Eminentul om de cultură şi artă Ion Ungureanu

2009-03-31
 

Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al A.Ş.M. la ultima sa şedinţă din 26 martie curent i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa al A.Ş.M. eminentului om de cultură şi artă Ion Ungureanu, artist al poporului, laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova, maestru emerit în arte al Federaţiei Ruse. O hotărîre în acest sens a fost luată de organul executiv al Asambleei A.Ş.M. la demersul Institutului Patrimoniului Cultural şi Biroului Secţiei de Ştiinţe Umanistice şi Arte a A.Ş.M. cu argumentele de rigoare: pentru contribuţii substanţiale aduse la dezvoltarea artei teatrale în calitate de actor şi regizor, promovarea culturii naţionale în afara hotarelor republicii.

Ion Ungureanu s-a născut la 2 august 1935 în satul Opaci, raionul Căuşeni. A absolvit facultatea arta actorului din cadrul renumitei Şcoli teatrale „B. Şciukin” din Moscova (1960); cursurile superioare de regie pe lîngă Institutul Teatral „A. Lunacearski” din Moscova (1964). În 1960-1972 a activat în calitate de actor şi regizor la Teatrul „Luceafărul” din Chişinău, din 1964 – regizor-şef. A montat un şir de spectacole („Mai tare ca dragostea” după B. Lavreniov, „Tinereţe fără moarte” după A. Fadeev, „Radru Ştefan, Întîiul şi ultimul” de A. Busuioc, „Jodelet – slugă şi stăpîn” de P. Scarron ş.a.), care le-au adus faima şi dragostea luceferiştilor atît în republică, cît şi în afara hotarelor ei. Interesul criticii literare din ex-URSS faţă de procesul teatral din Moldova şi publicarea unui şir de materiale în presa unională este un argument în acest sens. Perioada, în care Ion Ungureanu s-a aflat la conducerea Teatrului „Luceafărul”, a constituit cea mai prodigioasă pentru trupa ce a extrapolat în aceşti ani principiile teatralităţii vahtangoviene în arta naţională.

Din 1972, stabilindu-se cu traiul la Moscova, Ion Ungureanu a montat cele mai bune spectacole după piesele lui Ion Druţă – „Păsările tinereţii noastre, 1972, la Malîi Teatr; „Sfînta sfintelor”, 1976, şi „Biserica Albă”, 1988, la Teatrul Armatei, contribuind astfel la dezvoltarea teatrului poetic druţian şi la promovarea imaginii Republicii Moldova peste hotarele ei. Totodată, celebrul nostru pămîntean a realizat spectacole la Teatrul Dramatic Estonian din Tallinn („Păsările tinereţii noastre”, 1973), la „Sovremennik” din Moscova (Doctorul Stockman” de H. Ibsen, 1978), apreciate şi ele de criticii de artă şi de spectatori.

În calitate de actor de cinema s-a filmat în mai multe roluri la studiourile „Moldova-film” şi „Mosfilm”. A realizat un şir de spectacole şi filme la Televiziunea Centrală din Moscova, printre care „Păsările tinereţii noastre” şi „Sfînta sfintelor” de I. Druţă, „Nora” de H. Ibsen, „Lica” de A. Zurabov, acesta din urmă fiind menţionat cu premiul Interviziunii la Festivalul internaţional de la Plovdiv (Bulgaria, 1980).

În 1990 Ion Ungureanu a fost ales deputat în primul parlament al Republicii Moldova; ministru al culturii şi cultelor (1990-1994). A publicat peste 400 de eseuri, articole, interviuri, avînd ca temă arta, cultura. problemele sociale şi politice.

Activitatea polivalentă a maestrului Ion Ungureanu a fost înalt apreciată în mai multe rînduri - este deţinător  al titlurilor onorifice de maestru emerit în arte al Federaţiei Ruse (1981), artist al poporului (1989) şi Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova (1990), a altor prestigioase premii din ţară şi de peste hotare. A fost ales în calitate de membru al Uniunilor Teatrale şi al Uniunilor Cineaştilor din Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Noua menţiune de Doctor Honoris Causa al A.Ş.M., acordată de academicieni cu toată dragostea şi sinceritatea dlui Ion Ungureanu, vine să confirme şi să încununeze a activitate rodnică, dedicată culturii naţionale şi artei teatrale internaţionale.

                                                                                             

Tatiana Rotaru,

                                                                              Serviciul de presă al A.Ş.M.