Cooperare internaţională: întrevedere promiţătoare cu cercetători din Austria

2009-10-27
 

La 26 octombrie 2009, la invitaţia Secretarului Ştiinţific General al AŞM, dr. hab., prof. Ion Guceac, a avut loc o întrevedere cu prof. dr. Thede Kahl, şef Departament de proiecte cercetare la Comisia de Balcanologie din cadrul Academiei de Ştiinţe a Austriei (AŞA), care a participat la Conferinţa Internaţională de Etnoistorie şi Etnodemografie în Chişinău, unde a fost prezentată Harta Etnică a Moldovei „Structura şi conştiinţa etnică a populaţiei din Moldova”, domnia sa fiind coautor al proiectului.

În cadrul întrevederii au fost discutate mai multe aspecte privind colaborarea de perspectivă dintre academiile de ştiinţe din Moldova şi Austria. Astfel, prof. Ion Guceac şi-a exprimat speranţa că iniţierea unor relaţii de cooperare cu AŞA şi asistenţa oferită va fi un sprijin considerabil pentru cercetătorii noştri, cu atît mai mult că deja sunt în derulare mai multe proiecte cu mai multe ţări şi susţinerea şi promovarea unor proiecte comune este una din sarcinile prioritare din agenda de lucru a conduceri Academiei de Ştiinţe a Moldovei. În acest sens, colaborarea cu Academia de Ştiinţe din Austria vine în confirmarea celor menţionate.

La rîndul său, prof. dr. Thede Kahl a propus cîteva idei vizavi de o colaborare de perspectivă în vederea intensificării unui schimb interacademic între profesori, doctoranzi etc., acesta fiind un cadru de colaborare pe sisteme de schimb academic şi posibilitatea de a realiza aceste proiecte se face în funcţie de tema de cercetare. Astfel, proiectele de cercetare propuse au vizat aspectele relaţiilor interetnice, socio-economice şi transfrontaliere din sudul Moldovei, pentru care sunt necesare cercetări de teren, elaborarea şi publicarea unor cărţi şi materiale cartografice, realizarea schimburilor interacademice, a stagierilor de cercetare şi documentare în Moldova şi Austria. În acest sens, domnia sa va iniţia pregătirea unui proiect, pe un termen de trei ani, privind coexistenţa interetnică în sudul Moldovei, în cadrul căruia vor participa 5-6 cercetători din trei ţări – Moldova, Ucraina şi România.

Dintre propunerile lansate a mai fost menţionată organizarea în 2010 a unei conferinţe internaţionale şi expoziţii muzeale de etnogeografie şi etnocartografie la Chişinău, prin colaborarea dintre Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei (MNEINM), Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Academia de Ştiinţe a Austriei.

De asemenea, prof. dr. Thede Kahl si-a manifestat disponibilitatea de a pregăti vizita oficială a preşedintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei în Austria, preconizată pentru începutul anului 2010, unde vor fi discutate mai multe iniţiative de colaborare.

Fiind un bun cunoscător al etnologiei şi geografiei Europei de Sud-Est şi vorbitor al tuturor limbilor din această regiune, prof. dr. Thede Kahl a fost propus ca expert în cadrul acordului de colaborare dintre AŞM şi AŞA.

A fost, de asemenea, acceptată propunerea semnării unor acorduri de colaborare între institutele şi diviziunile academiilor, cum ar fi între MNEINM, instituţie afiliată AŞM şi Institutul de Cercetări Regionale al AŞA.

La întrevedere au participat Sergiu Porcescu, şef Direcţie Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională AŞM şi dr. Dorin Lozovanu, cercetător ştiinţific superior MNEINM.

Eugenia Tofan,
Serviciul de presă al AŞM, tel.: 27-23-37