Centrul Internaţional de Inovaţii în Nanotehnologii – în curs de organizare

2009-07-07

 La începutul lunii curente (1-2 iulie 2009) Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna, regiunea Moscova, unul dintre fondatorii căruia este şi Republica Moldova, a găzduit Conferinţa ştiinţifică internaţională care şi-a propus drept scop major crearea Centrului Internaţional de Inovaţii în Nanotehnologii al CSI. La eveniment au participat reprezentanţii Comunităţii Statelor Independente, precum şi ai Germaniei.
Delegaţia din ţara noastră a fost condusă de membrul corespondent Ion Tighineanu, vicepreşedinte al A.Ş.M., pe post şi de reprezentant plenipotenţiar al Guvernului R.M. la  Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna. Din delegaţie a făcut parte şi doctorul în ştiinţe tehnice Efim Badinter, directorul Institutului de Cercetări ELIRI, în cadrul căruia actualmente este în proces de organizare Parcul ştiinţifico-tehnologic în domeniul nanotehnologiilor şi mircroelectronicii.
 Fondarea Centrului Internaţional de Inovaţii în Nanotehnologii al CSI la Dubna este generat de necesitatea creării unui spaţiu unic de cercetare ştiinţifică şi inovare, de pregătire a tinerelor cadre în domeniu. Potrivit unor înţelegeri preliminare, Forul de constituire al Centrului nominalizat se va întruni la finele anului curent, urmînd ca pînă atunci să fie pregătite documentele respective şi actele normative. Ideea organizării Centrului Internaţional de Inovaţii în Nanotehnologii al CSI a fost susţinută de Asociaţia Internaţională a Academiilor de Ştiinţe cu sediul la Kiev, Institutul „I.V. Kurceatov” din Moscova ş.a.
 Interesul Republicii Moldova faţă de organizarea Centrului Internaţional de Inovaţii în Nanotehnologii al CSI la Dubna este stimulat şi de crearea unei pieţe comune de promovare a produselor sciento-intensive; atragerea investiţiilor de la corporaţiile transnaţionale. În acest sens evidenţiem interesul Corporaţiei „Rosnanoteh” cu privire la fondarea Centrului internaţional, exprimîndu-şi disponibilitatea de a finanţa proiecte inovaţionale în domeniul nanotehnologiilor, nanomaterialelor şi nanosistemelor.
 Relaţiile ştiinţifice dintre Moldova şi Institutul Unificat de Cercetări Nucleare au o istorie de peste jumătate de secol. În prezent baza performantă tehnologică din Dubna este utilizată de mai multe grupuri de cercetători din ţara noastră la realizarea proiectelor fundamentale şi aplicative. Totodată, pe parcursul lunii iulie 6 doctoranzi şi masteranzi trec aici un curs de prelegeri şi training experimental în domeniul nanotehnologiilor.

      Tatiana Rotaru,
      Serviciul de presă al A.Ş.M.