Vîrsta nu trebuie măsurată cu anii, ci cu tinereţea spiritului

2009-07-16
 

Dialectologul de notorietate şi remarcabilul teoretician în domeniul nominaţiei lexicale, Vasile Pavel, doctor habilitat în filologie, profesor universitar a împlinit venerabila vîrstă de 75 de ani, drept  pentru care, potrivit unei frumoase tradiţii  a fost omagiat în cadrul şedinţei lărgite a Consiliului ştiinţific al Institutului de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Festivitatea de omagiere a distinsului lingvist a fost  moderată de dr. hab. Vasile Bahnaru, proaspătul director al Institutului de Filologie, care a salutat prezenţa numeroasă în sală a oamenilor de litere şi de cultură, fapt ce l-a surprins plăcut pe sărbătorit.
Omagierea reputatului lingvist, Vasile Pavel, cu prilejul celor 75 de ani de la naştere, dar  şi a celor 50 de ani de activitate ştiinţifico-didactică oferă oportunitatea de a medita o dată în plus asupra dulcelui şi mult pătimitului  grai matern, căci această moştenire spirituală a fost reflectată de către Domnia sa sub cele mai diverse aspecte – abordare teoretică a  problemelor controversate, cultivare şi funcţionare a limbii, sociolingvistică etc., chemarea sa de viaţă fiind, însă, dialectologia.
Vasile Pavel, cunoscut şi recunoscut specialist în domeniul dialectologiei, om înzestrat cu alese calităţi, vine în marea ştiinţă din regiunea Cernăuţi, ţinutul Herţei, loc marcat de istorie, care, aidoma unui izvor nesecat, dă omenirii personalităţi de aleasă cultură şi spiritualitate, cu un cult al limbii, dar şi al frumoaselor tradiţii strămoşeşti. Poate acest lucru i-a şi justificat chemarea Domniei sale de a îngriji şi păstra limba atît de dragă inimii.
„Citeşte de cînd se ţine minte, iar cărţile îi erau la îndemînă de la fraţii mai mari”, avea să spună dr., prof. univ. Vladimir Zagaevschi în frumosul cuvînt omagial, care s-a simţit onorat să vorbească audienţei despre întreaga activitate didactică şi ştiinţifică a colegului şi prietenului său, dar şi despre calităţile alese de om inteligent, onest, chibzuit, modest care îl caracterizează.
În cuvîntul de deschidere rostit în cadrul evenimentului festiv, dr. hab. Mariana Şlapac, vicepreşedinte al A.Ş.M. a menţionat „curajul civic, onestitatea ştiinţifică” a distinsului lingvist, care, alături de m.c. Anatol Ciobanu, regretaţii acad. Nicolae Corlăteanu, acad. Silviu Berejan, Doctor Honoris Causa al AŞM Grigore Vieru, prin tot ce a realizat pînă acum a demonstrat „potenţialul intelectual înalt al Institutului de Filologie”. Vicepreşedintele a mai subliniat aprecierea înaltă a redutabilului savant  la Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Suceava, Cluj-Napoca, Cernăuţi, elogiat fiind şi de „Revista Română”, revistele „Clipa” din SUA, „Asgero” din Stuttgart, Germania etc.
Cu ocazia acestei frumoase aniversări, pentru aportul substanţial în dezvoltarea ştiinţei, pentru păstrarea şi promovarea valorilor naţionale, în numele conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a întregii comunităţi ştiinţifice, vicepreşedintele Mariana Şlapac  i-a înmînat omagiatului cea mai înaltă distincţie a comunităţii ştiinţifice din ţară - Medalia „Dimitrie Cantemir”.
Pe acad. Haralambie Corbu, omul care îl cunoaşte de jumătate de secol pe omagiat, l-a impresionat dintotdeauna devotamentul faţă de profesie şi dragostea faţă de muncă, la care a adăugat lecţia de omenie pe care a dat-o şi continuă s-o dea şi colegilor, şi generaţiilor care urmează. 
„Casă fără fundament”, aşa vede mult stimatul profesor Anatol Ciobanu filologia  fără dialectologie. Domnia sa  l-a caracterizat ca fiind „dialectologul numărul unu care şi-a lărgit foarte mult diapazonul ştiinţific”. Dincolo de toate, însă, rămîne un om cu mare prestaţie, cu mare deschidere pentru colaborare.
M.c. Nicolae Bileţchi îl cunoaşte pe sărbătorit de 55 de ani şi în toţi aceşti ani a rămas uimit de felul de-a fi a lui Vasile Pavel, de a se prezenta, de a munci, iar munca se vede în cărţile Domniei sale bine lucrate, bine apreciate. „Prima universitate a făcut-o la părinţi”, a spus Nicolae Bileţchi. Crescut în greutăţi şi lipsuri, de mic rămînînd fără mamă, impresionează pînă la lacrimi ţinuta sa care nu dă nimic de bănuit. Trece prin toate cu înţelegere, răbdare şi cu foarte mult calm. Aşa l-a cunoscut pe colegul său, filologul Nicolae Bileţchi.
Poetul Arcadie Suceveanu, care face parte şi Domnia sa din constelaţia personalităţilor bucovinene, a menţionat că dialectologia şi literatura au cîteva puncte care se interferează, făcînd trimitere la  prozatorul Fănuş Neagu care zicea: „Şi dialectologul şi scriitorul, şi lingvistul se află în aceeaşi puşcărie a literei”. Poetul a văzut cum vibra baştina lui atunci cînd se reînnodau firele comunicării, iar  în pofida vicisitudinii, Omul Vasile Pavel a ştiut să-şi păstreze verticalitatea şi demnitatea. Un lucru de mare preţ remarcat de  poet - „calmul, seriozitatea şi temeinicia cu care acest Om ştie să-şi ctitorească opera”. Inspirat de faptul că omagiatul este singurul dintre ei care nu are fire albe în păr, sugerează că vîrsta nu trebuie măsurată cu anii, ci cu tinereţea spiritului.
Calde şi inspirate luări de cuvînt au mai avut dr. Olga Cosovan, , dr. Dumitri Apetri, dr, Anatol Eremia, dr. Ana Vulpe etc.
Profesorul Vasile Pavel, inundat de emoţii a ţinut să mulţumească tuturor care au venit sa-l omagieze, fiind profund impresionat şi de distincţia oferită. „Trebuie sa recunosc, că acest gest venit din partea Academiei  de Ştiinţe m-a bucurat foarte mult, nu m-am aşteptat”, a mărturisit savantul. De asemenea, Domnia sa a mulţumit Institutului de Filologie, Consiliului ştiinţific, colegilor pentru organizarea acestui frumos eveniment.

Eugenia Tofan