Cercetători din 8 ţări s-au întrunit la Chişinău pentra a omagia dinastia Cantemireştilor

2008-11-28

Alături de numele lui Dimitrie Cantemir, numele Moldovei este demult în Europa, acolo unde tindem să ne integrăm şi noi. Ne rămîne doar să însuşim ceea ce ne-a învăţat Cantemir şi să ne înscriem în modelul său, model compatibil cu ceea ce obişnuim să numim model european.

Declaraţii în acest sens a făcut astăzi Preşedintele ţării, Vladimir Voronin, în deschiderea conferinţei ştiinţifice internaţionale cu genericul "Cantemireştii - o celebră dinastie din secolele XVII-XVIII", care se desfăşoară la Chişinău pe 28-29 noiembrie, în contextul Anului Cantemir, transmite MOLDPRES.

Şeful statului a accentuat că "pilda esenţială pe care ne-o dă Cantemir este că pentru a intra in Europa, în lumea civilizată, este nevoie să gîndeşti în categoriile acelei lumi, care este un lucru actual şi pentru noi astăzi". Daca ar învia şi ar veni sa vadă cum sîntem, Cantemir ne-ar spune că nu lipsa de bani este problema noastră principală, ci mentalitatea, şi ne-ar arăta că pentru a intra în istoria civilizaţiilor, este nevoie de o ruptură de mentalitatea veche, a subliniat Vladimir Voronin.

La conferinţă participă circa 200 de cercetători din opt ţări, care vor prezenta comunicări dedicate rolului lui Dimitrie Cantemir în ştiinţa naţională şi europeană.

În deschiderea conferinţei a fost lansat volumul V al Colecţiei "Academica" - "Dinastia Cantemireştilor (sec. XVII-XVIII)", apărută la Editura "Ştiinţa". Coordonator şi redactor ştiinţific al volumului este academicianul Andrei Eşanu, căruia i-a fost conferită medalia "Dimitrie Cantemir", cea mai înaltă dinstincţie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, pentru contribuţia adusă la promovarea moştenirii lăsate de Cantemireşti.

Evenimentul are loc în contextul manifestărilor desfăşurate sub auspiciile Preşedintelui ţării şi dedicate sărbătoririi, în anul 2008, a dinastiei Cantemireştilor.

În 2008 este marcat jubileul de 335 de ani de la naşterea lui Dimitrie Cantemir şi de 300 de ani de la naşterea lui Antioh Cantemir. Dimitrie Cantemir a fost domn al Moldovei (1693 şi 1710-1711), cărturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, scriitor şi om politic. Scriitorul şi diplomatul Antioh Cantemir este fiul domnitorului Dimitrie Cantemir, notează MOLDPRES.