Sistemul politic în societăţile tranzitive – cazul Republicii Moldova

2009-10-09

Conferinţa internaţională cu genericul „Sistemul politic în Republica Moldova şi puterea de stat: evoluţie şi perspective” a întrunit la 8 octombrie curent, în incinta Academiei de Ştiinţe a Moldovei, savanţi politologi, sociologi şi economişti din cadrul A.Ş.M. şi ai unor universităţi din ţară, care au catedre sau facultăţi cu aceste profiluri, precum şi tineri cercetători – doctoranzi, masteranzi şi studenţi. Au participat la manifestare, de asemenea, specialişti în domeniu din România, Rusia şi Ucraina.

Forul ştiinţific a fost deschis de dr. Victor Ţvircun, directorul Institutului Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al A.Ş.M., care a salutat cordial participanţii la manifestare, evidenţiind importanţa unor asemenea dezbateri şi schimb de experienţă între cercetătorii din ţară şi de peste hotare. E semnificativ faptul că la acest eveniment ştiinţific au participat reprezentanţi ai unor ONG-uri cu dimensiuni ştiinţifice – Asociaţia pentru Democraţie Participativă „Adept” şi Centrul Analitic Independent „Expert Grup” şi ai partidelor politice.

În cuvîntul său de salut dr. hab. Mariana Şlapac, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a subliniat că Institutul Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al A.Ş.M. s-a afirmat ca un consultant fidel şi partener de nădejde atît al Guvernului, cît şi al societăţii civile în problemele ce ţin de instituţionalizarea şi evoluţia sistemului politic în spaţiul post–sovietic, relaţia guvernare–opoziţie politică, cooperarea transfrontalieră, racordarea sferei sociale şi politice la standardele europene, optimizarea sistemului politico-administrativ, reformarea sistemului electoral, ajustarea legislaţiei R.M. la cea europeană etc.

Totodată, a specificat vicepreşedintele A.Ş.M., astăzi ţara noastră este pusă în faţa unor imperative de a realiza în regim de urgenţă o serie de reforme vizînd crearea unui stat cu adevărat democratic de tip european. Concomitent cu liberalizarea instituţiilor sociale şi politice, sunt oportune democratizarea societăţii şi dezvoltarea culturii politice. Se impune în acest sens aplicarea unui sistem de acţiuni, inclusiv investirea în educaţie, ştiinţă şi în tehnologiile informaţionale.

„Instituţionalizarea şi evoluţia regimului politic din Republica Moldova” – este tema raportului ştiinţific, prezentat de dr. conf. Victor Juc. Aplicarea principiului separaţiei puterilor în stat, în opinia autorului, constă în colaborarea autorităţilor legislative, executive şi jurisdicţionale în exercitarea funcţiilor respective pentru stabilirea unui echilibru şi prevenirea eventualului abuz din partea lor.

În acest context, vorbitorul a făcut o analiză succintă a evoluţiei regimului politic din ţară, evidenţiind etapele parcurse: republică prezidenţială (3 septembrie 1990 – 28 iulie 1994); republică semiprezidenţială/semiparlamentară (29 iulie 1994 – 5 iulie 2000) şi republică parlamentară (5iulie 2000 – prezent). Astfel, în Republica Moldova s-au succedat cele trei tipuri de republici. Raportorul a evocat oportunitatea adoptării unor amendamente la legislaţia în vigoare în scopul de a preîntîmpina în viitor o eventuală criză constituţională. De asemenea, ar fi utilă trecerea la sistemul electoral mixt în vederea consolidării relaţiilor dintre cetăţeni şi instituţiile superioare ale puterii de stat. Totodată, ar fi binevenită, crearea unui Centru analitic pe lîngă Guvern privind asigurarea ştiinţifică a reformelor.

Dr. conf. Ion Rusandu în comunicarea sa „Regimul politic şi opoziţia parlamentară în Republica Moldova” a menţionat că în perioada de după constituire a Statului Republica Moldova s-au schimbat deja toate tipurile de regimuri politice şi ne aflăm în ajunul noilor transformări politico-juridice legate de accederea la putere a Alianţei pentru Integrare Europeană. În această perioadă nestabilă este necesară o conlucrare dintre putere şi opoziţia parlamentară. Practica ne demonstrează pe viu că alianţe politice pot fi constituite la noi, dar acestea nu întotdeauna pot funcţiona ca sisteme democratice. Pentru Republica Moldova nu este evidentă în prezent traiectoria dezvoltării sale dat fiind echilibrul nestabil al forţelor politice.

Au fost abordate şi alte aspecte ale funcţionării sistemului politic şi puterii de stat: dr. Artur Cozma a elucidat tema „Republica Moldova şi Consiliul Europei: parteneriat de 14 ani”; dr. Tatiana Zemba – „Regimul politic din Republica Moldova în opinia experţilor externi”; dr. conf. Victor Mocanu„Rolul investigaţiilor sociologice în aprecierea vieţii politice”; dr. conf. Iurie Josan s-a referit la „Sisteme de partide din Europa postcomunistă”, magistrul Eduard Ţuguila „Eurointegrarea Republicii Moldova prin prisma cooperării teritoriale şi politicii de vecinătate europene”etc.

Au fost de un real folos participarea la Conferinţa internaţională a oaspeţilor de peste hotare în vederea unui schimb de informaţie şi experienţă: dr. Vladimir Kocetkov din Moscova a informat asistenţa cu privire la dezvoltarea sistemului politic din Rusia în contextul reformei constituţionale; la unele aspecte ale sistemului politic din România s-au referit doctorii conferenţiari de la Iaşi Dumitru Popa şi Teodor Toma. Un alt savant de la Kiev, Igor Cerinko, a reflectat tema „Politica Marii Britanii privind extinderea UE la etapa contemporană: experienţă pentru Europa de Est”.

Deci, a fost multă informaţie, multe discuţii în problemele ce-i frămîntă actualmente pe savanţi şi societate. La finalul şedinţei participanţii la Conferinţa internaţională cu tema „Sistemul politic în Republica Moldova şi puterea de stat: evoluţie şi perspective” au adoptat o rezoluţie, prin care se constată chestiunile ce-au fost abordate în aspect teoretico-metodologic, propunîndu-se, în acelaşi timp, factorilor de decizie unele sugestii şi recomandări pentru implementare.

Tatiana Rotaru,
Serviciul de presă al A.Ş.M.
Tel.: 27-41-93