Simpozion internaţional „Protecţia plantelor – realizări şi perspective”

2009-10-16

În perioada 20-21 octombrie 2009, cu începere de la ora 10:00, în incinta Bibliotecii ştiinţifice centrale „A. Lupan", a AŞM (str. Academiei 5a), îşi va desfăşura lucrările Simpozionul internaţional „Protecţia plantelor - realizări şi perspective", eveniment organizat sub egida Organizaţiei internaţionale pentru protecţia biologică şi consacrat aniversării a 40-a de la fondarea Institutului de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică al AŞM.


Forul are drept scop actualizarea rezultatelor ştiinţifice şi discutarea lor pentru promovarea tehnologiilor avansate de obţinere a recoltelor fitotehnice mari, de calitate înaltă, precum şi trasarea direcţiilor principale de activitate a savanţilor din domeniul protecţiei plantelor şi agriculturii ecologice în Republica Moldova.


Desfăşurarea lucrărilor Simpozionului reprezintă şi o reacţie adecvată a cercetătorilor ştiinţifici din toată lumea la problemele fitosanitare grave cu care se confruntă agricultura contemporană.


La întrunire vor participa reprezentanţi ai diferitor centre ştiinţifice internaţionale din ţări precum: SUA, Polonia, România, Federaţia Rusă, Ucraina, Belarus, Azerbaijan, savanţi din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi instituţiilor ştiinţifice de profil agricol, specialişti din domeniul protecţiei plantelor din Republica Moldova.


Activitatea Simpozionului se va axa pe următoarele direcţiile principale:

  1. Biodiversitatea organismelor dăunătoare şi benefice în ecosistemele naturale şi antropizate şi rolul lor în reglarea biocenotică a densităţii populaţiilor;
  2. Probleme de sistematică şi monitorizare a dezvoltării organismelor dăunătoare în agrocenosele culturilor agricole;
  3. Producerea şi aplicarea mijloacelor de protecţie biologică în bază de entomofagi, organisme entomopatogene şi a microorganismelor antagoniste ale patogenilor culturilor agricole;
  4. Tehnologii de producere şi utilizare a mijloacelor biologice în bază de substanţe biologic active, de origine biogenică cu proprietăţi bioreglatoare;
  5. Sisteme de protecţie integrată a plantelor cu capacităţi de ameliorare fitosanitară a agrocenoselor şi obţinerea produselor agricole competitive.

În cadrul evenimentului va avea loc o Masă rotundă cu genericul "Rolul protecţiei plantelor în sistemele de agricultura ecologică".

La eveniment sunt invitaţi reprezentanţi ai mass-media.

Eugenia Tofan,
Serviciul de presă al AŞM, tel.: 27-23-37