Academicianul Constantin Popovici – nume de referinţă în domeniul literaturii universale

2009-05-22
 

Flori, cuvinte alese ce inspiră profund respect şi recunoştinţă, strîngeri călduroase de mînă – de toate acestea s-a învrednicit filologul şi eminescologul Constantin Popovici care a adunat una cîte una 85 de primăveri, conturîndu-i astfel  destinul, despre care se spune că e acea parte din timp în care istoria îşi imprimă voinţa asupra noastră. Şi daca destinul lucrează prin amănunte, Domnia sa a ales să-l construiască parcurgînd toate etapele specifice acestuia.

Despre aceasta avea să spună dr.hab.Valentin Dergaciov, directorul Institutului Patrimoniului Cultural al A.Ş.M., în cuvîntul  de deschidere a conferinţei, trecînd în revista întreaga activitate a distinsului savant.

În numele Guvernului Republicii Moldova, la acest bilanţ aniversar, cu un mesaj de felicitare a fost prezent viceprim-ministrul în exerciţiu Victor Stepaniuc.

Cu asigurări de apreciere şi respect, în numele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a întregii comunităţi ştiinţifice, academicianul Teodor Furdui, prim-vicepreşedintele A.Ş.M., a felicitat omagiatul, remarcînd ampla  activitate a Domniei sale în domeniul istoriei literare, în calitate de folclorist, critic literar, prozator, publicist, participant activ în viaţa culturală a societăţii. „Graţie investigaţiilor complexe ale problemelor şi fenomenelor literare inedite, cît şi cunoştinţelor Dumneavoastră enciclopedice, viziunilor largi şi culturii înalte, aţi devenit recunoscut ca personalitate unica în istoriografia ştiinţelor umaniste şi literatura artistică”, se arata în mesaj.

La acest popas aniversar, academicianul Teodor Furdui i-a înmînat omagiatului Diploma „Meritul Academic”, distincţie recent instituită de Academia de Ştiinţe a Moldovei, care va completa palmaresul de distincţii şi menţiuni ale savantului.

In cadrul expunerilor ştiinţifice; academicianul Mihail Dolgan a prezentat pe larg activitatea savantului eminescolog, considerîndu-l  un model de prestaţie ştiinţifică şi culturală, un cercetător cu o  forţă de sinteză, pe care a demonstart-o în elaborarea lucrărilor de anvergură ale  Domniei sale.

Comunicări ştiinţifice au mai prezentat: Constantin Şişcan, doctor în studiul artelor; Veaceslav Stepanov, doctor habilitat în istorie; Victor Cojuhari, doctor în istorie; Irina Şihova, doctor în filologie etc. În expunerile sale  au vorbit despre Constantin Popovici ca personalitate notorie în cercetările academice privind cultura Moldovei polietnice, etnografia şi folclorul în opera academicianului, organizatorul şcolii ştiinţifice

La eveniment au fost prezenţi oameni de ştiinţă, colegi, discipoli, prieteni ai academicianului Constantin Popovici.

 

Eugenia Tofan,

Serviciul de presă al A.Ş.M.