cooperare cu acest stat baltic sub multiple aspecte. Nominalizăm doar ultimele acorduri de colaborare, semnate între ambele state pe 11 mai 2007: Acordul cu privire la colaborarea economică, industrială şi tehnico-ştiinţifică; Acordul privind cooperarea în domeniul tehnologiilor informaţionale; Acordul de colaborare dintre ministerele de justiţie ale ambelor state.
Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică al A.Ş.M. şi-a legalizat recent relaţiile de colaborare cu Biblioteca Academică Letonă prin Acordul de colaborare, încheiat la finele lunii august în cadrul unei vizite de lucru în acest stat baltic. Documentul respectiv a fost semnat pe 26 august 2008 de către directorii instituţiilor delegate – dr. confer. univ. Valentina Fetiniuc şi dr. hab în filologie Venta Kocere, în prezenţa Ambasadorului Republicii Moldova în Letonia Eduard Melnic. În cadrul acestor întîlniri a fost deschisă expoziţia “Moldova – Letonia: legături culturale şi istorice”, lansată de către Biblioteca Academică  Letonă  cu susţinerea ambasadei noastre şi a Centrului cultural leton-moldovenesc “Doina”.
Este interesantă istoria Bibliotecii Academice din Letonia: una din cele mai vechi din Europa, ea enumără circa 484 de ani (a fost fondată în anul 1524). În vara anului 1941, în urma acţiunilor militare din Riga, biblioteca a fost incendiată. În 1946 această instituţie a fost încadrată în Academia de Ştiinţe, devenind Biblioteca Fundamentală a Academiei de Ştiinţe a R.S.S. Letone. În prezent Biblioteca Academică din Letonia deţine un fond de peste 3 000 000 de lucrări în versiune printată, publicaţii electronice, materiale audiovizuale, manuscrise şi alte tipuri de documente în circa 70 de limbi străine.
După cum ne-a informat directorul Bibliotecii Republicane Tehnico-Ştiinţifice a Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică al A.Ş.M., dna Lilia Ghiţiu, această instituţie a fost creată în 1969. Asigură şi dezvoltă serviciile de calitate şi accesul maxim disponibil la sursele informaţionale şi de documentare în economie, agricultură, industrie, tehnologii de producere, arhitectură şi design, ecologie, dezvoltare socială şi informaţională. În aspect internaţional biblioteca are acces la bazele de date ale agenţiei americane EBSCO (colecţii de reviste în engleză cu text integral sau rezumat ale celor mai vestite edituri din lume). Recent biblioteca a încheiat un Acord de cooperare  la Moscova cu SWETS – baza electronică internaţională de date, care permite accesul la textele din revistele ştiinţifice periodice, brevetele de invenţii şi actele normative din domeniu. În prezent Biblioteca Republicană Tehnico-Ştiinţifică dispune de 13.570.000 volume de cărţi, brevete de invenţie din 22 state ale lumii şi 2 organizaţii internaţionale, inclusiv fondul integral al URSS, începînd cu anul 1924, acte normative din domeniile de competenţă.
Expoziţia cu genericul „Moldova-Letonia: legături ştiinţifice şi istorico-culturale”, organizată prin analogie cu cea din ţara prietenă, este consacrată aniversării a 90-ea de la declararea independenţei Republicii Letonia. Ea include compartimentele - cultura, economia, literatura şi arta, politica, exponatele căreia au fost adunate şi din alte biblioteci din ţară.

      Tatiana Rotaru