Ce-am realizat şi ce ne mai rămîne de făcut

2009-07-30

Un prim bilanţ al activităţii instituţiilor din cadrul Secţiilor de Ştiinţe ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei a avut loc astăzi, la mijloc de an, în cadrul şedinţei lărgite a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al A.Ş.M., prezidată de acad. Gheorghe Duca, preşedintele A.Ş.M. În acest sens acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al A.Ş.M., a prezentat „Raportul cu privire la activitatea ştiinţifică şi inovaţională a instituţiilor din cadrul Secţiei de Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii pe prima jumătate a anului 2009”. A raportat la aceeaşi temă, dar cu referire la instituţiile din cadrul Secţiei de Ştiinţe Exacte şi Economice a A.Ş.M., m.c. Ion Tighineanu, vicepreşedinte al A.Ş.M. Nu a rămas în umbră nici cea de a treia Secţie de Ştiinţe Socio-Umaniste a A.Ş.M. La activitatea ei ştiinţifico-organizatorică în primele 6 luni s-a referit într-un alt raport dr. hab. Mariana Şlapac, vicepreşedinte al A.Ş.M. Rapoartele expuse de cei trei vicepreşedinţi şi unele rezultate mai importante vor fi date publicităţii.

Consiliul Suprem, de asemenea, a examinat chestiunea „Cu privire la aprobarea concepţiilor noilor programe de stat pentru anii 2010-2013”, prezentată de dr. hab. Anatol Rotaru, şeful Direcţiei politici, management şi monitorizare în sfera ştiinţei şi inovării. Astfel, au fost aprobate concepţiile programelor de stat, propuse pentru finanţare pe următoarele domenii: cercetări fundamentale şi aplicative în matematică; crearea soiurilor şi elaborarea tehnologiilor performante de cultivare a plantelor aromatice; dezvoltarea competitivităţii şi creşterea economică durabilă în contextul economiei bazate pe cunoaştere, dezvoltării şi integrării regionale şi europene.

Pe ordinea de zi a CSŞDT a figurat şi o altă problemă importantă ce vizează crearea şi activitatea a 4 Centre de competenţă privind utilizarea resurselor energetice regenerabile, care a fost expusă de dr. Ghenadie Cernei, directorul Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic a A.Ş.M. E vorba de Centrele de competenţă: Tehnologii de conversie a energiei eoliene şi cinetice a apei - coordonator Universitatea Tehnică a Moldovei; Tehnologii de convertare şi integrare - Institutul de Energetică al A.Ş.M.; Biotehnologii - Institutul de Tehnică Agricolă „Mecagro”; Tehnologii Fotovoltaice - Universitatea de Stat din Moldova. Prin aceste reglementări este urmărit de a atinge scopul stabilit în Strategia Energetică a Republicii Moldova - asigurarea către anul 2010 producerea energiei din surse regenerabile în volum de circa 6% şi pînă în anul 2020 – de circa 20% din cuantumul energiei provenite din surse tradiţionale.

În centrul atenţiei Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al A.Ş.M. a fost şi chestiunea „Cu privire la aprobarea şi finanţarea proiectelor comune de cercetare între Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Fondul Ştiinţific Umanitar din Federaţia Rusă”. Potrivit celor relatate de dr. Lidia Romanciuc, directorul Centrului proiecte internaţionale al A.Ş.M., la concurs au fost prezentate 24 de lucrări, dintre care au fost selectate 9.

CSŞDT a examinat şi alte probleme de importanţă majoră pentru activitatea de mai departe a forului principal ştiinţific al ţării.

Tatiana Rotaru