Zilele ştiinţei Republicii Moldova la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna

2009-05-15

La iniţiativa Academiei de Ştiinţe a Moldovei, la 14-16 mai 2009, au loc „Zilele ştiinţei Moldovei la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN)  din Dubna.

Din partea comunităţii ştiinţifice din ţara noastră participă Institutul de Fizică Aplicată, Institutul de Inginerie Electronică şi Tehnologii Industriale, Institutul de Chimie, Universitatea Tehnică din Moldova, Institutul Dezvoltării Societăţii Informaţionale, Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, Institutul de Cercetări Ştiinţifice “ELIRI”.

Delegaţia este condusă de către prim-vicepreşedintele A.Ş.M., academicianul Teodor Furdui.

Programul de desfăşurare a Zilelor ştiinţei Moldovei la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna a inclus  subiecte ce vizează “Cooperarea în domeniul ştiinţelor fundamentale şi de pregătire a cadrelor: realizări şi perspective. Reformă în sfera ştiinţei şi inovării din RM”; “Transfer tehnologic şi nanotehnologii în Republica Moldova”.

De asemenea, au avut  loc seminare, prezentări de proiecte şi programe, au fost vizitate unele laboratoare ale IUCN pentru a face schimb de informaţii.

Evenimentul se organizează în scopul promovării imaginii sferei ştiinţei şi inovării din Republica Moldova, dezvoltării noilor relaţii de colaborare ştiinţifico-tehnologică, consolidării potenţialului uman în vederea participării la programele de cercetare cu IUCN şi pregătirii cadrelor din ţara noastră în domeniul radiologiei cu aplicare în medicină, agricultură şi ecologie, fizică nucleară, chimie cuantică.

De menţionat că la Institut se efectuează analize complexe la nivel mondial la diferite substanţe şi institutele A.Ş.M. au beneficiat de aceasta pe parcursul ultimilor 4-5 ani.

 

* * *


IUCN  are statut de european, este fondat în 1956 de către18 state-membre, printre care şi Republica Moldova, şi 5 membri asociaţi. IUCN este bine cunoscut la noi în tară, precum şi peste hotare. Acest centru de excelenţă de cercetări nucleare dispune de o baza experimentală şi echipament ştiinţific performant, de care pot beneficia în egală măsură ţările-membre. Aici cercetătorii noştri efectuează diverse studii, experimente şi măsurări, tinerii pregătesc teze de doctor, participă la traning-uri în diferite domenii ale ştiinţei.

În prezent, Institutul din Dubna are şapte laboratoare mari, în care pe parcursul istoriei lor de existenţă au fost realizate sute de descoperiri ştiinţifice.

                                                                                                      

                                                                                                       Eugenia Tofan,

                                                                                                       Serviciul de presă al A.Ş.M.