„Săptămîna TIC în Moldova - 2009” - o nouă etapă în procesul de edificare a societăţii informaţionale

2009-05-18
 

În perioada 17-23 mai 2009, la Chişinău, sub auspiciile Ministerului Dezvoltării Informaţionale şi Academiei de Ştiinţe a Moldovei, se desfăşoară ediţia a III-a a „Săptămânii Tehnologiilor Informaţionale şi de Comunicaţii în Moldova - 2009”.

La 18 mai 2009, în incinta Bibliotecii Ştiinţifice Centrale „A. Lupan” a AŞM a fost dat startul ceremoniei oficiale de inaugurare a Săptămînii Tehnologiilor Informaţionale şi de Comunicaţii în Moldova.

În şedinţa de deschidere, m.c. Ion Tighineanu, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, vicepreşedinte al Comitetului organizatoric, a salutat participanţii la eveniment, trecînd  în revistă cele mai importante realizări în domeniul TIC în Republica Moldova. Dumnealui a subliniat că cea mai importantă acţiune a săptămînii TIC o constituie  Conferinţa Internaţională “Tehnologii Informaţionale şi de Comunicaţii” ICT+ 2009 (19-20 mai 2009).

Prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, prezent la eveniment, a menţionat că, actualmente, sectorul TIC are o pondere de peste 9% în PIB-ul republicii. Acest sector necesită nu doar o abordare pur ştiinţifică, ci şi una pragmatică. Domnia sa a mai specificat faptul, că în ultimii ani Republica Moldova a devenit o importantă ţară destinatară de produse IT şi  a îndemnat asistenţa să vină cu propuneri judicioase privind dezvoltarea sectorului TIC în Moldova.

Dr. Luminita Drumea, vicesecretar general al Comisiei Naţionale a Republicii Moldova pentru UNESCO, a relatat că în cadrul programului UNESCO „Informaţia pentru toţi” proiectele legate de IT reprezintă o prioritate, oferind sprijin pentru cei care vor activa în acest domeniu.                    În alocuţiunea sa,  Ion Bolun, decan al Facultăţii Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică al ASEM, a trecut în revistă principalele activităţi întreprinse în această instituţie privind dezvoltarea societăţii informaţionale, în special, cele care vizează securitatea informaţională.

Acad. Andrei Andrieş, director general al Asociaţiei RENAM, a vorbit despre Seminarul Internaţional sprijinit de NATO ”Cyber Terrorism: Prevention and Protection”,  lucrările căruia urmează să se desfăşoare între 21 şi 23 mai 2009.

Oleg Rotaru, viceminitrul Dezvoltării Informaţionale, vicepreşedinte al Comitetului organizatoric al Concursului jurnaliştilor „Condeiul jurnalistului în domeniul TIC”, ediţia a III-a, a adus la cunoştinţa publicului că la 22 mai vor fi premiate cele mai bune lucrări cîştigătoare ale acestui concurs.

Obiectivul prioritar al Săptămînii Tehnologiilor Informaţionale şi de Comunicaţii în Moldova - 2009”  este de a impulsiona şi consolida eforturile structurilor de stat, instituţiilor ştiinţifice,  reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale, companiilor investiţionale şi a societăţii civile în ansamblu, la edificarea şi dezvoltarea societăţii informaţionale în Republica Moldova.

Actuala ediţie a „Săptămînii Tehnologiilor Informaţionale şi de Comunicaţii în Moldova - 2009”  marchează o nouă etapă în procesul de edificare a societăţii informaţionale.

La eveniment au mai participat: V. Molojen, director general al Î.S. „Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru”, V. Vrabie, ministru al Apărării, G.Bulat, viceministru al Educaţiei, O. Lozan, viceministru al Sănătăţii, A.Roman, rector al Academiei de Administrare Publică pe lîngă Preşedintele Republicii Moldova, acad. V. Canţer, preşedinte al Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare; cercetători ştiinţifici, specialişti în domeniul TIC, reprezentanţi ai mass-media.

***

Începînd cu anul 1969, Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor se sărbătoreşte anual la 17 mai. Ocazie pentru celebrarea acestei zile memorabile a servit fondarea Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor şi semnarea Convenţiei Telegrafice Internaţionale în anul 1865. Luînd în considerare dezvoltarea vertiginoasă a tehnologiilor informaţionale şi de comunicaţii, precum şi implementarea acestora în toate sferele de activitate socială şi economică, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Conferinţa Plenipotenţiară a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT) au stabilit că, începând cu anul 2007, ziua de 17 mai să fie declarată Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale are drept scop ridicarea nivelului de conştientizare cu privire la oportunităţile pe ce le oferă utilizarea Internetului şi a tehnologiilor comunicaţionale tuturor societăţilor şi ţărilor lumii.

Serviciul de presă al A.Ş.M.