Cooperare internaţională: întrevederea acad. Gheorghe Duca, preşedintele A.Ş.M. cu dr. Hamadoun I. Toure, Secretarul General al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor

2009-08-26
 

La 25 august 2009, acad. Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei a avut o întrevedere cu Secretarul General al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, dr. Hamadoun I. Toure, aflat în vizită la Chişinău la invitaţia Ministerului Dezvoltării Informaţionale de a participa la lucrările Forului Regional de Dezvoltare a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor pentru Europa şi CSI.

Preşedintele A.Ş.M. l-a familiarizat pe înaltul oaspete cu activitatea Academiei de Ştiinţe, în contextul reformei în domeniul ştiinţei şi inovării, subliniind importanţa informatizării comunităţii ştiinţifice vizavi de aplicarea noilor tehnologii în cercetare. Fiind recunoscut rolul determinant al sistemului informaţional privind promovarea reformelor economice şi sociale, procesele de democratizare a societăţii, acad. Gheorghe Duca a reliefat necesitatea creării unor instituţii specializate care ar veni în soluţionarea multiplelor probleme din domeniu. Astfel, a fost menţionată crearea, Asociaţiei RENAM (Research and Educational Networking Association of Moldova) în 1999 şi a Institutului Dezvoltării Societăţii Informaţionale în 2008, care au devenit o parte componentă a dezvoltării informaţionale autohtone, contribuind la dezvoltarea infrastructurii informaţionale şi de comunicaţii.

De asemenea, Domnia sa a menţionat cercetările fundamentale şi realizările de excepţie din cadrul Institutului de Matematică şi Informatică al A.Ş.M. Un subiect aparte, la care s-a referit preşedintele a vizat activitatea Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic a A.Ş.M., în cadrul căreia recent a fost inaugurat Parcul ştiinţifico-tehnologic “Micronanoteh” în domeniul microelectronicii şi nanotehnologiilor.

În cadrul întrevederii s-a discutat, de asemenea, despre colaborarea Academiei de Ştiinţe cu Ministerul Dezvoltării Informaţionale şi despre o posibilă colaborare cu Uniunea Internaţională de Telecomunicaţii (UIT) care ar avea un impact benefic atît pentru Republica Moldova, cît şi pentru întreaga regiune.

La rîndul său, Dr. Hamadoun I. Toure, a dat o apreciere înaltă potenţialului ştiinţific şi intelectual din Republica Moldova, mulţumind pe această cale preşedintelui A.Ş.M. pentru oportunitatea de a lua act din prima sursă de activitatea şi realizările acestei instituţii academice.

Subliniind scopul accelerării procesului de edificare a societăţii informaţionale prin utilizarea reţelelor de noua generaţie şi tehnologiilor de bandă largă, Secretarul general al UIT s-a arătat interesat de o colaborare între A.Ş.M. şi UIT în domeniul dezvoltării tehnologiilor informaţionale şi telecomunicaţiilor, avînd certitudinea că aceasta va contribui la consolidarea unor pieţe de tehnologii informaţionale şi de comunicaţii dinamice şi competitive.

Ulterior, oficialul a vizitat „Muzeul Ştiinţei” din cadrul A.Ş.M., după care a urmat o întrevedere cu conducerea Institutului Dezvoltării Societăţii Informaţionale, Institutul de Matematică şi Informatică şi Asociaţia RENAM, fiind iniţiate discuţii privind colaborarea în cadrul unor proiecte bilaterale în domeniul tehnologiilor informaţionale şi de comunicaţii.

Eugenia Tofan,
Serviciul de presă al A.Ş.M.