Un nou bioprodus obţinut din levuri de la vinificaţie

2009-08-14

Sedimentele de levuri de la vinificaţie reprezintă o materie primă valoroasă, din care poate fi obţinută o gamă largă de produse alimentare şi farmaceutice: bioconcentrate a vitaminelor grupei B, grupei D, a carbohidraţilor, a proteinei bogate în aminoacizi esenţiali, precum şi alte principii bioactive.

Investigaţiile efectuate de cercetătorii Laboratorului oleobiotehnologie au rezultat cu elaborarea procedeelor de prelucrare a levurilor din sedimentele vinicole şi patentarea bioprodusului proteico-vitaminic „Prolevin”, ce conţine un complex sinergist de principii bioactive (proteine bogate în aminoacizi esenţiali şi imunoactivi – arginină, metionină, lizină), carbohidraţi, preponderent glucani (imunostimulatori), ergosterol (provitamina D), acizi graşi polinesaturaţi (linoleic, linolenic).

Experienţele efectuate la furajarea larvelor de peşte au confirmat efectul pozitiv al produsului, presupus de savanţi. Microbiologii - dr. hab. Agafia Usatîi, şefa Laboratorului oleobiotehnologie, dr. Lilia Topală, cercetătorii ştiinţifici Elena Molodoi şi Oleg Chiseliţa, specialistul Tamara Borisov - planifică pentru viitorul apropiat de a demara cercetările cu privire la obţinerea şi prepararea diferitor preparate glucidice din deşeurile de la vinificaţie.

Tatiana Rotaru,
Serviciul de presă al A.Ş.M.