Studierea istoriei localităţilor – un deziderat al timpului

2009-10-16
 

La 13 octombrie 2009, în Sala Mică a AŞM a avut loc Conferinţa ştiinţifică „Studierea istoriei localităţilor - un deziderat al timpului", eveniment organizat de către Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM (IISD al AŞM) cu prilejul împlinirii a 85 de ani ai doctorului în istorie, Ion Leaşco, cercetător ştiinţific la IISD al AŞM.

În deschiderea manifestaţiei, un cuvînt de salut către participanţi a rostit dr.hab. Mariana Şlapac, vicepreşedinte al AŞM. Domnia sa a adresat un mesaj de felicitare omagiatului, celui care şi-a consacrat eforturile unui domeniu deloc uşor din care, ulterior, şi-a făcut un destin, o carieră. Dr. Ion Leaşco ocupă un loc special printre oamenii de ştiinţă din generaţia sa, caracterizat prin pasiunea de excepţie pentru scrierea istoriei localităţilor. Astfel, pentru contribuţia substanţială în promovarea valorilor istorice, cercetării şi valorificării istoriei localităţilor ţinutului natal, precum şi cu prilejul aniversării a 85 de ani, conducerea AŞM i-a conferit doctorului în istorie, Ion Leaşco Diploma de Merit a AŞM.

Un omagiu de preţuire, urări de sănătate şi noi performanţe în domeniul studiilor de istorie a localităţilor a adresat, în numele Consiliului Ştiinţific al Institutului şi al întregului colectiv al IISD, dr. hab. Valeriu Cozma, şef Secţie Istoria Moldovei al IISD al AŞM. În mesajul către omagiat a fost menţionată competenţa, originalitatea, valoarea ştiinţifică şi practică pe care a manifestat-o de-a lungul anilor, drept pentru care Ion Leaşco a devenit „un etalon demn de urmat".


O incursiune în bogatul itinerar biografic al protagonistului evenimentului a făcut directorul Centrului Studii Istorice al IISD al AŞM, Leonid Bulmaga, în comunicarea sa „Ion Leaşco - Omul şi opera". Evocînd figura istoricului Ion Leaşco, vorbitorul a subliniat că activitatea ştiinţifică a domniei sale constituie „un aport solid în opera de cercetare şi valorificare a istoriei ţinutului natal şi merită cele mai înalte menţiuni".

Dr. Valentin Constantinov, IISD al AŞM, în expunerea prezentată s-s axat pe aspectul multilateral şi multidisciplinar al temelor de istorie locală, o atenţie deosebită, in acest sens, acordînd surselor documentare inedite referitoare la atestările localităţilor şi interpretarea lor, pregătirii profesionale a celui care este autorul istoriilor localităţilor.

În cadrul Conferinţei, istoricii au adus în discuţie şi varietatea surselor disponibile pentru elucidarea aspectelor tematice ale istoriei unei localităţi, nelipsită de atenţie, în acest context, fiind viaţa spirituală a satelor Republicii Moldova din cele mai vechi timpuri. Astfel, dr. Silvia Corlăteanu-Granciuc, IISD al AŞM, în comunicarea pe care a prezentat-o a atras atenţia asupra diverselor tipuri de surse inedite din Fondurile Arhivei Naţionale a Republicii Moldova, în special, a informaţiilor privind starea bisericuţelor din satele Basarabiei, în secolul al XIX-lea, în baza unor documente depistate ocazional în „Registrele cu acte de stare civilă ale regiunii/guberniei Basarabia".

Cele mai elocvente studii referitoare la localităţile Republicii Moldova au fost trecute în revistă de către Veaceslav Stăvilă. Cercetătorul a făcut referire la Fişierul regretatului Vladimir Nicu, ca sursă iniţială pentru începerea scrierii unui studiu referitor la istoria localităţilor.

În comunicările sale, vorbitorii au evidenţiat şi problematica studiului populaţiei ca fiind unul din compartimentele importante ale istoriei unei localităţi. Raportorii au relevat că în baza investigaţiilor interdisciplinare pot fi obţinute diverse informaţii referitoare la dinamica populaţiei, cercetări de ordin genealogic, structuri demografice pe sexe şi pe vîrste, diferite aspecte referitoare la natalitate nupţialitate şi mortalitate, care vine să întregească istoria locală naţională şi în mod inevitabil, devine parte componentă a istoriei universale în ansamblu. Ruslan Şevcenco, doctor în istorie, IISDAŞM, a argumentat în comunicarea sa importanţa studiilor de microistorie, demonstrând că istoria unei străzi din Chişinău, de la primele menţiuni documentare până în prezent are legătură directă cu istoria economică, socială, culturală, administrativă etc. a istoriei naţionale.

Pe final, omagiatul a ţinut un discurs în care s-a axat pe problemele oportunităţilor de scriere a istoriei localităţilor. Are conştiinţa împăcată că la această traiectorie a destinului i-au fost alături colegii, prieteni, fapt pentru care a ţinut să le mulţumească, inundat fiind de emoţii. Dr. Ion Leaşco a mulţumit, de asemenea, Consiliului Ştiinţific al Institutului, conducerii AŞM, pentru înaltele aprecieri şi tuturor celor care au venit să-i întregească această aniversare.

La cei 85 de ani ai săi, cercetătorul Ion Leaşco este „în zenitul forţelor sale de creaţie", după cum s-au exprimat colegii domniei sale, e asaltat de planuri şi proiecte de cercetare, e înconjurat de tineri care vor să pătrundă în tainele acestui gen dificil, dar şi demn de cercetare.

Cele 85 de toamne l-au găsit la fel de tînăr, la fel de energic, cu aceeaşi dragoste pentru munca pe care o face, cu aceeaşi sensibilitate şi simţire care dezvăluie un Om de valoare.

Eugenia Tofan,
Serviciul de presă al AŞM, tel.:27-23-37