Ora Pămîntului-2009. Cu tine suntem un miliard!

2009-03-24

Ora Pămîntului (Earth Hour), manifestare internaţională, organizată în scopul sensibilizării utilizatorilor de energie electrică faţă de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice, constă în deconectarea luminii şi a aparatelor electrocasnice neesenţiale timp de o oră de către consumatorii individuali, instituţii şi agenţi economici. Evenimentul este promovat de World Wide Fund for Nature Australia (WWF), un grup internaţional de lobby pentru mediu şi cotidianul australian Sydney Morning Herald. Prima Oră a Pămîntului a avut loc la Sydney, cel mai mare oraş din Australia, între orele 19.30 şi 20.30, pe 21 martie 2007, prin care s-a estimat că consumul de energie electrică în Sydney a scăzut între 2,1% şi 10,2% în acele 60 de minute şi că la această acţiune au participat 2,2 milioane de oameni. A doua Oră a Pămîntului s-a desfăşurat la 29 martie 2008, între orele 20.00 şi 21.00 (ora locală), în Sydney şi în mai multe oraşe ale lumii. Astfel, evenimentul a devenit global, antrenînd circa 50 de milioane de oameni din 35 de state ale lumii.

Tendinţa omenirii spre îmbunătăţirea calităţii vieţii a contribuit la dezvoltarea intensă a producerii bunurilor materiale, a energiei electrice, transportului, sistemelor informaţionale etc., în rezultatul cărora se formează cantităţi enorme de deşeuri (solide, lichide, gazoase), prezenţa cărora se răsfrînge negativ asupra stării mediului şi a sănătăţii populaţiei. Deci, în acest sens este foarte bine că eforturile de reducere a poluării globale, graţie reducerii consumului de energie, ne unesc.

Sîmbăta, la 28 martie 2009, începînd cu ora 20.30, oamenii din întreaga lume, inclusiv şi din Republica Moldova, vor stinge lumina pentru o oră. Prin această acţiune - Ora Pământului – ei vor dovedi că împreună pot stăvili procesele de schimbare a climei. Campania este organizata de WWF (World Wide Fund for Nature), cea mai mare organizaţie de mediu din lume. Earth Hour constituie un apel global la acţiune către fiecare dintre noi, fiecare companie şi comunitate. În acest sens Ministerul Ecologiei si Resurselor Naturale al R.M. s-a adresat către toate autorităţile relevante, agenţii economici, toţi oamenii de buna credinţă din ţară cu chemarea de a susţine iniţiativa de deconectare a curentului electric în localurile publice, instituţii, blocurile de locuit şi casele particulare pentru o oră la data numită.

Ora Pământului va simboliza implicarea tuturor în găsirea soluţiilor de combatere a schimbărilor climatice. Peste 1000 de oraşe ale Terrei, circa un miliard de oameni sunt aşteptaţi să participe la evenimentul preconizat, prin intermediul căruia conştiinţa şi speranţa se unesc într-un gest simplu, dar în acelaşi timp magnific: stoparea încălzirii climei prin deconectarea luminii pentru doar 60 de minute. Ora Pământului, metaforic vorbind, este o masă rotundă, la care sunt invitate personalităţi publice din întreaga lume ca să vorbească despre acţiunile lor în domeniul schimbărilor climatice şi semnificaţia acestei manifestări pentru civilizaţia umană.

Este extraordinar că milioane de oameni vor deconecta lumina la nivel global pentru a promova ideea economisirii energiei şi salvării planetei. Vom recunoaşte sincer: suntem cu toţii vinovaţi de ceea ce se întîmplă şi trebuie sa acţionam împreuna în acest sens. Sunt lucruri mici pe care le poate realiza oricine, dar trebuie sa începem cu cei 3 R: redu, reciclează, refoloseşte. Evenimentul trebuie tratat şi ca un exerciţiu de conştientizare a maselor şi de pus în aplicare ori de cîte ori avem ocazia să semnalăm împotriva încălzirii globale.

Ora Pământului n-a rămas fără ecou nici în Republica Moldova, care consumă anual cca 3 mln tone de combustibil convenţional (44% - gaze naturale, 17% - motorină, 10% - benzină, 7% - cărbune şi 3 % - alte surse de energie) şi generează cca 6 mln tone de emisii. Tara noastră prin instituţiile atît din domeniul protecţiei mediului, cît şi din sfera administraţiei publice locale susţine acţiunile prilejuite de acest eveniment. Este momentul oportun pentru ca şi companiile, şi organizaţiile din ţară, indiferent de domeniul lor de activitate, să dea dovadă de activism şi responsabilitate socială, întrucît viaţa noastră şi a generaţiilor viitoare de pe planetă este în mîinile fiecăruia dintre noi.

Prin unele activităţi de fiecare zi am putea contribui permanent la stoparea schimbărilor climatice, cum ar fi: schimbarea becurilor incandescente cu cele fluorescente; cumpărarea aparatelor sau a dispozitivelor electrice cu consum redus de energie; folosirea aerului condiţionat în situaţii strict necesare; deconectarea încărcătoarelor sau a altor aparate electrice, atunci cînd nu le folosim; optarea pentru energia „verde”, atunci cînd alegem furnizorul de energie; deplasarea pe jos sau cu transportul comun; reciclarea sticlei, metalului, hîrtiei şi a maselor plastice etc.

Eşti aşteptat, mult stimate cititor, auditor, telespectator ca sa participi activ la Ora Pământului, indiferent de vîrstă, sex, rasă, religie, naţionalitate, culoarea politică sau de statutul social. Angajează-te activ în acest demers! Încadrează-ţi în acţiunea nominalizată de amploare prietenii, organizaţia, comunitatea! Acest semnal prezintă dovada că un efort comun împotriva încălzirii globale este posibil. Cu tine suntem un miliard!

Membrii titulari ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei:
Vitalie Postolati,
directorul Institutului de Energetică al A.Ş.M.,
Tatiana Constantinov,
directorul Institutului de Ecologie şi Geografie al A.Ş.M.