Cooperarea tineretului – factor-cheie al dezvoltarii in spatiul CSI

2009-09-25

1a_forul.jpg

 

 Cu acest generic, in perioada 24-25 septembrie curent, Chisinaul a gazduit cea de-a patra editie a Forului intelectualitatii din  statele-membre ale CSI. O asemenea  actiune de amploare are loc traditional in fiecare an si reuneste cei mai de seama reprezentanti ai stiintei, culturii si artei din aceste tari.

 E de mentionat ca pentru prima data capitala tarii noastre devine gazda desfasurarii acestui eveniment de anvergura. La lucrarile Forului au participat 450 reprezentanti ai intelectualitatii - presedinti ai Academiilor de Stiinte, ministri ai educatiei si culturii, renumiti savanti, oameni de cultura si arta, personalitati notorii din domeniul invatamintului, membri ai delegatiilor din 11 state-membre CSI: Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirgizstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Ucraina.

Pe parcursul acestor doua zile ei au initiat un dialog intercultural, care a servit drept factor esential in  dezvoltarea si consolidarea relatiilor dintre state, au realizat un schimb avantajos  de valori culturale si stiintifice, de experienta si realizari stiintifice ale elitei intelectuale din tarile participante.

In opinia organizatorilor, importanta editiei curente a Forului intelectualitatii consta in necesitatea promovarii si consolidarii relatiilor de cooperare cultural-stiintifice, de creatie, educationale dintre statele-membre ale CSI, astfel identificindu-se o oportunitate de a face schimb de opinii, idei, de experienta in vederea imbogatirii reciproce la nivel de valori sociale si spirituale.

Organizarea Forumului in capitala tarii noastre este un eveniment remarcabil, care vine sa aprecieze realizarile deosebite ale savantilor, oamenilor de arta si de cultura din R. Moldova inregistrate dupa obtinerea independentei, a evidentiat Gheorghe Duca, presedintele Academiei de Stiinte a RM. Cu aceasta ocazie el insistat sa evoce numelor acelora care cu adevarat reprezinta niste simboluri ale artei, culturii noastre nationale, precum scriitorul Ion Druta, compozitorul Eugen Doga, cintareata Maria Biesu si altii care ne-au ajutat sa iesim in lume, au contribuit la dezvoltarea valorilor culturale din cadrul CSI.

Practica ce tine de desfasurarea Forului intelectualitatii demonstreaza ca asemenea actiuni confera mai multa consistenta relatiilor de colaborare in domeniul umanitar dintre tarile CSI, a remarcat Serghei Lebedev, presedintele Comitetului executiv al CSI. In cadrul discutiilor ce se infiripa intre participanti are loc o analiza profunda a situatiei existente ce caracterizeaza relatiile sub aspect cultural, stiintific dintre statele noastre, sint identificate solutii in vederea aprofundarii lor, a mai remarcat Serghei Lebedev, iar rezolutiile aprobate la finele lucrarilor sint incluse ulterior in agenda intilnirilor conducatorilor statelor din Comunitatea Statelor Independente.

Actuala  editie a Forului are loc in anul, declarat la nivel de  CSI, An al Tineretului si este firesc ca subiectul principal sa fie axat pe masurile de sustinere a tineretului, fiind o tema de  importanta majora , deoarece este vorba de generatiile de miine, de viitorul comunitatii noastre, a tinut sa precizeze Serghei Nariskin, seful administratiei prezidentului Federatiei Ruse. El a transmis participantilor la Forum un mesaj de felicitare din partea conducatorului statului rus, Dmitrii Medvedev, in care se contine convingerea ca asemenea evenimente contribuie nu doar la aprofundarea relatiilor dintre state, dar si la o mai buna intelegere intre cetatenii acestora.

Vlad LOGHIN

 

www.moldova-suverana.md