Inovarea in sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii

2008-12-10
 

In perioada 27-28 noiembrie curent si-a desfasurat lucrarile Conferinta internationala stiintifico-practica cu genericul "Inovarea in sustinerea Intreprinderilor Mici si Mijlocii" (IMM), organizata de catre AGEPI in comun cu Oficiul Eurasiatic de Brevete (OEAB) si Agentia pentru Inovare si Transfer Tehnologic (AITT).
La lucrarile Conferintei au participat reprezentanti din 8 tari membre ale OEAB: Azerbaidjan, Armenia, Kargazstan, Tadjikistan, Kazahstan, Belarus, Federatia Rusa, Moldova, precum si din Ucraina si Romania. Moldova a fost reprezentata de colaboratori ai ministerelor si departamentelor, cercetatori din institutiile de cercetare si centrele universitare, reprezentanti ai IMM, ai Parcului stiintifico-tehnologic "Academica" si Incubatorului "Inovatorul" etc.
In cele cinci sesiuni ale conferintei au fost prezentate cca. 30 de comunicari printre care a d-lor Al. Grigoriev, Presedintele OEAB, O. Strelkov, sef de departament la Rospatent, Т. Turliuc,  sef de sectie la Centrul National de Proprietate Intelectuala din Belarus, Cartinel Vladescu, sef birou OSIM, Romania, Cristian Oprea,  director adjunct de directie la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, etc.
La masa rotunda organizata in cadrul Conferintei a avut loc un schimb de opinii privind experienta tarilor participante in promovarea  si sustinerea activitatii inovationale a IMM. Participantii au inaintat un sir de propuneri privind:
-    utilizarea unor modalitati eficiente de sustinere si incurajare a activitatii inovationale  a IMM;
-    asigurarea accesului intreprinderilor inovative la sursele financiare;
-    consolidarea  infrastructurii inovationale;
-    perfectionarea bazei normative etc.
Activitatea intreprinderilor mici si mijlocii, incurajarea si sustinerea acestui sector al economiei se afla pe parcursul ultimilor ani pe agenda structurilor guvernamentale si nonguvernamentale din majoritatea tarilor lumii.
La ora actuala intreprinderile in cauza dispun de un enorm potential uman si tehnologic, iar activitatile lor inovative, capacitatile de adaptare la multiplele necesitati si posibilitati din domeniul inovational constituie acel factor-cheie  capabil sa contribuie semnificativ la implementarea modelului inovational al cresterii economice.
Astfel, crearea unui climat investitional si inovational favorabil pentru IMM tot mai evident se transforma intr-o prioritate a dezvoltarii economice. Numeroase strategii, programe, concepte elaborate in acest domeniu la nivel international, regional, national si de ramura, dificultatile cu care se confrunta implementarea acestora ne demonstreaza complexitatea enorma a tranzitiei la modelul inovational al cresterii economice si integrarii IMM in acest proces.
Dupa adoptarea Codului cu privire la stiinta si inovare nr. 259-XV din 15.07.2004, Legii cu privire la sustinerea sectorului IMM nr. 206-XVI din 07.07.2006, Legii cu privire la parcurile stiintifice si incubatoarele inovationale nr. 138-XVI din 21.06.2007, altor acte normative ce tin de acest domeniu, in Republica Moldova au fost create premise favorabile pentru activitatea de inovare a IMM. Desigur ca deocamdata ne aflam doar la inceput de cale, insa constientizam pe deplin faptul ca primii pasi in aceasta directie au fost facuti si inovarea neaparat se va transforma in factor determinant al cresterii economice, si nu in ultimul rind pentru IMM.
In mod traditional, AGEPI sprijina aspiratiile inovatoare ale IMM prin diverse modalitati. Cele mai importante dintre acestea sunt:
- acordarea unor facilitati la taxele pentru inregistrarea si protectia obiectelor de proprietate intelectuala (OPI). Astfel, la capitolul inovatii reducerile de taxe constituie 15% din cele stabilite, la desene si modele industriale - 35%, iar la marci de produse si servicii - 50%;
- sustinerea participarii IMM la expozitiile si saloanele nationale si internationale de inventica;
- organizarea diverselor seminare, conferinte, mese rotunde pentru managerii si specialistii IMM in vederea familiarizarii lor cu potentialul proprietatii  intelectuale si modalitatile de protectie ale rezultatelor activitatii de creatie;
- diseminarea informatiei privind activitatea in domeniul protectiei proprietatii intelectuale si inventiile pasibile de implementare prin intermediul publicatiei periodice "AGEPI Info - Bursa inventiilor", al emisiunilor radio si TV, mass-media etc.
AGEPI intentioneaza si pe viitor sa acorde asistenta necesara activitatilor de inovare a IMM prin extinderea colaborarii cu aceste organisme, propagarea domeniului proprietatii intelectuale si a prioritatilor modelului inovational de crestere economica, lansarea serviciilor  de prediagnoza, organizarea unui concurs privind valorificarea de catre IMM a potentialului lor intelectual prin implementarea in practica a obiectelor de proprietate intelectuala.


dr. Iurie Badir,
director Directie Economie si Finante, AGEPI

http://www.moldova-suverana.md/