Leonid Cemortan (1927 – 2009)

2009-06-29
 

La 27 iunie 2009 s-a stins din viaţă savantul şi omul de o aleasă cultură Leonid Cemortan, doctor habilitat în studiul artelor (1994), profesor universitar (1995), membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1995), personalitate de primă mărime a vieţii noastre ştiinţifice şi culturale.
Născut la ţară (în comuna Chetrosu, Drochia), la 6 noiembrie 1927, Leonid Cemortan face parte dintr-o ilustră pleiadă de intelectuali basarabeni – Nicolae Testemiţanu, Anatol Corobceanu, Vladimir Andrunachievici, Sergiu Rădăuţanu, Alexandru Fedco, Gheorghe Cincilei, Leonid Mursa ş.a. – oameni de o înaltă ţinută morală şi probitate profesională, care au contribuit enorm, prin curaj, demnitate şi dragoste de ţară, la afirmarea şi proliferarea valorilor noastre naţionale în ştiinţă, învăţământ, cultură etc.
Aceste calităţi deosebite l-au ajutat pe Leonid Cemortan să înfrunte numeroase greutăţi ale vieţii, începînd cu vîltoarea războiului, în care a nimerit la 17 ani, şi continuînd prin confruntările pe care le-a avut cu sistemul administrativ de comandă (birocratic) din anii `70 ai secolului XX.
Ca director al Filarmonicii de Stat din Moldova şi prim-viceministru al culturii (anii 1957-1967), Leonid Cemortan a contribuit decisiv la revigorarea cîtorva formaţii muzicale (Orchestra „Fluieraş” şi Ansamblul de dansuri populare „Joc”), care s-au bucurat de un imens succes atît pe meleagurile străbune, cît şi departe de hotarele republicii. A participat nemijlocit la constituirea unor importante instituţii culturale: Teatrul muzical-dramatic „Vasile Alecsandri” din Bălţi (1957), Studioul „Moldova-film” (1957) şi Teatrul republican pentru copii şi tineret „Luceafărul” (1960), precum şi la inaugurarea Aleii Clasicilor (1958).
Dar pasiunea de-o viaţă a regretatului om de cultură Leonid Cemortan a fost ştiinţa, în special istoria şi teoria artei teatrale. Este autorul a unor consistente monografii de specialitate: Prietenul nostru teatrul (1983), Teatrul naţional din Chişinău (1920-1935) (2000), Actorul Eugeniu Ureche (2005), Valeriu Cupcea, actor şi regizor (2008), a circa 200 de studii şi articole ştiinţifice, publicate în ţară şi peste hotare. (Statele Unite ale Americii, România, Rusia, Austria ş.a.).
Leonid Cemortan a fost nu doar un savant notoriu, ci şi un ctitor de instituţii de cercetare şi, în plus, un pedagog prin vocaţie. A contribuit la formarea cîtorva generaţii de savanţi în domeniul studiul artelor. Are un merit inestimabil la crearea în cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei a Institutului de Istoria şi Teoria Artei (1991), fiind primul lui director şi liderul spiritual al acestuia. Graţie străduinţelor sale a fost înfiinţată grupa de studenţi-teatrologi la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. 
Mulţi ani la rînd a activat în cadrul Uniunii Teatrale din Moldova în calitate de preşedinte al Secţiei critică teatrală, în paralel cu activitatea fructuoasă în componenţa Colegiului Ministerului Culturii. Este considerat, pe bună dreptate, patriarhul criticii şi istoriei teatrale din Moldova.
A fost distins cu titlurile de „Om Emerit”, laureat al Premiului Prezidiului A.Ş.M., decorat cu „Ordinul Republicii”, medaliile „Dimitrie Cantemir”, „Pentru Vitejie în Muncă” .
Plecarea lui Leonid Cemortan la cele veşnice este o mare şi grea pierdere, ce va fi resimţită acut de întreaga comunitate ştiinţifică şi culturală din ţară. Va rămîne în memoria noastră ca un adevărat model de slujire oamenilor şi idealurilor naţionale.
Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace.

Victor Stepaniuc, Gheorghe Duca, Mihail Barbulat, Teodor Furdui, Ion Tighineanu, Mariana Şlapac, Ion Guceac, Mihai Vieru, Alexandru Roşca, Haralambie Corbu, Eugen Doga, Ion Druţă, Mihai Dolgan, Mihai Volontir, Victor Ghilaş, Valentin Dergaciov, Ana-Maria Plămădeală, Aurelian Dănilă.