Un candidat la funcţia de director din generaţia `70-ciştilor

2009-04-13

Profesorul cercetător Nicolae Barbacar, doctor habilitat în ştiinţe biologice, candidat la funcţia de director al Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor, face parte din generaţia absolvenţilor `70-cişti ai facultăţii de biologie şi pedologie a Universităţii de Stat din Moldova. Este un om bine instruit, cu o impunătoare experienţă de muncă în cercetare şi didactică peste hotare. A susţinut primul doctorat, în 1980, la Institutul de Biologie Moleculară al Academiei de Ştiinţe a U.R.S.S.; cel de al doilea, în 2001,  în cadrul Consiliului ştiinţific al Institutului de Genetică al A.Ş.M. A fost angajat în funcţie de profesor asistent (1995-1997) şi profesor asociat (2002, 2004, 2006) la Şcoala Normală Superioară din Lyon, Franţa; cercetător invitat la Institutul de Biologie Moleculară şi Biotehnologie din Bruxelles, Belgia (1992-1994); profesor la facultatea de biologie a Universităţii din Bucureşti (1998-prezent). În cadrul Institutului de Genetică al A.Ş.M. activează din 1991 în funcţie de şef de laborator, iar din 2006 – în calitate de vicedirector ştiinţific.
În munca de rutină în laborator Nicolae Barbacar a acordat o deosebită atenţie cercetărilor teoretice şi practice, consacrate organizării moleculare şi activităţii funcţionale a genelor implicate în dezvoltarea şi maturizarea organelor de reproducere a diferitor organisme. A clonat şi a studiat o serie de gene ce sunt implicate în desfăşurarea corectă a programului meiotic la plante. Despre aceste şi alte rezultate ale activităţii sale ştiinţifice a vorbit în cadrul adunării cercetătorilor ai Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor din 9 aprilie curent aspirantul la funcţia de director, profesorul Nicolae Barbacar. Totodată, a prezentat şi programul de activitate al institutului pentru următorii 4 ani, care în mare măsură se axează pe Direcţia strategică Biotehnologii agricole, fertilitatea solului şi securitatea alimentară.
Dezbaterile, cu participarea cercetătorilor ştiinţifici, a conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, au evidenţiat o serie de probleme în activitatea de administrare a institutului, care urmează a fi soluţionate de noul director şi echipa sa. E vorba de necesitatea aprofundării cercetărilor ştiinţifice sub diverse aspecte, despre care ne atenţionează un astfel de indice ca reducerea publicării articolelor ştiinţifice în ultimii trei ani; trecerea unor elaborări ştiinţifice la transfer tehnologic; conservarea genofondului vegetal; crearea bazei de date; administrarea raţională a banilor publici, precum şi din alte surse, creînd astfel condiţii mai bune de muncă cercetătorilor; cooperarea internaţională – s-a accentuat în acest sens restabilirea unor relaţii vechi, tradiţionale ce s-au dovedit a fi eficiente în alte timpuri. Însă problema problemelor rămîne pregătirea cadrelor ştiinţifice prin intermediul instituţiilor de învăţămînt superior, dar şi a Universităţii A.Ş.M. Condiţii atractive pentru cei tineri ar constitui şi un salariu decent, şi condiţii normale de muncă, echipament performant, dar şi cazare într-un cămin cu dependinţe.
Cercetătorii ştiinţifici prin votul lor secret (101 din 107 voturi) l-au împuternicit pe dr. hab. Nicolae Barbacar de a participa în calitate de candidat la funcţia de director pentru cea de a doua etapă de alegeri ce se va desfăşura în cadrul Secţiei de Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a A.Ş.M.
La adunare au participat acad. Gheorghe Duca, preşedintele A.Ş.M., acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al A.Ş.M., prof. Ion Guceac, secretarul ştiinţific general al A.Ş.M., acad. Boris Gaina, prof. Anatol Rotaru ş.a. 
      
Tatiana Rotaru

Download