In memoriam. Nicolae Filip

2009-05-18
 

La 15 mai 2009 a  încetat din viaţă cel care a fost Nicolae Filip – distins savant, ilustru pedagog, abil conducător.

A încetat suferinţa sa pămîntească, s-a stins candela vieţii sale pămînteşti.

De acum se va odihni în veşnicia, al cărei prag l-a trecut.

Născut într-o familie cu adevărat creştină, cu bune învăţături şi deprinderi a străbătut prin viaţă timp de 80 de ani. Şi cum viaţa este formată din lumini şi umbre, a ştiut să împartă bucuria succeselor şi amarul eşecurilor. Cei care l-au cunoscut, îl ştiu de un om care a muncit pînă la sacrificiu, un om care a înfruntat orice  dificultăţi, ieşind cu demnitate din situaţiile critice.

Avînd convingerea că ştiinţa este stîlpul adevărului, a ales calea căutării, a cunoaşterii. Setea de cunoaştere finalizează cu susţinerea tezei de doctor habilitat, urcă treptele ierarhice didactice pînă la cea de profesor universitar, iar respectul, exigenţa şi capacităţile manageriale îl aduc în fruntea Universităţii de Stat „ A. Russo” care l-a consacrat, devenind rector.

Prin participarea nemijlocită a rectorului Nicolae Filip se extinde şi se aprofundează munca de cercetare, pregătire a cadrelor şi se consolidează baza tehnico-materială a Universităţii. La iniţiativa Domniei sale a fot deschisă Facultatea de agroecologie.  A fost deschisă doctorantura la 6 specialităţi. Rezultatele investigaţiilor ştiinţifice ale profesorului Nicolae Filip sunt reflectate în circa 200 de publicaţii, inclusiv, 5 monografii. 

Graţie muncii asidue, activităţilor de cercetare, dar şi crezului Domniei sale, la  Bălţi s-a constituit un centru de radiofizică care a fost condus de profesorul Nicolae Filip.

In 1997 a fost ales membru titular al Academiei Internaţionale de Ştiinţe a Şcolii Superioare. Este Doctor Honoris Causa a Universităţii Tehnice “Gh. Asachi” din Iaşi (2000). A fost inclus în Culegerea biografica “2000 personalităţi marcante ale sec. XXI”, elaborata de Centrul Biografic Internaţional din Cambridge, Anglia. Este cetăţean de onoare al mun. Bălţi (2001), decorat cu ordinul “Gloria Muncii” (1995) “Ordinul Republicii” (2001). A fost membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, fondator şi conducător al filialei Bălţi a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Ca membru al comunităţii în care a trăit, Nicolae Filip a fost privit cu respect de toţi semenii - prieteni, colegi, discipoli. 

A plecat  pe calea veşniciei un Om, un Om valoros, atît în plan  spiritual - prin virtuţile cu care şi-a încununat viaţa, cît şi  în plan profesional - prin contribuţia substanţială în dezvoltarea ştiinţei.

Numele Domniei sale va fi la loc de cinste alături de alte nume de referinţă ale comunităţii ştiinţifice din ţara noastră.  

Aşa va rămîne Omul Nicolae Filip în conştiinţa şi în inimile  tuturor celor care l-au cunoscut.

 Dumnezeu să-i apere odihna.

                        

Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi

Dezvoltare Tehnologică