Măiestria de a retrăi miracolul unei noi vieţi (Academicianul Gheorghe Palade la cea de-a 80-a aniversare)

2009-05-08
 

Este cunoscut faptul că ştiinţa adevărată e aidoma unui miracol, iar descoperirile ştiinţifice impresionează la fel, în fiecare etapă a dezvoltării civilizaţiei. Însă nu mai puţină uimire şi bucurie creează miracolul naşterii unei noi vieţi.

E o mare fericire să ai posibilitatea de a activa într-un domeniu, care îţi oferă momente uluitoare de uimire şi înălţare în legătură cu minunea venirii pe lume a unei noi fiinţe. Destinul i-a hărăzit acest noroc academicianului Gheorghe Palade, obstetrician şi ginecolog, care asistă zi de zi la miracolul repetat al vieţii. Soarta, după cum mărturiseşte Dumnealui, a fost binevoitoare şi blândă cu el, „medicina fiind aerul vieţii mele". Într-adevăr, destinul i-a creat posibilităţi de a se manifesta ca personalitate chiar şi pe acele timpuri grele din anii copilăriei şi adolescenţei sale. La vârsta de 6 ani este admis la şcoala primară din Buiucanii Vechi, suburbia Chişinăului. Încă din copilărie avea o mare atracţie faţă de carte. Îi plăcea să citească mult, să zăbovească asupra cărţilor, fapt pentru care era lăudat şi de preotul de la biserică, care îi permitea deseori să citească cu glas tare din cărţile sfinte.

Absolveşte şcoala medie cu eminenţă la vârsta de 16 ani. Probabil, aşa a fost să fie, ca să-şi lege destinul de mai departe de medicină: Institutul de Medicină, transferat din Kislovodsk, a fost amplasat aproape de Buiucanii Vechi, iar matuşca Margareta, soţia fratelui său, care ţinea foarte mult la el, tot îl îndemna să devină medic. Fireşte, se înmatriculează la Institutul de Medicină, fiind cel mai tânăr dintre studenţi. A absolvit Institutul în anul 1951, la vârsta de 21 de ani, făcând parte din cea de-a doua promoţie de medici - „promoţia de aur", care s-a manifestat în mod deosebit prin crearea bazelor sistemului de ocrotire a sănătăţii, ceea ce i-a dus faima departe peste hotarele ţării.

Şeful de catedră, profesorul universitar A.Kocerghinski, în comun cu profesorul M.Mihlin, şeful Catedrei de biochimie, îi propune viitorului savant să efectueze cercetări la una din cele mai actuale probleme de pe atunci, dar care rămâne actuală şi în prezent - interrelaţia dintre făt şi organismul mamei. Rezolvarea ei necesita noi abordări şi metode de studiu. În acest scop Dumnealui a fost nevoit să plece la Moscova, pentru a însuşi metoda izotopilor, care pe atunci era pe cale de a se afirma. Întorcându-se la Chişinău, organizează crearea în cadrul institutului a Laboratorului de izotopi, unde îşi realizează teza de doctor în ştiinţe „Schimbul de fosfor la mamă şi făt (studiu experimental cu utilizarea fosforului radioactiv 32"), pe care o susţine cu brio în anul 1958. Activitatea ştiinţifică, didactică şi practică deja în anul 1959 îi crease o înaltă autoritate printre colegii de breaslă. Astfel, în acest an este desemnat specialist principal în obstetrică şi ginecologie al Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova. Studiind problema privind acordarea serviciilor medicale în domeniul ginecologiei, Dumnealui s-a confruntat cu o infecţie parazitară - toxoplasmoza, care afecta dezvoltarea fătului în timpul sarcinii. Fiind responsabil de acordarea serviciilor medicale ginecologice, era şi firesc să-şi axeze atenţia asupra acestei probleme. Elaborează o concepţie nouă privind diagnosticul şi tratamentul maladiei provocate de toxoplasmoză. Demonstrează semnificaţia reacţiilor imune în stoparea maladiei toxoplasmice, toxicitatea preparatului Daraprim, folosit pe larg în tratamentul acestei infecţii.

Investigaţiile complexe, efectuate în perioada 1963-1966, i-au permis de a argumenta o nouă metodă de tratament, a evidenţia simptomatica acestei maladii şi a determina cauzele ce conduc la afectarea fătului. Aceste realizări au fost generalizate în teza de doctor habilitat „Diagnosticul şi tratamentul toxoplasmozei în obstetrică", pe care o susţine în 1966. Lucrarea a trezit un mare interes atât pentru Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, cât şi Ministerul Sănătăţii al fostei URSS, care l-a invitat pentru a prezenta un raport specialiştilor din domeniul obstetricii şi ginecologiei. Ulterior, este desemnat în calitate de specialist în această problemă, care trebuia să ofere consultaţii în cazurile mai complicate de decurgere a maladiei. Activează în funcţia respectivă pe parcursul a 26 de ani.

Peste un an i se conferă titlul didactic de profesor universitar, devenind cel mai tânăr profesor în domeniul obstetricii şi ginecologiei din ex-URSS. În 1967, la vârsta de 38 de ani, este desemnat în funcţia de şef al Catedrei obstetrică şi ginecologie. Aici creează un anturaj de adepţi consolidaţi, care au contribuit la pregătirea cadrelor de calificare înaltă.

Interesele ştiinţifice nu s-au limitat la cercetările efectuate în cadrul tezelor de doctor în ştiinţe şi doctor habilitat. Dumnealui este preocupat şi de studierea fiziologiei şi patologiei sistemului feto-placentar. Pentru prima dată în obstetrică stabileşte rolul şi semnificaţia lichidului amniotic în menţinerea homeostaziei sistemului feto-placentar şi în reflectarea diferitelor patologii obstetricale. Acest studiu a creat posibilitatea de a prelungi sarcina în cazurile ruperii premature a pungii amniotice prin substituţia conţinutului amniotic cu soluţie fiziologică, de a maturiza fătul şi de a preveni infectarea uterină a acestuia.

În baza cercetărilor efectuate pentru prima dată în ţară la sfârşitul anilor ´60 a fost introdusă în practică o nouă metodă de intervenţie intraamnională, transcervicală de întrerupere a sarcinii, care se utilizează până în prezent în clinicile obstetricale atât din ţară, cât şi din statele-membre ale CSI.

O altă problemă ştiinţifică, studiată de către acad. Gh.Palade, constituie patogenia, clinica şi diagnosticul tumorilor benigne uterine. În urma acestor cercetări au fost formulate indicaţii de tratament conservativ şi operativ şi a fost propusă în debut o nouă metodă de tratament nehormonal al miomului uterin, ceea ce a permis reducerea intervenţiilor chirurgicale în cazul acestei patologii. Rezultatele cercetărilor au fost oglindite în monografiile „Patogenia, clinica şi tratamentul miomului uterin" şi „Terapia conservativă a bolnavilor cu miom uterin".

Sunt bine cunoscute metodele de diagnostic şi tratament, propuse de Domnia sa, privind controlul permeabilităţii trompelor uterine cu ajutorul ultrasonografiei; de tratament al sindromului coagulării intravasculare diseminate a plasmei congelate; de diagnostic şi tratament al hemostazei în perioada sarcinii şi naşterii; ceea ce a redus considerabil cazurile de deces la naştere etc. Au fost perfecţionate metodele endoscopice în ginecologie, inclusiv cea laparoscopică, şi operaţiile cezariane în cadrul naşterilor premature.

În 1993, graţie semnificaţiei activităţii sale ştiinţifice, organizatorice şi practice, prof. univ. Gh. Palade este ales în calitate de membru titular (academician) al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, fără a parcurge etapa de membru corespondent.

În cadrul Academiei de Ştiinţe, acad. Gh.Palade a creat Centrul de Cercetări Medicale şi Socio-Demografice ale Familiei, care efectuează cercetări privind studierea evoluţiei proceselor demografice, de îmbătrânire a populaţiei, evoluţia instituţiei familiei, toleranţa etnică, socializarea adolescenţilor etc. Realizările ştiinţifice, obţinute în urma investigaţiilor, au fot generalizate în monografia „Familia: probleme sociale, demografice şi psihologice" şi trei culegeri de lucrări ştiinţifice.

Academicianul Gh.Palade este fondatorul unei şcoli ştiinţifice, constituite din 30 de doctori în ştiinţe şi doctori habilitaţi, care activează atât în cadrul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N.Testemiţeanu", cât şi în alte instituţii medicale.

Este autorul a peste 400 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 15 monografii. Cele 4 manuale de ginecologie şi obstetrică sunt de mare utilitate în instruirea medicilor specialişti de performanţă.

Academicianul Gheorghe Palade s-a manifestat nu numai ca savant redutabil, organizator chibzuit al serviciilor medicale, dar şi ca medic cu măiestria de a dărui căldură, cu dorinţa de a face bine semenilor săi, fără să aştepte vreo recompensă. Activitatea sa ştiinţifică, organizatorică şi practică a fost înalt apreciată atât în ţară, cât şi peste hotare. Este distins cu Ordinul Republicii şi cu alte distincţii de stat. A fost ales în calitate de membru al colegiilor de redacţie ale diferitelor reviste medicale internaţionale şi de membru de onoare al diferitor societăţi ştiinţifice internaţionale.

Cu ocazia împlinirii onorabilei vârste de 80 de ani, Vă dorim din suflet, domnule academician, ca norocul hărăzit de soartă să Vă însoţească şi în continuare pentru a retrăi din plin şi cu dăruire de sine miracolul neîntrerupt al vieţii.

Acad. Gheorghe DUCA

Acad. Teodor FURDUI

Literatura şi Arta