Un om împlinit

2009-07-01
 

În rîndul savanţilor fizicieni octogenari, membri ai A.Ş.M., după Eugeniu Pocatilov şi fraţii gemeni Vsevolod şi Sveatoslav Moscalenco, a intrat pe 27 iunie curent şi acad. Alexei Simaşchevici. Celebrarea remarcabilului om de ştiinţă s-a produs în mod solemn la 29 iunie, în cadrul Şedinţei solemne a Consiliului ştiinţific al Institutului de Fizică Aplicată, care s-a întrunit în cunoscuta deja Sală de conferinţe a Bibliotecii Ştiinţifice Centrale a A.Ş.M. 
Moderatorul m.c. Leonid Culiuc, directorul Institutului de Fizică Aplicată al A.Ş.M. şi fost student al omagiatului, i-a adus cordiale felicitări dlui Alexei Simaşchevici cu prilejul onorabilului jubileu de 80 de ani şi 55 de ani de activitate ştiinţifică, didactică, ştiinţifico-organizatorică şi social-politică, urîndu-i în continuare sănătate şi succese în activitatea sa multiaspectuală.
Conform programului de lucru, o schiţă de portret privind viaţa şi activitatea omagiatului a prezentat un alt fizician, m.c. Ion Tighineanu, vicepreşedinte al A.Ş.M., care l-a apreciat drept unul din pilonii ştiinţei autohtone.  Absolvent al Universităţii de Stat din Moldova (1952), în cadrul ei şi-a făurit destinul universitar. A făcut doctorantura în perioada (1952-1955), urmată de activitatea de cadru didactic, ca mai apoi din 1967, timp de  aproape trei decenii, să conducă catedra şi laboratorul de fizică a semiconductorilor. Aici urcă pe treptele ierarhiei academice, susţinînd teza de doctor habilitat (1979), devenind profesor universitar (1980), membru corespondent (1989) şi membru titular (1992) al A.Ş.M., pregătind pe parcursul anilor circa 23 de doctori în ştiinţe.
Raportorul s-a referit şi la activitatea acad. Alexei Simaşchevici în cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei în calitate de academician coordonator al Secţiei de Ştiinţe Fizice şi Matematice (1995-2000), director al Institutului de Fizică Aplicată (2001-2005), director al Centrului de ştiinţă a materialelor IFA (2005-2007) şi şef de laborator. În prezent omagiatul este  consultant ştiinţific şi lider neformal al grupului de cercetare, antrenat în elaborarea celulelor solare. Opera sa ştiinţifică înglobează peste 550 de publicaţii, inclusiv 4 monografii.
Domeniul de cercetare,  cultivat de acad. A. Simaşchevici pe parcursul a 5 decenii, ţine de fizica materialelor şi structurilor semiconductoare din familia II-VI (ZnTe, CdS etc), ingineria dispozitivelor optoelectronice în baza lor. Ultimele două decenii este captivat de elaborarea  celulelor fotovoltaice eficiente – surse de conversie a energiei solare în electrică. O realizare de ultimă oră a acad. A. Simaşchevici sunt celulele cu două faţete, care se înscriu printre performanţele mondiale în domeniu.
Vicepreşedintele A.Ş.M. Ion Tighineanu a menţionat şi distincţiile de stat cu care a fost marcat acad. Alexei Simaşchevici: titlurile de „Om emerit” şi laureat al Premiului de Stat, ordinele „Insigna de onoare” şi „Gloria Muncii”, medaliile „Meritul Civic” şi „Dimitrie Cantemir” .
Alte detalii sugestive la creionarea portretului savantului Alexei Simaşchevici au prezentat la această şedinţă festivă acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al A.Ş.M.; prof. univ. Aurel Marinciuc, pe post şi de vechi prieten; acad. Mircea Bologa, şef de laborator din cadrul IFA; prof. univ. Petru Gaşin, decanul Facultăţii de fizică a USM; acad. Valeriu Canţer, preşedintele Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare al R.M., dr. Ana Melnic-Vitiu, colegă de şcoală; acad. Mitrofan Ciobanu, rectorul Universităţii de Stat din Tiraspol cu sediul la Chişinău; prof. univ. Valerian Dorogan, prorectorul Universităţii Tehnice din Moldova; Vladimir Zolotuhin, preşedintele Fondului pentru Copii al R.M. ş.a. Au răsunat cuvinte de apreciere a unei personalităţi ştiinţifice, venită din generaţia copiilor războiului, care şi-a înfruntat destinul dramatic (Moldova Suverană, ), devenind un veritabil om de ştiinţă, un tată, bunel şi străbunel a unei numeroase astăzi familii, prezentă şi ea la eveniment. A trăit omagiatul clipe de  emoţii şi fericire, sentimentele unui om pe deplin împlinit. La mulţi ani dle academician! – urare, la care ne alăturăm cu toţii.

Tatiana Rotaru