Sănătate de longeviv la popasul autumnal al sexagenarului Vasile Bahnaru

2009-10-30
 

La 29 octombrie 2009, a avut loc şedinţa Consiliului Ştiinţific al Institutul de Filologie al AŞM, consacrată jubileului de 60 de ani ai dr. hab. Vasile Bahnaru, director interimar al Institutului.

Această respectabilă vîrstă l-a găsit pe omagiat înconjurat de colegi, prieteni de viaţă şi de crez, l-a gasit împlinit şi împovărat de rod, precum e toamna şi acest sfîrşit de Brumar. Dovadă elocventă a celor menţionate este activitatea ştiinţifică - elaborarea dicţionarelor, monografiilor, studiilor, acribia studiilor şi lucrărilor publicate, dar şi funcţiile şi titlurile obţinute.

Mereu în acţiune, energic, consecvent şi temerar, filologul Vasile Bahnaru a fost în prima linie în lupta pentru limbă, alfabet şi demnitate naţională, devenind un aprig apărător al adevărului ştiinţific despre limba română, pentru că nimic nu poate fi „mai adevărat ca adevărul".

Astăzi, omul de ştiinţă Vasile Bahnaru poate privi înapoi cu mîndrie, întrucît rezultatele muncii sale ştiinţifice sunt pe bună dreptate copleşitoare, a menţionat acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM, în mesajul de felicitare adresat sexagenarului cu ocazia acestui popas autumnal. La aniversarea celor şase decenii de viaţă, preşedintele AŞM i-a dorit sănătate durabilă, bucuria unor noi şi frumoase realizări în munca de cercetare întru prosperarea ştiinţei şi menţinerii spiritualităţii neamului nostru. Pentru contribuţii deosebite în filologie, inclusiv în domeniul lingvisticii, promovarea adevărului ştiinţific despre limba română, preşedintele AŞM, în numele Consiliului Suprem pentru Dezvoltare Tehnologică al AŞM, i-a înmînat omagiatului Diploma de Recunoştinţă a AŞM.

Sincere felicitări cu ocazia împlinirii vîrstei de 60 de ani a adresat Mihai Ghimpu, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, prezent la festivitatea de omagiere. În mesajul adresat, Preşedintele Mihai Ghimpu a menţionat că Vasile Bahnaru s-a impus ca un militant consecvent pentru revenirea limbii române la grafia latină, pentru acordarea acesteia a statutului de limbă de stat. Cu argumente irecuzabile, dar şi cu ardoarea unui veritabil om al Cetăţii, pentru afirmarea adevărului ştiinţific, Domnia sa a relevat că Vasile Bahnaru a combătut constant falsificările privind problemele limbii.

În cadrul şedinţei a fost dat citire Decretului prezidenţial privind conferirea titlului de „Om emerit" dr. hab. Vasile Bahnaru, director interimar al Institutului de Filologie al AŞM.

Pentru activitate prodigioasă în domeniul lingvistic, contribuţie în afirmarea limbii române în toate domeniile vieţii economice, politice şi spirituale, precum şi cu prilejul jubileului de 60 de ani, filologului, specialistului în limbi romanice, dr.hab. Vasile Bahnaru i s-a conferit Diploma de gradul întîi din partea Guvernului Republicii Moldova.

Cuvinte de înaltă apreciere s-au desprins din mesajul de felicitare al acad. Mihai Cimpoi, preşedintele Uniunii Scriitorilor din RM, care s-a referit la calitatea omagiatului de „arhitect al renaşterii naţionale", menţionînd faptele demne care le-a făcut prin pana ascuţită, cu nerv, pe care a folosit-o atunci cînd a trebuit, exprimînd aprecieri şi pentru respectul pe care îl are Vasile Bahnaru pentru cei care „l-au modelat" la timpul său, aceştia fiind marii dispăruţi acad. Silviu Berejan şi Grigore Vieru.

Doctorul în filologie Veronica Păcuraru, aducînd sincere felicitări colegului şi prietenului său, a creionat două trăsături pertinente ale sărbătoritului - spirit pătimaş şi profund. Pătimaş - pentru că este iremediabil îndrăgostit de limba română şi de toţi marii creatori care i-au dat strălucire şi au pus-o în valoare şi profund - pentru că vrea să ajungă mereu la limitele adevărurilor ştiinţifice.

Bucurii nesecate şi să rămînă mereu împătimit de problemele limbii, săpînd neîntrerupt în cuvînt i-a dorit colegului său doctorul în filologie Ana Vulpe, remarcînd că omagiatul „are bătuţi pe muchie doar 30 pe un picior", aceasta presupunînd încă multe şi frumoase realizări.

Poziţia civică şi verticalitatea sexagenarului a fost subliniată şi în mesajele scriitorului şi deputatului Ion Hadîrcă, deputatului Corina Fusu, redactorului-şef al săptămînalului „Literatura şi Arta" Nicolae Dabija, literatului Valeriu Matei etc.

O delegaţie din oameni de litere de la Universitatea Pedagogică de Stat „A. Russo" din Bălţi, în persoana dr. Gheorghe Popa, i-a dorit sărbătoritului să sensibilizeze şi în continuare sentimentul responsabilităţii pentru corectitudinea cuvîntului scris şi rostit, aşa cum a făcut-o şi pînă acum, căutînd cu aceeaşi tenacitate varii cauze, modalităţi şi mutaţii pentru a da sens şi efect muncii prestate, iar explorarea universului categorial al lingvisticii să-i sporească puterea de creaţie pentru a persevera atît în domeniul teoretic, cît şi cel practic al limbajului.

În cadrul şedinţei Consiliului Ştiinţific a avut loc şi lansarea recentei lucrări a lingvistului „Elemente de semasiologie română".

Eugenia Tofan,
Servciul de presă al AŞM, tel.: 27-23-37