Zilele ştiinţei Moldovei la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna

2009-03-16

În scopul promovării imaginii sferei ştiinţei şi inovării din Republica Moldova, dezvoltării noilor relaţii de colaborare ştiinţifico-tehnologică, consolidării potenţialului uman în vederea participării la programele, proiectele comune de cercetare cu IUCN, Academia de Ştiinţe a Moldovei în comun cu Institutul de Fizică Aplicată, Institutul de Inginerie Electronică şi Tehnologii Industriale, Institutul de Chimie, Universitatea Tehnică a Moldovei, Institutul Dezvoltării Societăţii Informaţionale, Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, Institutul de Cercetări Ştiinţifice “ELIRI”, organizează la 14-15 mai 2009, „ZILELE ŞTIINŢEI MOLDAVE” la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN), or. Dubna, Federaţia Rusă.

IUCN din Dubna este un centru internaţional de cercetare pentru ştiinţe nucleare. Statele membre ale acestuia sunt: Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Republica Belarusi, Bulgaria, Cuba, Republica Cehă, Georgia, Kazahstan, Coreea, Republica Moldova, Mongolia, Polonia, România, Federaţia Rusă, Republica Slovacă, Ucraina, Republica Uzbekistan, Republica Socialistă Vietnam.

În prezent, Institutul are şapte laboratoare, fiecare fiind considerate drept instituţii mari: Laboratorul de Fizica Teoretică, Laboratorul de Fizică a Energiei Performante, Laboratorul de Fizica a Atomilor, Laboratorul pe Probleme Nucleare, Laboratorul de Reacţii Nucleare, Laboratorul de Fizică a Neutronului, Laboratorul de Tehnologii Informaţionale şi Secţia de cercetări radiobiologice şi radiaţii.

Luând în consideraţie importanţa cooperării cu IUCN, a fost luată decizia de a organiza un astfel de eveniment, la care vor participa reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice din diverse domenii din Republica Moldova, invitaţi din partea Academiilor statelor membre ale IUCN, reprezentanţi ai mass-media.

Programul de desfăşurare a evenimentului va cuprinde organizarea unor mese rotunde, seminare, prezentări de proiecte şi programe etc.

14 mai 2009, a doua jumătate a zilei:

Se preconizează vizita unor laboratoare ale IUCN, pentru a face schimb de informaţii; a studia şi analiza formele de susţinere a activităţilor inovaţionale; a stabili noi relaţii de colaborare, în vederea participării la diverse programe şi proiecte comune de cercetare cu IUCN: Laboratorul de Fizică a Neutronului, Laboratorul de Fizică a Energiei Performante, Laboratorul pe Probleme Nucleare, Parcul Tehnologic.

15 mai 2009, prima jumătate a zilei:

Masa rotundă cu tema: “Cooperarea în domeniul ştiinţelor fundamentale şi de pregătire a cadrelor: Realizări şi Perspective. Reforme în sfera ştiinţei şi inovării”

15 mai 2009, a doua jumătate a zilei:
Masa rotundă cu tema: “Transfer Tehnologic şi Nanotehnologii în Republica Moldova”.

Educaţia şi pregătirea tinerilor în domeniile preocupărilor ştiinţifice ale IUCN va avea un accent deosebit la acest eveniment. Douăsprezece elevi, studenţi şi masteranzi au fost selectaţi pentru a frecventa cursurile specializate în domeniile de bază a activităţii IUCN şi a participa la „ZILELE ŞTIINŢEI MOLDAVE”.  

În această perioadă, concomitent cu evenimentele relevate mai sus, va fi organizată Expoziţia privind rezultatele activităţii din domeniul cercetării ştiinţifice şi a transferului tehnologic obţinute în colaborare cu IUCN sau alte rezultate care prezintă interes pentru statele membre ale institutului.

Direcţia Integrare Europeană şi 
Cooperare Internaţională a A.Ş.M.