O noua linie tehnologica - in baza inventiilor chimistilor

2009-04-02
 

La mijlocul lunii aprilie S.A." Monolit" va da in exploatare o linie tehnologica de producere a materialelor de constructie, elaborata in baza inventiilor din cadrul Institutului de Chimie al A.S.M. Acest rezultat a devenit realitate gratie unui proiect de transfer tehnologic, incheiat intre Institutul de Chimie al A.S.M. si S.A "Monolit" in 2007.

Institutul de Chimie al A.S.M. este preocupat de tehnologiile materialelor de constructie pe parcursul ultimelor doua decenii, intrucit se dezvolta acest domeniu, totodata, sporeau si exigentele fata de calitatea acestor produse. Cele 5 brevete de inventie, obtinute pina in prezent, confirma valoarea elaborarilor stiintifice, perspectiva lor de aplicare in practica.

Proiectul de transfer tehnologic „Implementarea tehnologiilor inovationale in constructii cu consum redus de energie”, condus de doctorul habilitat Tudor Lupascu, director al Institutului  de Chimie al A.S.M., si Leonid Cerescu, directorul general al S.A. „Monolit”, a demonstrat ca tehnologia de fabricare a noii compozitii de tencuire pe baza de ipsos, utilizind ca material de umplutura deseul de la carierele de piatra dupa fasonarea calcarului ecarisat (moloz fin macinat), are prioritati certe fata de altele, aplicate pe santierele de constructie din tara.

In rezultatul cercetarilor efectuate in laborator si pe santier pe parcursul a doi ani s-a stabilit compozitia optima unica pentru tencuirea tuturor suprafetelor.

Compozitia propusa este cu 30% mai ieftina decit altele din aceeasi clasa de materiale de constructie, iar mortarul pregatit din el se amesteca usor cu apa, se aseaza lesne pe perete, nu-i  cleios, toxic sau rau mirositor. Suprafetele tencuite se netezesc usor si nu fac fisuri.

Noua compozitie pentru tencuire, prezentata la Saloanele Internationale de Inventica si Produse Noi de la Bucuresti, Iasi, Chisinau, fost apreciata cu  3 medalii – 1 de aur si 2 de argint.

La sfirsitul lunii februarie curent directorul Institutului  de Chimie al A.S.M. si directorul general al S.A. „Monolit” au semnat un Contract de colaborare si supraveghere tehnica pe un termen de 10 ani, potrivit caruia beneficiarul de rezultatele stiintifice va transfera pe contul  partenerului sau 15% din venitul anual, obtinut de la comercializarea materialelor de constructie. E unul din putinele exemple de succes, cind o elaborare stiintifica a fost observata, apreciata si implementata de un producator, mai mult decit atit acesta se imparte cu o parte din venitul obtinut. Doar o astfel de cooperare reciproc avantajoasa poate influenta dezvoltarea economiei, constituirea unei societati bazate pe cunoastere.

In imagine: noi edificii de pe str. Orheiului, la finisarea carora S.A. „Monolit” a aplicat  noua compozitie de tencuire.

Tatiana Rotaru

www.moldova-suverana.md