O idee care a mobilizat comunitatea stiintifica

2009-04-10

O idee care a mobilizat comunitatea stiintifica la intelectualizarea tarii

in Consiliul national pentru decernarea Premiului de Stat

Tinind cont ca in ultimul timp tot mai multe opinii pozitive sint expuse in adresa oamenilor de stiinta din republica, si avind la dispozitie si unele informatii trecute prin prisma criteriilor de evaluare a lucrarilor stiintifice prezentate la concursul pentru decernarea Premiului de Stat, Secretariatul Consiliului national pentru decernarea Premiului de Stat tine sa-si expuna parerea ca stiinta in masura din ce in ce mai mare influenteaza asupra procesului de dezvoltare a societatii intru atingea unui nivel calitativ nou. Mai mult ca atit, remarcam ca, la etapa actuala stiinta este si un factor principal de intelectualizare a tarii. In mare masura stiinta este conceputa si utilizata pentru implementarea unui management mai performant in toate ramurile economiei, precum si pentru solutionarea problemelor de ridicare a bunastarii poporului.

Dezvoltarea comunitatii internationale in conditiile „marilor transformari ale lumii” ne provoaca la un salt calitativ nou de trecere de la o stare de lucruri in stiinta la alta, mai superioara in ansamblu. Un imbold puternic in infaptuirea acestui salt a fost Decretul Presedintelui Republicii Moldova cu privire la constituirea Consiliului national pentru decernarea Premiului de Stat nr.1347 din 23 octombrie 2007, si Hotarirea de Guvern nr.569 din 23 mai 2006, care prevede decernarea o data la doi ani a 10 Premii de Stat, fiecare in valoare de un milion de lei.

Premiul de Stat, fiind cea mai inalta distinctie ca valoare si prestigiu, a creat premize pentru extinderea ariei de participare la concurs a tuturor segmentelor cercetarilor stiintifice, creatiei artistice si a sectorului real al economiei nationale in conditiile sporirii cerintelor fata de lucrarile inaintate. Prin instituirea Premiului de Stat au fost echivalate valorile creatiei cultural-artistice cu realizarile din domeniul stiintei, tehnicii, precum si din domeniul invatamintului.

Initiativa de a decerna Premiul de Stat a fost bine primita in societate de toti oamenii de stiinta si cultura si a demonstrat importanta pe care o acorda statul la dezvoltarea si propagarea realizarilor in domeniul cercetarilor, inovarii, culturii si artei nationale. Instituirea Premiului de Stat a trezit un mare interes la toti savantii si specialistii din tara, fapt ce se confirma prin aria vasta a tematicii lucrarilor inaintate la concursul pentru decernarea Premiului de Stat, editia 2008, care a incadrat atit teorii matematice si arta inedita cit si tehnologii de tratament medical recunoscute in tara si peste hotarele ei.

Reamintim ca, conform Decretului Presedintelui Republicii Moldova din 25 august 2008, sapte persoane din Republica Moldova s-au invrednicit de inaltul titlu de Laureat al Premiului de Stat. Avem onoarea sa mentionam inca o data aceste personalitati: Eugen Doga, compozitor, academician al Academiei de Stiinte a Moldovei, pentru contributia de exceptie la dezvoltarea artei muzicale nationale si universale; Ion Druta, scriitor, academician al Academiei de Stiinte a Moldovei, pentru contributia de exceptie la dezvoltarea culturii si literaturii nationale si universale; Tibirna Gheorghe, academician al Academiei de Stiinte a Moldovei, doctor habilitat in medicina, profesor universitar, Corcimaru Ion, membru corespondent al Academiei de Stiinte a Moldovei, doctor habilitat in medicina, profesor universitar, Sofroni Dumitru, doctor habilitat in medicina, profesor universitar, Ghidirim Nicolae, doctor habilitat in medicina, conferentiar universitar, Cernii Anatolie, doctor habilitat in medicina, profesor universitar, pentru ciclul de lucrari „Noi tehnologii in combaterea cancerului”.

Dupa finalizarea concursului, Consiliul national pentru decernarea Premiului de Stat, in scopul sporirii si amplificari cerintelor de prezentare si evaluare a lucrarilor si, in special, a cerintelor fata de autorii acestora, a considerat oportun sa revizuie unele norme juridice privind Premiul de Stat.

Progresul tehnico-stiintific al tarii si dezvoltarea in continuare a economiei nationale este posibila numai in urma obtinerii unor rezultate palpabile in stiinta si tehnica. Astfel ca, una dintre cele mai importante propuneri de a modifica cadrul  normativ privind Premiul de Stat tine de stimularea ridicarii eficientei economice a implementarilor in practica.

Intru determinarea gradului de importanta al noilor materiale, tehnici si tehnologii, a ariei de implementare a acestora si valoarea efectului economic, inclusiv aprecierea rezultatelor lucrarilor prezentate la concurs in raport cu cele similare din tara si de peste hotare, Consiliul a elaborat un Regulament privind expertiza lucrarilor inaintate la concursul Premiului de Stat, care intruneste unele criterii specifice domeniilor stiintei si tehnologiilor, culturii si artei.

Criteriile de evaluare a lucrarilor din domeniile stiintei si tehnologiilor se vor axa pe rezultatele activitatii stiintifice, noutatea si importanta acestora pentru stiinta si practica, obiectivitatea, veridicitatea si exactitatea rezultatelor, eficienta utilizarii rezultatelor cercetarilor stiintifice in practica, recomandarilor metodice. Contributia personala a fiecarui coautor, va fi apreciata de catre expertii antrenati in evaluarea lucrarilor inaintate la concurs.

Pentru lucrarile din domeniul culturii si artei criteriile de evaluare a se vor axa pe rezultatele activitatii de creatie, contributia personala la imbogatirea tezaurului cultural-istoric si literar-artistic, originalitatea, profunzimea continutului operei literar-artistice, apreciate la nivel national si international. Expertii antrenati in evaluarea lucrarilor din domeniul culturii si artei vor da apreciere aportului personal al autorilor in promovarea imaginii Republici Moldova pe plan international, la fondarea noilor curente, crearea noilor traditii artistice si aprofundarea valorilor general-umane.

Un moment important in activitatea Consiliului pe parcursul anului 2009 va constitui asigurarea transparentei desfasurarii concursului de decernare a Premiului de Stat, editia 2010, si mediatizarea conditiilor si regulilor de inaintare a lucrarilor la concurs.

In scopul evaluarii mai profunde a lucrarilor prezentate la Consiliu, vor fi instituite sectii pe domenii, formate din specialisti de inalta calificare din domeniile corespunzatoare lucrarilor inaintate, care vor examina aceste lucrari si vor inainta Consiliului propuneri referitor la admiterea sau neadmiterea acestora la concursul Premiului de Stat.

Intru imbunatatirea cadrului normativ existent cu referire la Premiul de Stat Guvernul, in acest sens, a aprobat Hotarirea de Guvern nr.240 din 1 aprilie 2009, care a fost publicata in Monitor Oficial nr.67 din 3 aprilie 2009.

Conform Hotaririi Consiliului national pentru decernarea Premiului de Stat, procesul de receptionare a lucrarilor pentru concursul Premiului de Stat, editia 2010, va demara la 1 mai 2009. Anuntul privind demararea concursului cit si materialele Instructiunii privind modul de prezentare si criteriile de selectare a lucrarilor inaintate la concursul pentru decernarea Premiului de Stat vor fi date publicitatii in mass-media si pe pagina oficiala a Aparatului Guvernului Republicii Moldova www.gov.md. Perioada de timp de 6 luni, pusa la dispozitia pretendentilor pentru prezentarea lucrarilor sale la concurs, va permite acestora totalmente sa se conformeze cerintelor instructiunii.

Deoarece stiinta autohtona si cultura nationala dispune de un inalt potential de realizari stiintifice si valori cultural-artistice, Consiliul national pentru decernarea Premiului de Stat conteaza, ca pentru editia 2010 a concursului Premiului de Stat vor parveni mult mai multe lucrari si elaborari valoroase, decit la editia precedenta a concursului respectiv.

Tinind cont de faptul ca stiinta, cultura si arta reprezinta o sfera de creatie, indispensabile de societate si de problemele ei, Guvernul Republicii Moldova, aloca sume financiare impunatoare in scopul aprecierii celor, care aduc un aport esential in dezvoltarea social-economica a tarii. Participarea la concursul Premiului de Stat, editia 2010, cu lucrari destoinice acestui mare si prestigios premiu, va fi un raspuns al savantilor si specialistilor din tara la grija Guvernului si a Statului fata de stiinta, cultura si arta nationala.

www.moldova-suvarana.md