Tatiana Constantinov la 70 de ani

2009-06-26
 

Exista oameni care se remarca prin calitatile personale pe care le-au dobindit pe parcursul vietii, exista persoane care au obtinut ceea ce si-au dorit datorita profesionalismului de care au dat dovada in fiecare lucru pe care l-au realizat. Imbinarea  acestor elemente  produc, daca putem spune asa,  un om desavirsit care  reuseste  tot ceea ce-si propune.  Fara indoiala, academicianul Tatiana Constantinov intruneste toate aceste calitati si a reusit sa se impuna prin tenacitate, perseverenta si multa munca. Anume aceste atribute s-au dovedit indispensabile si decisive pentru cariera de succes pe care urma sa o aiba, o cariera care reflecta  ani de munca si rabdare.

Pasiunea si vocatia pentru stiintele fizico-geografice au determinat-o sa se dedice acestui domeniu, iar primele manifestari pentru aceste stiinte le-a avut la Institutul Pedagogic din Tiraspol, unde s-a remarcat prin plasarea printre cei mai buni studenti ai Facultatii de Geografie si Biologie, activitate extracurriculara deosebita si purtare excelenta. Cu toate ca disciplinele pentru care a optat reprezentau cursuri integrate, iar pentru continuarea studiilor postuniversitare era necesar studierea lor independenta, Tatiana Constantinov a reusit sa faca acest lucru si a fost admisa la doctorantura la Institutul Hidrometeorologic de Stat. Experienta pe care a dobindit-o si rezultatele excelente pe care le-a obtinut, i-au permis sa sustina cu succes teza de doctor.

Dupa sustinerea tezei, activind in calitate de cercetator stiintific in cadrul Sectiei de Geografie a Academiei de Stiinte din Moldova,  apoi ca sef al laboratorului de Climatologie, Tatiana Constantinov  acorda o importanta deosebita studiului modificarii conditiilor climatice in functie de particularitatile reliefului republicii. Cercetarea acestor aspecte a determinat elaborarea bazelor teoretice ale evaluarii potentialului agroclimatic si utilizarii lui rationale.

Rezolvarea acestei probleme a fost posibila datorita crearii unei echipe care a efectuat investigatii timp de mai multi ani la statiile ecologo-geografice  din diferite regiuni landsaftice ale republicii. Rezultatele acestor lucrari au constituit principalul punct de reper pentru evaluarea regimului climatic al terenurilor cu relief dezmembrat. Totodata a fost creat subsistemul „Clima” – parte componenta a Sistemului Informational Geografic care datorita programelor speciale de care dispune, permite evaluarea conditiilor agroclimatice de iernare a culturilor multianuale, estimarea regimului de umiditate atmosferica  a invelisului de sol, evidentierea modificarilor in regimul climatic regional in raport cu incalzirea globala.

In 1985, Tatiana Constantinov devine sef al Sectiei de Geografie asiguring continuarea investigatiilor initiate de renumitii geografi M. Radul, dr. V. Proca si dr. hab. A. Levadniuc.  In aceste conditii se acorda o atentie sporita landsafturilor si componentelor lor, stabilirii tendintelor de modificare a acestora sub influenta factorilor naturali si antropici in scopul utilizarii rationale a potentialului natural al complexelor geografice. Investigatiile desfasurate pe parcursul mai multor ani, au demonstrat ca in conditiile reliefului fragmentat pe care il are Moldova, productivitatea culturilor agricole depinde de amplasarea lor optima bazata pe regionarea pedoclimatica a teritoriului.

In prezent Sistemul Informational Geografic, elaborat si implementat sub conducerea Tatianei Constantinov, include subsistemele „ Relieful”, “ Solurile”, “Impactul antropic”, “ Landsafturile Moldovei din trecut : valorificarea si modificarile lor”. Astfel, a fost creata o baza de date foarte importanta pentru efectuarea cercetarilor si elaborarea pronosticurilor geografice.

Rezultatele obtinute pe tarimul  stiintific, i-au permis sa sustina in 1992 teza de doctor habilitat in stiinte geografice in cadrul Institutului de Geografie al Academiei de Stiinte din Federatia Rusa, iar in 2000 devine prima femeie membru titular al Academiei de Stiinte din Moldova. Activitatea sa stiintifica a devenit si mai prodigioasa odata cu numirea domniei sale in functia de director al Institutului de Ecologie si Geografie. Aflindu-se in fruntea acestei institutii stiintifice, dna academician a reusit sa combine activitatea de manager cu cea de studiere si de aprofundare a climatologiei aplicate, a geografiei  si a protectiei mediului. Rezultatele obtinute sint confirmate prin cele  300 de lucrari stiintifice, inclusiv 5 monografii, 8 atlase si zeci de harti geografice care incununeaza cu succes o  cariera plina de realizari.

In centrul atentiei dnei academician a fost intotdeauna  popularizarea stiintelor geografice. In calitate de Presedinte al Societatii Geografice din R. Moldova, a organizat foruri  republicane si a prezentat tara la congresele  geografice din tarile Comunitatii Statelor Independente. In acelati timp, dna Tatiana Constantinov  combina activitatea de director cu cea de profesor universitar, predind cursuri de Meteorologie si Ecologie la Universitatea de Stat din Moldova.

Tatiana Constantinov este incontestabil o valoare nationala si un model demn de urmat.  Prin activitatea sa, ea reprezinta istoria recenta, dar si viitorul stiintei din Moldova, iar cei care vin sa-i continue activitatea sint gata  sa o faca cu succes pentru ca eforturile pe care le-a depus de-a lungul anilor merita a fi  rasplatite.

Suntem absolut convinsi ca activitatea stiintifica si publica a dnei academician Tatiana Constantinov si in viitor va fi tot atat de fructuoasa si va servi drept exemplu pentru tinerii cercetatori.

 Cu ocazia celei de-a 70 aniversari, stimata dna academician Tatiana Constantinov va asiguram de tot respectul si aprecierea noastra. Va uram un sincer „La multi ani”, multa  sanatate, tot ce-i mai frumos pe lume sa va apartina iar viitorul sa va aduca numai bucurii alaturi de cei dragi. 

Academician Tudor Furdui,
prim- Vicepresedinte al Academiei de Stiinte a Moldovei
Constantin Matei,
Prof. univ., Doctor habilitat, Sef catedra, USM
Mihai Coscodan,
Dr. in geografie, Sef catedra, USM
Maria Sandu, dr in chimie, director adjunct, IEG,
Vasile Stegarescu, dr. in biologie, secretar stiintific al IEG,
Efrem Mitul,
Dr. in st. geol.-min., cerc. st. coord, IEG al ASM
 
http://www.moldova-suverana.md/